Suomen vastarintaliike tappoi ohikulkijan katutempauksensa aikana

Päivitämme uutista sitä mukaa kun saamme lisätietoa tapahtumista. Lopussa lista tunnistetuista natseista.

17.9. 19:39: Vastarintaliikkeen sivut ovat alhaalla, loppuun lisätty kuvakaappaus artikkelista ja heidän kuvaamansa video tempauksesta.
18.9. 16:08: Vuonna 1990 syntynyt natsi on kiinniotettu epäiltynä törkeästä kuolemantuottamuksesta.
18.9.
Ystävät ja tuttavat kuvailevat [1, 2, 3] edesmennyttä Jimiä ihmisoikeuksien puolustajaksi ja rasismin vastustajaksi, joka ei pelännyt tuoda mielipiteitään julki. “Jotenkin tuntuu, että jos Jimin piti lähteä, sen piti tapahtua juuri näin, ystävä miettii.”


 

Natsistinen Suomen vastarintaliike (SVL) tappoi ohikulkijan katutapahtumassaan 10.9. Helsingin Rautatieaseman läheisyydessä. Jo seuraavana päivänä SVL julkaisi sivuillaan kuvan ja videon pahoinpitelemästään henkilöstä sekä tekstin, jossa hekumoitiin väkivallalla. Uhrin omaisten mukaan SVL:n pahoinpitelemä nuori mies menehtyi saamiinsa vakaviin vammoihin perjantaina 16.9. kello 22 Meilahden sairaalassa. Varis ottaa osaa läheisten suruun.

Helsingin uutisten mukaan Helsingin poliisi “vahvistaa että lauantaina 10.9. asema-aukiolta on kirjattu pahoinpitely, johon liittyy kuolema”. Vaikka tapauksesta on tehty rikosilmoitus ja ilmiantoja jo seuraavana päivänä kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä, niin poliisi ei ota vielä kantaa oliko kyseessä syy-seuraus-suhde. Ilta-Sanomien haastatteleman uhrin isän mukaan “hänen poikansa työnnettiin kumoon sillä seurauksella, että hän löi päänsä katukiveen ja menetti tajuntansa. Hänet vietiin Töölön sairaalaan. Torstaina hänet laskettiin sieltä pois lääkärin luvalla. Hän ei muistanut tapauksesta mitään, mutta kaverit kertoivat minulle. Eilen perjantaina hän sai kotonaan aivoverenvuodon, ehti juuri soittaa 112 ennen kuin menetti tajuntansa. Hän menehtyi siellä kello 22. Ehdin vielä käydä hänen luonaan sairaalassa. Hän oli hengityskoneessa.”

Kuolleen omaiset kertovat pahoinpidellyn menehtyneen päävammaan.
Kuolleen omaiset kertovat pahoinpidellyn menehtyneen päävammaan.

Isän mukaan SVL:n katutempauksen ohi kulkenut henkirikoksen uhri oli kertonut natseille mitä mieltä on heidän äärioikeistolaisesta politiikastaan ja hänet pahoinpideltiin sen takia kohtalokkain seurauksin. SVL:n oman kertomuksen mukaan ohikulkija oli tunnistanut järjestön lipun ja alkanut “käyttäytyä aggressiivisesti”. SVL julkaisi sivuillaan kuvan pahoinpitelyn uhrista makaamassa veriroiskeen vieressä, ja kommentoi sitä “pikaisena kurinpalautuksena” poliittisesti eri mieltä olleelle ohikulkijalle. SVL on ennenkin pahoinpidellyt satunnaisia ohikulkijoita katutapahtumissaan esimerkiksi Vantaan Myyrmäessä ja Jyväskylässä. SVL käyttää sitä tapana luoda järjestöstä kuvaa väkivaltaisena paramilitaarisena ryhmänä, joka puolestaan houkuttelisi väkivaltaisia nuoria miehiä liittymään toimintaan. Olemme kirjoittaneet enemmän SVL:n kasvustrategioista täällä.

Väkivaltaisen pahoinpitelyn jälkeen Vastarintaliike pyrki mainostamaan tapahtunutta aktiivisesti muun muassa Twitterissä. Esimerkiksi Eppu Torniainen kirjoitti twiitissään 11.9. “Tekeekö mieli räkiä ja uhata väkivallalla? Tee se jossain muualla”, johon Juhani Keränen vastasi: “@JesseTorniainen taisi kyseinen kaveri yllättyä, kun vastapuoli ei jaksanu katella sen lapsellista möykkäämistä.” Tapahtumasta kirjoitti myös SVL:n hallussa oleva antisemitistinen Magneettimedia sekä MV-lehti otsikolla “Video: ‘rasismia’ vastustava kiihkoilija nolasi itsensä Helsingissä”, itse artikkelissa kuolemaan johtanutta pahoinpitelyä kuvattiin “kurinpalautukseksi”. SVL:n twiittejä jakoivat uudelleen lähinnä liikkeen suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset jäsenet, sekä muutama muu äärioikeistolainen. Tämän lisäksi SVL:n nettiradio Studio 204 jakoi tietoa pahoinpitelystä. Ohjelman nimen numerot viittaavat Adolf Hitlerin syntymäpäivään 20.4.1889.

jesse-torniainen-svl-tappo-twitter
SVL:n jäsenet Jesse Torniainen ja Santeri Juhani Keränen kerskuvat toisilleen pahoinpitelystä. Myös SVL:n nettiradio Studio 204 hehkutti pahoinpitelyä.
juhani-kera%cc%88nen-svl-tappo-natsi-hki
svl_tappo_mv-lehti_twitter
Alla lista henkilöistä, jotka esiintyvät tunnistettavasti tappoon johtaneen katutempauksen kuvissa. Jos tunnistat listasta puuttuvia henkilöitä, voit ilmoittaa havainnoistasi osoitteeseen varistoimitus[at]riseup.net.
 
Kuvassa oikealla SVL:n Helsingrin ryhmän johtaja Otto Rutanen. Toisena oikealla pride-kulkueeseen kaasulla hyökännyt Arttu Pylkkänen.
Oikealla Otto Rutanen. Rutanen on yksi SVL:n johtajista, joka on toiminut myös Helsingin paikallisryhmän johtajana. Rutanen on vanha natsiskini, joka on tuomittu mm. pahoinpitelystä.
Arttu Pylkkänen on tuomittu kaasuiskusta Helsingin pridemarssille (Vasemmalla Otto Rutanen)
Arttu Pylkkänen. Pylkkänen on tuomittu Helsingin Pride-kulkueen kaasuiskusta. Hän on ollut SVL:n toiminnassa mukana lähes alusta asti.
Jesse Eppu Torniainen
SVL:n oman videon mukaan Jesse Eppu Torniainen oli ensimmäisten joukossa kovistelemassa ohikulkijoita, jotka eivät jakaneet natsistista maailmankuvaa. Tornainen on tunnettu yhtenä SVL:n väkivaltaisimmista jäsenistä. Hänellä on lukuisia tuomioita pahoinpitelyistä. Torniainen on muun muassa puukottanut maahanmuuttajaa selkään. Mukana miltei alusta asti SVL:n toiminnassa. Mainitaan myös Pride-iskun tutkinnassa.
Santeri Juhani Keränen. Keränen on Oulun paikallisryhmän johtaja, joka yrittää aktiivisesti levittää natsipropagandaa sosiaalisessa mediassa.
Petri Nordman. Nordman on ollut lähes alusta asti mukana SVL:n toiminnassa. Hän on mm. kuvannut rasisminvastaisia mielenosoituksia.
tomitiihonen
Tomi Tiihonen. Tiihonen on tunnettu Torniaisen ohella yhtenä SVL:n väkivaltaisimpana jäsenenä. Tuomittu mm. tuhopoltosta Torniaisen kanssa.

Suomen Vastarintaliikkeen kuvaama video tappoon johtaneesta katutapahtumasta:

https://www.youtube.com/watch?v=VgoeMx1q5mg

Kuvakaappaus missä Vastarintaliike raportoi tapahtumastaan ja rehentelee tekemällään väkivallalla.

kuvakaappaus-pieni

Lue myös:

Paikallisten pahoinpitely ja yhteistyö immosten kanssa osa natsien kasvustrategiaa

Uusnatsilahko Suomen Vastarintaliike pähkinänkuoressa

Vasikat, henkilörekisterit ja öiset pahoinpitelyt – Suomen vastarintaliike vuonna 2015

Onko sinulla havaintoja Helsingin natsien kerhotilasta?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Finnish man dies after being assaulted by neo-Nazis – Kaivuri
  2. Suomi vuonna 2016 - Image-blogit

Comments are closed.