Demonstration mot rasism och fascism i Helsingfors 6.12

hkiilmannatseja2

I år på den finska självständighetsdagen anordnas rekordmånga högerextrema evenemang. Klockan 15.30 samlas Nordiska Motståndsrörelsen, vars finska falang misshandlade Jimi Karttunen till döds på Asema-aukio i Helsingfors. Samma organisation har tidigare gjort sig skyldiga till flera andra våldsbrott, bland annat gasattacken mot Prideparaden 2010.

Det har inte ens gått tre månader sedan Jimi Karttunen dog, och nu vill nazisterna komma till Helsingfors för att sprida sin fascistiska propaganda och skrämma stadsbor. NMR strävar efter att skapa en nazistisk nordisk stat, och förena Finland och Sverige- Organisationen har därför även bjudit in svenska nazister för att marschera och hetsa. Detta är första gången som FMR marscherar öppet med sina symboler, och utöver sina medlemmar har de även kallat på allmänt “nationalistiska” aktörer till marschen.

Efter sin egen demonstration ska nazisterna i NMR att delta i 612.fi-fackeltåget, som arrangeras av “en bred front av nationella människor”. Förutom NMR kommer bland andra författaren Timo Hännikäinen, som är känd för sitt kvinnohat, och Teemu Lahtinen, sannfinländarnas kommunfullmäktige i Esbo och föredetta ordförande för Suomen Sisu som även var aktiv i IKL (Isänmaallinen Kansallis-Liitto) på 90-talet. Enligt FMR:s förra ledare Esa Holappa anordnades fackeltåget för första gången 2014 på initiativ av just FMR, tidigare år har de deltagit genom att bland annat se över säkerheten för evenemanget.

Anslut dig den 6.12 för att visa att NMR och andra högerextrema organisationer inte är välkomna i Helsingfors. Vi samlas på Asema-aukio klockan 14.30 och siktar sedan på att gå till Senatstorget för att klargöra för nazisterna vad vi tycker om rasism och nazism.

Syftet med demonstrationen är inte att skapa konflikter med polisen, utan att göra motstånd mot nazisterna med en fredlig demonstration.

Inga nazister i Helsingfors – nu eller någonsin!

Obs! Tid och plats för samlingen kan komma att ändras, följ eventet på Facebook för att hålla dig uppdaterad: https://www.facebook.com/events/1821151008131588/