Vastusta fasismia, tue Rojavan naisten osuuskuntia
Yhteiskunnallista muutosta ajavien osuuskuntien verkosto Radical Routes pyrkii joukkorahoituksella keräämään 15 000 puntaa naisten leipomo-osuuskunnalle Syyrian sisällissodan runtelemassa Kobanessa, jota hallitaan nyt autonomisen alueen demokraattisin periaattein.

Lahjoitusohje: tee lahjoitus euroissa, jos haluat lahjoittaa ilman palvelumaksuja. Kirjoita esimerkiksi “20” (20 euroa) kampanjasivun oikealla reunustalla sijaitsevasta “Contribute Now”-painikkeesta avautuvaan ikkunaan. Minkä tahansa yli 5 euron summan pitäisi kelvata. Jos valitset palvelumaksuttoman vaihtoehdon, saat sähköpostilla ohjeet kansainvälisten maksujen tekemiseen kampanjan englantilaiselle pankkitilille. Lahjoitus veloitetaan vasta kirjauduttuasi verkkopankkiin ja siirrettyäsi haluamasi summan ilmoitetulle pankkitilille. Laskemme lahjoitukset tililtämme ja lisäämme ne itse joukkorahoitus-järjestelmään. Jos haluat enemmän kuin yhden palkinnon lahjoituksestasi, lahjoita molemmat tuotteet kattava määrä rahaa – esimerkiksi 70 eurolla saat julisteen ja paidan. Yksittäisellä 40 euron lahjoituksella saat t-paidan työläisosuuskuntien “sabokatti”-printillä ja 20 euron lahjoituksella Support Rojava -mukin.

Miksi Rojava?

Pohjois-Syyrian kurdienemmistöisillä alueilla on ollut käynnissä radikaalin demokratian kokeilu siitä lähtien, kun paikallinen väestö nousi kapinaan Bashar Al-Assadin hallintoa vastaan osana ns. arabikevättä vuonna 2011. Keskinäinen avunanto, autonomia, ekologia ja feminismi muodostavat tämän liikkeen selkärangan. Myös ISIS ja muut vastaavat taantumukselliset ryhmät ovat saaneet joitakin alueita hallintaansa, mutta Rojavan demokraattiset voimat ovat altavastaajan asemastaan huolimatta päihittäneet huomattavasti paremmin varustautuneet uskonnolliset ekstremistit. Kamppailu nousi koko maailman tietoisuuteen, kun naisten ja miesten kurdimilitiat (YPJ ja YPG) mursivat Kobanen saarron ja vapauttivat Sinjar-vuorelle piiritetyt ja etnisen puhdistuksen uhan alaiset jesidikylät ISISin vainolta. Nyt 4.5 miljoonan ihmisen asuttama Rojavan alue järjestäytyyy Murray Bookchinin yhteiskuntaekologian sekä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n vangitun johtajan Abdullah Öcalanin demokraattisen konfederalismin vapaudellisten periaatteiden mukaan.

Tämän fasismin vastaisen taistelun seurauksena monet Rojavan kylistä ja kaupungeista ovat rauniona pommitusten ja tykistötulen jäljiltä. Jälleenrakentamista vaikeuttavat Turkin julistama taloussaarto sekä Rojavaa ympäröivillä Syyrian alueilla jatkuva sisällisota. Yhteiskuntaa yritetään siitä huolimatta jälleenrakentaa, jotta radikaali yhteiskuntakokeilu voisi puhjeta täyteen loistoonsa. Joitakin inspiroivia edistysaskelia on jo saatu naisten ja etnisten vähemmistöjen aseman vahvistamisessa. He ovat välittömästi mukana alueen vastarinnassa ja jälleenrakentamisessa. Rojavan yhteiskunnan tuotannolliset perusyksiköt ottavat mallia osuustoiminnallisista periaatteista luodakseen ekologisesti kestävän ja demokraattisen pohjan taloudelle.

Rakennetaan uusi Rojava vanhan raunioille

Pidämme tärkeänä, että osuustoiminnallinen liike osoittaa solidaarisuutta Rojavassa kamppaileville ihmisille, varsinkin koska valtiot ja kansainväliset instituutiot eivät osoita heille tukea. Osuuskuntien kansainvälisellä vertaistuella on pitkät perinteet fasismin vastaisen taistelun tukemisessa, jotka ulottuvat aina Maitoa Espanjaan -kampanjaan ja Francon joukkoja vastaan taistelleiden Kansainvälisten prikaatien muodostamiseen. Jos keskinäinen apu todella merkitsee jotakin, niin sitä että seisomme vahvasti periaatteidemme takana ja tarjoamme elintärkeää tukea sitä tarvitseville tovereillemme.

Olemme keskustelleet aiheesta englannissa asuvien kurdisiirtolaisten kanssa, jotka ohjasivat meidät Re-Build-projektin pariin. Re-Build on vuonna vuonna 2015 perustettu organisaatio, jonka omistautuneiden aktiivien tavoite on tukea ihmisiä omien elämiensä jälleenrakentamisessa konfliktien runtemiella alueilla. He pyrkivät tukemaan vaurioituneiden alueiden jälleenrakentamista, jotta ihmiset voisivat palata turvalliseen elämään kotialueellaan sen sijaan että joutuisivat riskeeraamaan henkensä etsiessään turvaa ja hyvinvointia. Re-Buildin välityksellä saimme yhteyden Rojavassa elävien naisten Kongriya Star -konfederaatioon. Kongriya Star puolestaan tekee yhteistyötä naisryhmän kanssa, joka haluaisi perustaa naisten leipomo-osuuskunnan Kobanen kaupunkiin. Keräyssummalla saamme hankittua tarvittavat välineet leipomon perustamiseksi ja katettua projektin ensimmäisten kuukausien kustannukset. Leipä on Rojavassa elintärkeä yleisruoka, ja osuuskuntaan osallistuvat naiset haluavat luoda vakautta vapautetuille alueille tukeakseen yhteisöjään.

Lahjoituksista noin 6 000 euroa käytetään taikinakoneiseen, pakastimeen, jääkaappeihin ja keittiölaitteistoihin. 5 000 euroa kattavat suurin piirtein kolmen ensimmäisen kuukauden palkat ja vuokrat. Lisäksi keräämme hieman ylimääräistä rahaa, sillä ympäröivien valtioiden taloussaarron seurauksena inflaation kehitystä on hyvin vaikea arvioida. Jos keräyksestä jää rahaa yli, niin ylijäävä osuus käytetään kokonaisuudessaan työläisosuuskuntien tukemiseen alueella tai vastaaviin kurdipakolaisten käynnistämiin projekteihin muualla.

Rojava pyrkii luomaan vaihtoehtoa ylivallalle, patriarkaatille, riistolle ja pitkään jatkuneille sodille Lähi-idässä. Siellä yhteiskuntaa pyritetään rakentamaan rauhan, monimuotoisuuden, tasa-arvon sekä radikaalin ja suoran demokratian perustalle. Osuuskunnat ovat tärkeitä perusyksiköitä riippumattomalle paikallistaloudelle, joka on demokratiaan ja tasa-arvoon perustuvan yhteisön ehdoton edellytys. Tämä osuuskunta projekti on naisille, jotka ovat olleet suljettuna talouden ulkopuolelle. Osuuskunnan tuella he pystyvät turvaamaan elantonsa sekä työskentelemään ja järjestäytymään yhteisöllisesti muiden naisten kanssa.

Mitä osuuskunnat voivat tehdä länsimaissa?

Tämän varainkeruun järjestävät Radical Routes -verkostoon kuuluvat osuuskunnat. Yritämme hajauttaa varainkeruuta laajapohjaisesti osuuskunnille saavuttaaksemme 15 000 punnan avustustavoitteen. Tuen antaminen tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin kuin rahan keräämistä Rojavan elintärkeään infrastruktuuriin. Verkostomme osuuskunnat ovat esimerkiksi tarjonneet resursseja englannin kielen kursseihin syyrialaisille pakolaisille aina vuoden 2012 kapinasta ja sen jälkeisestä ISIS:n vainosta lähtien. Olemme myös auttaneet paikallisia kurdipakolaisia järjestämään elokuvanäytöksiä ja infotilaisuuksia kamppailustaan, ja olemme samalla oppineet paljon keskinäisen avunannon tärkeydestä. Seuraava askel osuuskunnille on yhteyksien muodostaminen rojavalaisiin osuuskuntiin ja suorien kanavien rakentaminen tuen välittämiseen. Toivomme, että tämä varainkeruu voi toimia ensiaskeleena vastavuoroisen oppimisen ja tuen prosessille.

Lahjoita rahaa kampanjalle osoitteessa: https://coopfunding.net/en/campaigns/support-women-in-rojava-resist-fascism-build-co-operation/

Solidaarisuuskeräyksen suomennos on julkaistu alun perin Yhdessä Rojavan puolesta -sivustolla 7.11.2016.