För en konstant och internationell antifascism till minne av Jimi

Detta tal skriven av antifascistiska Varis-nätverket hölls i Stockholm vid minnesstunden för Jimi Karttunen som blev dödad av nazister i Helsingfors den 10. september 2016. Minnesstunden arrangerades av Kämpa STHLM.


jimi_kukat

Älskade kamrater,

Vi har samlats idag för att minnas det senaste dödsoffret av fascistiskt våld. 28-åriga Jimi Joonas Karttunen blev överfallen och dödligt misshandlad av Finska Motståndsrörelsen i centrala Helsingfors lördagen den 10. september. Jimi avled på sjukhuset sex dagar senare den 16. september.

Enligt Jimis vänner och bekanta var han en förespråkare för mänskliga rättigheter och antirasism. Han vågade stå för vad han trodde på och var inte rädd för att visa sin vrede mot fascisternas omänskliga politik.

Lördagen den 10. september mitt på dagen råkade Jimi gå förbi FMR:s gatuaktion vid Helsingfors järnvägsstation. Jimi visade vad han tyckte om nazisterna och deras åsikter genom att säga det åt dom och genom att spotta på gatan bredvid dom. För detta fick han betala med sitt liv. Nazisten som sparkade Jimi i bröstet och åsamkade honom den ödesdigra hjärnskadan är känd som en av dom mest våldsamma nazisterna i Finland. Han har tidigare blivit dömd ett flertal gånger för olika typer av våldsbrott och till exempel mordbrand. Han är också den person som anmälde Finska motståndrörelsens aktion till polisen i förväg. Trots detta var polisen inte på plats den 10. september för att ha koll på nazisterna.

Som antifascister och antirasister tror vi på ett samhälle där människor inte tvingas konkurrera med varandra om de minskande resurserna. Vi tror på ett samhälle som präglas av frihet, solidaritet och jämlikhet i stället för det människoförakt som kapitalismen för med sig och som starkast förkroppsligas i fascismen. Vi har sett alldeles för många gånger vart fascism leder om vi inte kämpar mot den på alla nivåer i samhället. Som antifascister måste vi hela tiden vara på vår vakt mot de nya former av fascism och taktiker som fascisterna använder sig av för att få mer makt i samhället och försöka krossa oss som rörelse. Vi behöver en antifascism som är förankrad i lokalsamhället och som kan samla ihop stora massor av människor, likaså behöver vi militant antifascism som kan försvara oss mot fascisternas angrepp.

Nordiska motståndrörelsen, som Finska motståndrörelsen är en del av, vill presentera sig som de mest militanta och galna av alla fascister i Norden. Deras politik baserar sig på hat mot alla som inte accepterar deras ideologi och detta hat kanaliseras bland annat i form av direkt våld mot förbipasserande människor som inte delar nazisternas åsikt. Med våld vill nazisterna i motståndsrörelsen locka våldsbenägna ungdomar till sin sekt och till slut upprätta en samnordisk, nazistisk diktatur i stil med Kalmarunionen. NMR jobbar i alla nordiska länder och för att motverka deras aktiviteter måste vi antifascister också samarbeta med varandra. Vi kan inte isolera oss i våra egna sammanslutningar och kompisgäng, vi måste vara internationella, konsekventa och beständiga och konkret stödja varandra i vår gemensamma kamp mot fascismen.

Låt inte Jimis död bli förgäves. Låt den påminna oss om nödvändigheten av konstant antifascism som attack och försvar mot fascism i dessa tider av reaktionärt mörker. Tillsammans är vi starka! Tillsammans kan vi krossa fascismen, och i slutändan kapitalismen som ger grund till fascistiska relationer!

Vila i fred Jimi.

Antifascistiska Varis-nätverket