Finska motståndsrörelsen dödade förbipasserande under gatuaktion

Vi kommer att uppdatera den här texten så snart vi får ytterligare information om händelserna.

17.9. – 19:39: FMR:s sidor är nere, i slutet tillagt en skärmdump av deras artikel och deras själv filmade och publicerade video från aktionen.
18.9. 16:08: Helsingforspolisen har gripit en nazist född 1990 misstänkt för misshandel och grovt dödsvållande.
18.9.
Jims vänner och bekanta beskriver honom som en bestämd förepråkare för mänskliga rättigheter och antirasism.”På nåt sätt känns det som att om Jimi måste bort så var det just så här som det skulle hända, funderar en av hans vänner. [1 & 2]


Nazistiska Finska motståndsrörelsen (FMR) har dödat en förbipasserande i sin gatuaktion på lördag den 10 september i Helsingfors centrum vid Elielplatsen. Redan nästa dag publicerade FMR på sin hemsida en bild och en video av den misshandlade personen samt en text som hyllar våld. Enligt offrets anhöriga avled den unge mannen som FMR misshandlat av allvarliga skador på sjukhuset fredag kväll den 16 september kl. 22 . Varis deltar i de anhörigas sorg.

Enligt tidningen Helsingin uutiset bekräftar Helsingforspolisen “att det skrivits en misshandel vid Helsingfors järnvägsstation som inneburit död”. Även om misshandeln som ledde till död har rapporterats till polisen redan nästa dag, så tar inte polisen ännu ställning till om det var frågan om en orsak-verkan relation. I tidningen Ilta-Sanomats intervju med pappan “knuffades hans son omkull med påföljden att han slog huvudet i gatan och förlorade medvetandet. Han fördes till Tölö sjukhus. På torsdag fick han lov av läkare att lämna sjukhuset. Han kom inte ihåg något av det skedda, men hans kompisar berättade vad som hänt åt mig. Igår, på fredag, fick han en hjärnblödning hemma, och hann bara ringa nödnumret innan han förlorade medvetandet. Där [sjukhuset] dog han klockan 22. Jag hade tid ännu att besöka honom på sjukhuset. Han var i en andningsmaskin. “

Kuolleen omaiset kertovat pahoinpidellyn menehtyneen päävammaan.
Den dödes anhöriga berättar om misshandeln som lett till skadan i huvudet: “Min kära son Jimi Joonas Karttunen blev misshandlad i samband med Finska motståndrörelsens evenemang vid Elielplatsen [i Helsingfors] på lördagen den 10 september vid 13-tiden. Det nazistiska skinnskallarna anföll min son och orsakade honom en allvarlig skallskada. Och i går kväll, den 16 september klockan 22.00 avled min son Jimi Joonas på Mejlans sjukhus på orsak av den absolut onödiga våldsdådet. Må hans själ vila i frid! Kriminalpolisen är medveten om händelsen.”

Enligt pappan hade sonen då han varit på väg förbi nazisternas gatuaktion berättat för dem vad han tycker om deras extremhögerpolitik. Han misshandlades på grund av detta, med ödesdigra konsekvenser. Enligt FMR:s egen rapport, hade en förbipasserande identifierat organisationens flagga och börjat “bete sig aggressivt.” FMR publicerade på sin hemsida en bild av överfallet där offret ligger bredvid blodstänk och kommenterar att det varit ett “snabbt tillrättavisande” av den förbipasserande med annan politisk åsikt. FMR har även tidigare misshandlat slumpmässiga förbipasserande, till exempel i Myrbacka i Vanda och i Jyväskylä. FMR försöker använda detta som ett sätt att skapa en bild av organisationen som en våldsam paramilitär grupp, vilket i sin tur är tänkt att locka våldsamma unga män att ansluta sig till verksamheten. Taktiken är kopierad från Svenska motståndrörelsen i Sverige som har gjort likadana aktioner i årtals.

Efter den våldsamma misshandeln började Motståndsrörelsen annonsera händelsen aktivt bland annat på Twitter. Till exempel Eppu Torniainen skrev den 11.9 att ”Vill du spotta och hota med våld? Gör det någon annanstans”. (Med hänvisning till offrets agerande). På detta svarade Juhani Keränen ”@JesseTorniainen personen i fråga blev tydligen överraskad över att hans motståndare inte orkade lyssna på hans barnsliga gnäll”. Den antisemitiska tidningen Magneettimedia och den rasistiska “nyhetssajten” ihopkopplad med Putins trollarmé MV-lehti (som båda delvis kontrolleras av FMR) hade rubriken ”Video: person som motsatte sig ’rasism’ gjorde bort sig i Helsingfors”. I artikeln beskrevs misshandeln som ledde till död som att ”personen tillrättavisats”. FMR:s tweet delades främst av rörelsens finska, svenska och norska medlemmar och av ett fåtal andra från den högerextrema miljön. Utöver detta berättade FMR:s nätradio Studio 204 om misshandeln. Programets siffror hänvisar till Adolf Hitlers födelsedag den 20.4.1889.

jesse-torniainen-svl-tappo-twitter

FMR-medlemmarna Jesse Torniainen och Santeri Juhani Keränen skryter för varandra om misshandeln. Också FMR:s nätradio Studio 204 glorifierade misshandeln.

juhani-kera%cc%88nen-svl-tappo-natsi-hki

Nedan listas de personer som känts igen från bilderna från gatuaktionen som ledde till dödandet. Om du känner igen andra personer i bilderna eller videon så berätta gärna per epost: varistoimitus[at]riseup.net.

Kuvassa oikealla SVL:n Helsingrin ryhmän johtaja Otto Rutanen. Toisena oikealla pride-kulkueeseen kaasulla hyökännyt Arttu Pylkkänen.
Till höger: Otto Rutanen. Rutanen är en av ledarna för FMR. Han har också fungerat som en av ledarna för FMR:s Helsingforsgrupp. Rutanen är en tidigare bonehead-nazist och han har blivit dömd bland annat för misshandel.

 

Arttu Pylkkänen on tuomittu kaasuiskusta Helsingin pridemarssille (Vasemmalla Otto Rutanen)
Arttu Pylkkänen. Pylkkänen är dömd för gas-attacken på Helsingfors Pride-tåg. Han har varit aktiv inom FMR sedan organisationens början. (Till vänster Otto Rutanen).
Jesse Eppu Torniainen
Jesse Eppu Torniainen

Enligt FMR:s egen video var Jesse Eppu Torniainen en av de första som var stöddig mot förbipasseranden som inte delade FMR:s nazistiska världsbild. Torniainen är känd som en av FMR:S mest våldsamma medlemmar. Han har ett flertal domar för misshandel. Torniainen har bland annat huggit en invandrare i ryggen med kniv. Har varit med i princip sedan början. Omnämns också i Pride-attackens förundersökningar.

 

 

 

Olun aktivistiryhmän johtaja Santeri Juhani Keränen.

Petri Nordman.

tomitiihonen

Tomi Tiihonen. Tiihonen är känd som en av de våldsammaste av FMR:s medlemmar, förutom Torniainen. Han har bland annat blivit dömd för mordbrand.

FMR:s video av sin gatuaktion:

http://www.youtube.com/watch?v=VgoeMx1q5mg

kuvakaappaus-pieni
Screenshot från nazi websida.

Läs också:

YLE: Sådan är Finska Motståndsrörelsen – verkligheten bakom fasaden

Varis: Angivare, svagt ledarskap och nedtonade rasteorier (Finska motståndsrörelsen 2015)

Expressen: Misshandlad man dog efter nazidemonstration