Poliisi jahtaa naapurustoa puolustaneita antifasisteja Italiassa

romedemo
Antifasistit mobilisoivat paikallisia fasistien laajentumispyrkimyksiä vastaan.

Roomassa poliisi ja fasistit ottivat antifasistien kanssa rajusti yhteen lauantai-iltapäivällä 5. marraskuuta Maglianan kaupunginosassa. Kaupungin antifasistit mobilisoivat paikallisia vastustamaan uusfasistisen Forza Nuova -puolueen mielenosoitusta naapurustossa. Samaan Maglianan kaupunginosaan avattiin muutama viikko sitten myös fasistisen CasaPoundin toimisto. Se pyrkii hyötymään talouskriisistä ja sen luomista vaikeuksistamaahanmuuton vastaisella retoriikalla tässä väkirikkaassa kaupunginosassa .

Lisääntyneen pakolaisiin kohdistuvan rasismin takia poliisi oli alun perin kieltänyt Forza Nuovan mielenosoituksen, vedoten puolueen maahanmuuttajavastaisiin näkemyksiin. Lopulta poliisit kuitenkin järjestäytyivät suojelemaan mielenosoitusta, ampuivat antifasistiseen vastamielenosoitukseen kyynelkaasua ja rynnäköivät sen sisään. Vastamielenosoitus ei onnistunut puolustamaan itseään poliisin hyökkäykseltä ja mielenosoituksen hajaannuttua poliisit alkoivat suoranaisesti metsästää ihmisiä kaduilla: mellakkapoliisit etsivät tovereita muun muassa baareista ja kaupoista. Noin 30-40 antifasistia otettiin kiinni, ja kymmenen pidätettiin. Samaan aikaan fasistit murtautuivat sisään Macchia Rossa -sosiaalikeskukseen.

Samana päivänä toisella puolen Italiaa, Paviassa, poliisit hyökkäsivät toiseen antifasistiseen mielenosoitukseen. Antifasistit olivat kokoontuneet yhdessä Italian toisen maailmansodan antifasististen partisaanien perinnejärjestön ANPI:n kanssa vastustamaan CasaPoundin kokoamaa fasistimarssia, joka järjestettiin vuonna 1973 kuolleen fasistiaktivisti Emanuele Zillin muistolle. Fasisteja vastaan eivät kokoontuneet ainoastaan kaupungin monimuotoisen vasemmiston edustajat, vaan jopa pormestari Massimo DePaoli osallistui mielenilmaukseen. Siitä huolimatta poliisi pyrki alusta alkaen suojelemaan kourallista muualta, ilmeisesti etenkin Milanosta, tulleita fasisteja, jotka marssivat kaupungin keskustan halki.

Kolme viikonloppuna pidätettyä antifasistia on edelleen teljettyinä: yksi kotiarestissa ja kaksi tutkintavankeudessa.

casapound
CasaPound vierailulla Helsingissä.

CasaPound ja Suomi

CasaPound-uusfasistijärjestön jäseniä on vieraillut Suomessa lokakuussa 2011 Suomen vastarintaliikkeen (SVL) kutsumina. Vaikka SVL on viralliselta ideologialtaan dogmaattisen natsistinen, osalla sen jäsenistä on pitkään ollut kontakteja eteläeurooppalaisiin uusfasisteihin. Kansallissosialistisessa näkemyksessä radikaalin vasemmiston taktiikoita ja retoriikkaa kopioivia uusfasistisia vaikutteita pidetään turmiollisena “sisäisenä vihollisena”, “strasserismina” ja rotupetturuutena, joka on kitkettävä armotta. Suomen vastarintaliike on kuitenkin ollut ideologiassaan epäyhtenäisempi kuin sen emojärjestö Svenska motståndsrörelsen (Ruotsin vastarintaliike).

Tänä vuonna Ylelle antamassaan haastattelussa SVL:n entinen johtaja, sittemin natsismin hylännyt Esa Henrik Holappa kertoo liikkeen kansainvälisistä verkostoista:

”Italialainen CasaPound on ollut kuvioissa ihan alusta asti. Ne yhteydet olivat olemassa jo ennen kuin SVL perustettiin. Järjestö on myös pitänyt pitkään yhteyttä Saksan kansandemokraattiseen puolueeseen sekä Vapaat Nationalistit -ryhmittymiin Saksassa. Vastarintaliike on myös vieraillut Kultaisen Aamunkoiton luona Kreikassa ja uusimpana yhteistyöjärjestönä on nyt siis National Action Iso-Britanniasta. Mutta vahvimmat yhteydet on Saksaan ja Italiaan.”

SVL:ssä erilaisia “autonomisen nationalismin” ja uusfasismin suuntauksia on kuitenkin vuosien ajan katsottu läpi sormien pragmaattisista syistä, jotta järjestö säilyttäisi jäsenpohjansa. “Julkisesti liike kertoo tavoitteekseen kansallissosialistisen pohjoismaisen valtion perustamisen. Todellisuudessa harva jäsen aidosti uskoo siihen”, sanoo Holappa. Hajaannus on hiertänyt Suomen vastarintaliikkeen sekä sen ruotsalaisen, aatteellisesti johdonmukaisemman emojärjestön välejä. Ruotsalainen johto on kuitenkin niellyt kunniansa, sillä kansallissosialistisesta linjasta kiinni pitäminen olisi Holapan mukaan merkinnyt järjestön loppua. Holappa uskoo SVL:n olevan kehittymässä hyvää vauhtia CasaPoundin kaltaiseksi järjestöksi.