Antifasistit ja ay-liike vastustivat natsimarssia Ruotsissa

i_antinazi_8
Ay-liikkeen järjestämä tuhansien ihmisten mielenilmaus Pohjoismaista vastarintaliikettä vastaan Tukholmassa 12.11.2016.

4000 ihmistä osoitti mieltään Tukholmassa 12. marraskuuta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natseja vastaan ja tasa-arvon puolesta. Mielenosoituksen kutsuivat koolle lukuisat ammattiliitot yhdessä erilaisten antifasistiryhmien kanssa.

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä 6.12.2016 Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osaston ensimmäinen etukäteen ilmoitettu julkinen mielenosoitus. Natsimarssista tekee erityisen törkeän se, että vain pari kuukautta aikaisemmin PVL:n aktiivi Jesse Eppu Torniainen tappoi sattumalta ohikulkeneen Jimi Karttusen Helsingin keskustassa. Torniainen päästettiin tutkintavankeudesta vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä matkustuskiellon alaisena, jonka jälkeen hän on jatkanut tapolla mässäilyä esimerkiksi Twitterissä:

torniaisenfantasiat

Vuodesta 2014 lähtien suomalainen äärioikeisto on pyrkinyt normalisoimaan nationalismia ja fasismia järjestämällä itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkuetta. Soihtukulkue on kerännyt PVL:n natsien lisäksi Suomen sisun ja Sarastuksen fasisteja sekä vähemmän ideologisia rasisteja marssimaan yhdessä ilman tunnuksia “kansallismielisyyden puolesta”. Tapahtumaa on ollut järjestämässä esimerkiksi naisvihaaja Timo Hännikäinen, perussuomalainen kunnanvaltuutettu ja fasistisen Suomen sisun perustaja Teemu Lahtinen sekä vielä vuonna 2014 Suomen vastarintaliike nimellä toiminut hitleristinen ryhmä (nyk. Pohjoismainen vastarintaliike).

Rasismi ja fasismi ovat uhka työväenluokan yhtenäisyydelle ja arvoille. Nationalistisen jaottelun sijaan meidän tulee yhdistää voimamme hallitsevaa luokkaa vastaan ja rakentaa parempaa maailmaa kaikille. Työelämän olosuhteiden heikennykset, palkan alennukset ja yleinen kurjistamispolitiikka eivät ole siirtolaisten syy, vaan seurausta Sipilän hallituksen ja sen edeltäjien politiikasta. Fasistiset liikkeet ovat aina olleet ay-liikettä ja sen arvoja vastaan, ja vaatineet kaikkia alistumaan “kansakunnan edulle”. Puheet kansakunnan “yhteisestä” edusta ja muut silmänkääntötemput eriarvoisuuden lisäämiseksi yhteiskunnassa ovat saaneet Suomessa uudet mittasuhteet nykyisellä hallituskaudella. Ay-liikkeen tehtävän pitää olla työväenluokan rajat ylittävän yhtenäisyyden puolustaminen valistuksen ja toiminnan avulla, ja toimia myös natseja ja heidän marsseja vastaan. Jos fasismia ja rasismia ei vastusteta aktiivisesti, ne alkavat uhata ay-liikkeen toimintaedellytyksiä arkipäivän tasolla.

Tuhannet lähihoitajat, rakennus- ja sähkötyöläiset, ravintolatyöntekijät ja postin työntekijät vastustivat Ruotsissa muutama viikko sitten marraskuun 12. päivänä PVL:n natseja Tukholmassa. Stockholms Fria -lehti kirjoitti palvelu- ja kommunikaatioalan liiton SEKOn Tukholman osaston toimineen mielenosoituksen liikkeelle panevana voimana. SEKO uskoo, että on liiton vastuulla “rakentaa laajaa vastarintaa natseja vastaan.”

“PVL:n projektina on ollut rakentaa terroriliike, joka toimii aktiivisesti käyttäen uhkailua, pelottelua ja joskus suoraa väkivaltaa. Se haluaa poistaa ne demokraattiset oikeudet, joista työväenliike on taistellut tässä yhteiskunnassa”, sanoo Tukholman SEKOn varapuheenjohtaja Gunnar West.

West on sitä mieltä, että kaikkia demokraattisia voimia tarvitaan kamppailussa natsismia vastaan, ja että ammattiliitoilla on tässä tärkeä rooli.

“Kannatamme periaatteita, jotka ovat täysin vastakkaisia sille mitä he kannattavat. He ovat voima, joka on suunnattu murskaamaan meidät. Skurupissa kunnanvaltuutettua vastaan tehtiin tuhopolttoisku. Hän oli myös rakennusliitto Byggnadsin rahastonhoitaja. PVL oli kirjoittanut tunnuksensa hänen kotinsa ulkopuolelle. Tämä organisaatio toimii suoraan meitä vastaan, ja mielenosoittaminen heitä vastaan on itsepuolustusta.”

a5bc0fe862173f5e3e1fd74f20b1d463-600x400
PVL jätti logonsa seinään Ruotsin Skurupissa syyskuussa tehtyään tuhopolton ay-aktiivia vastaan.

Myös Kämpa Stockholm (“Taistele Tukholma”) osallistui natsien vastustamiseen. Kämpa Stockholm on antifasistinen yhteenliittymä, jossa toimii mm. Kärrtorpista tunnettu Linje 17 mot rasism, Allt åt alla, SUF Stockholm sekä joukko muita antifasisteja.

Suomessa toimiva Joukkovoima-verkosto, jossa toimii myös paljon ay-aktiiveja, on ottanut avoimesti kantaa rasismia ja fasismia vastaan esimerkiksi osallistumalla aktiivisesti Peli poikki! -mielenosoitukseen. Jimi Karttusen kuoleman jälkeisinä aikoina meidän kaikkien on entistä määrätietoisemmin vastustettava Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kaltaisia natsijärjestöjä ja tuotava esiin antifasistisen toiminnan merkitystä niin työpaikoilla, kouluissa, kotona ja kaduilla. Miten ammattiyhdistysliike vastaa haasteeseen?

Lue myös:

Helsinki ilman natseja 6.12.

Suomen vastarintaliike tappoi ohikulkijan katutempauksensa aikana

Suomen vastarintaliike varmistui Jimi Karttusen tappajaksi

Äärikansallismieliset marssivat Helsingissä itsenäisyyspäivänä (2014)

hkiilmannatseja

1 Trackback / Pingback

  1. Antifasistit ja ay-liike vastustivat natsimarssia Ruotsissa – Helsinki ilman natseja

Comments are closed.