Rasistit pahoinpitelivät musliminaisen Suomi ensin -mielenosoituksessa

Noin kymmenhenkinen miesjoukko pahoinpiteli raskaana olevan musliminaisen rasistisen Itis 3 -mielenosoituksen aikana 11.9.2016 Helsingissä. Mielenosoituksen järjesti puolueeksi pyrkivä, alle kymmenestä aktiivista koostuva Suomi Ensin -ryhmä. Paikalla olleeen mukaan pahoinpitelijät haukkuivat uhria “neekeriksi” ja “matuksi” sekä kuvasivat pahoinpitelyn. Niqabiin pukeutunut henkilö sai osumia päähän ja kehoon. Väkivaltaa kokenut nainen ja silminnäkijät kirjoittavat takku.net-sivustolla julkaisemassaan tiedotteessa tapahtumista:

“Jo ennen tapahtuman alkua huomasimme, että Tallinnanaukion reunalla oleva somalialaistaustaisten henkilöiden ylläpitämä rahanvaihto- ja lähetysliike on jäämässä rasistisen mielenosoituksen keskelle […] Poliisi vakuutti päästävänsä jokaisen mahdollisen asiakkaan liikkeeseen ja turvaavan paikalle pääsyn. […] Muutaman henkilön kanssa menimme koittamaan kuinka helposti liikkeeseen pääsee, ja muutama henkilö yritti estää kulkumme. Tästä kohtaa on kuvattu paljon levinnyt video.”

Varsinainen pahoinpitely tapahtui kuitenkin vasta myöhemmin, kun poliisi käski jo liikkeestä poistuneita henkilöitä siirtymään vastamielenosoitukselle osoitetulle alueelle. Koska liike oli edelleen rasistien keskellä, henkilöt päättivät palata sisälle liikkeeseen, jossa poliisin mukaan kuka tahansa voi asioida häiriöttä rasistisesta mielenosoituksesta huolimatta. Takku.netissä julkaistu tiedote jatkuu:

“Tällä matkalla eteemme kuitenkin tuli huomattavasti enemmän rasisteja kuin edellisellä kerralla. Musliminainen sai mielenosoittajat kimppuunsa ja häntä revittiin, tönittiin, lyötiin, astuttiin varpaille ja päästä revittiin hänen kasvonsa peittävä niqab-vaate. Tätä ei näy videolla.”

Samaan aikaan Suomi Ensin -aktiivit ja heidän kutsumansa puhujat (mm. perussuomalaisten listoilta Kemin kaupunginvaltuustoon valittu Harri Tauriainen) pitivät mielenosoituksessa naisvihamielisiä ja rasistisia palopuheita. Yksi mielenosoituksen pääjärjestäjistä, Geurt Marco de Wit, kiitteli vuolaasti natsipartio Soldiers of Odinia ja putinin trollitehtaisiin liitettyä MV-lehteä.

Rasistien eri tilanteesta julkaiseman videon seurauksena poliisi leimasi välikohtauksen keksityksi, suhtautui silminnäkijöiden ja väkivaltaa kokeneiden kertomukseen vähättelevästi ja vihjaili syyllistävästi että väkivaltaa kokenut olisi itse provosoinut ja siten syyllinen tapahtuneeseen. Hesari seurasi kritiikittömästi poliisin tiedotusta, eikä ollut enää kiinnostunut kysymään väkivaltaa kokeneen tai silminnäkijöiden korjauksia poliisin tiedotteeseen. Kansan uutisissa julkaistun haastattelun mukaan poliisi ei vaivautunut tarkistamaan valventakameroiden tallenteita, vaan perusti arvionsa rasistien valikoiden julkaisemaan videomateriaaliin.

suomi ensin freya
Suomi ensin -ryhmän keskeisiä aktiiveja Forssassa. Kaikki kolme osalilstuivat myös Itis3 -mielnosoitukseen, jonka yhteydessä rasistit kävivät musliminaisen päälle.

Mikä Suomi ensin?

Suomi ensin -ryhmä on järjestänyt aiemmin kaksi rasismin ja naisvihan täyteistä mielenosoitusta Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla. Äärioikeistolaisen ryhmän tausta ja toimintatavat ovat peräisin syksyllä 2015 alkaneesta rasistisesta Rajat kiinni -liikehdinnästä, jonka hajottua keskenään riiteleviin klikkeihin Suomi ensin perustettiin keväällä 2016, vaikka itse nimi oli luotu jo alkuvuodesta 2015. Lähes kaikki Suomi ensin -aktiivit järjestivät ensin Rajat kiinni -mielenosoituksia ympäri maata ja sen jälkeen jatkoivat samankaltaista toimintaa Suomi ensin -nimellä. Siinä missä Rajat kiinni -liike yritti järjestää massamielenosoituksia kaupunkien keskustoissa, Suomi Ensin on pyrkinyt aiheuttamaan konflikteja pikemminkin lähiöissä (kuten Helsingin Itäkeskuksessa) sekä vastaanottokeskusten ja niiden yhteistyötahojen ympärillä (kuten Forssassa ja Helsingin Tapanilassa). Toimintamalli on englantilaisen kristillis-fasistisen Britain First- ryhmän inspiroima.

Suomi ensin ryhmän johtavia aktiiveja ovat tampereella asuva hollantilais-suomalainen yksityisyrittäjä Geurt Marco de Wit, turkulainen yhdysvalloista Suomeen muuttanut “rajat kiinni, uunit auki!”-mielenosoituksia järjestänyt Mario Argenta, vihtiläinen Panu Huuhtanen, lahtelainen Pontus Söderblom ja italialais-suomalainen Miki Sileoni. Seura-lehden blogisti Jussi Korhonen kirjoittaa, että Suomi ensin aktiivien taktiikkana on häiriköidä, painostaa ja pelotella turvapaikanhakijoita sekä heitä eri tavoin tukevia henkilöitä ja järjestöjä. Apuna tässä käytetään vihasivustoja Suomi ensin -ryhmän omista sosiaalisen median tileistä ja nettisivuista mv-lehden kaltaisiin roskajulkaisuihin. Mvlehti ja Marco de Wit ovat useasti liitetty Putinin trollitehtaisiin. Esimerkiksi kesällä 2016 de Wit vieraili Donetsksissa Putinille työskentelevän Janus Putkosen luona.

Suomi ensin -ryhmän tarkoitus on internetissä rehottavan häiriköinnin, uhkailun ja vihapuheen tuominen fyysiseksi häirinnäksi kaduille. Tässä hengessä koko ryhmän toiminta starttasi öykkäröinnillä Tapanilan urheilukeskuksessa (tuolloin vielä Rajat kiinni! -nimellä). Itäkeskuksen mielenosoitukset alkoivat muslimien ramadanin päätösjuhlan häiriköinnillä ja viimeisimpänä de Wit, Argenta, Huuhtanen ja pari muuta ryhmän aktiivia tulivat häiritsemään Vapaa liikkuvuus -verkoston siirtolaisten tueksi järjestämää mielenosoitusta. Itis3 -mielenosoitus oli ajoitettu 11/9 muistopäivälle, joka sattui juuri muslimien toisen tärkeän pyhän, Eid-Al-Adhan aikaan.

De Witin painostamistaktiikka ei kuitenkaan ole toiminut Itäkeskuksessa eikä Vapaa liikkuvuus -järjestön ja siirtolaisten mielenosoituksessa, joissa sadat ihmiset ovat kohdanneet rasistit yhdessä. Äärioikeistolainen häirintä menettää voimansa, kun ihmiset lähtevät kaduille vastustamaan rasistista järjestäytymistä määrätietoisesti ja eri keinoin. Pidetään huoli toisistamme ja tuetaan rasistisen väkivallan uhriksi joutunutta naista. Yksikin rasistinen pahoinpitely on liikaa!

Lue myös: