Saksan tunnetuin äärioikeistobändi esiintyy Helsingissä

Bremenistä kotoisin oleva äärioikeistolainen rock-bändi Kategorie C esiintyy Helsingissä 20.08.2016.

Kategorie C on yksi tunnetuimmista ja suurimmista äärioikeistolaisista yhtyeistä Saksassa. Bändin kuulijakunta yhdistää kansallissosialisteja ja äärioikeistolaisia jalkapallohuligaaneja. Kategoria C:n keikalla soittavat myös suomalaiset Ultras Brewtality ja Dead Nation.

kc-in-aachen-2016

Kategorie C luokitellaan saksan turvallisuuspalvelun raporteissa keskeiseksi äärioikeistolaisen ja uusnatsistisen alakulttuurin yhteenpunojaksi. Erityisesti yhtye on suosittu oikeistolaisten jalkapallohuligaanien keskuudessa. Kategorie C pyrkii esiintymään Werder Bremenin kannattajina, mutta hieman surkuhupaisesti bändin jäsenillä on täydellinen stadionkielto Werder Bremenin otteluihin. Werder Bremenin kaikki ultras-ryhmät ovat sitoutuneet antirasismiin, jonka vuoksi natsihuligaaneilla ei ole mitään mahdollisuuksia osallistua ryhmänä Weserstadionille.

Kategorie C yrittää esiintyä ”epäpoliittisena” huligaaniyhtyeenä. Yhtye on kuitenkin avoimesti osallistunut mielenosoituksiin (ks. kuva alla) ja järjestävät yhdessä aktiivisesti natsiaatetta kannattavien aateveljien kanssa piilotettuja ja suljettuja keikkoja. Muun muassa yhtyeen laulaja Hannes Ostendorf on vannoutunut äärikansallismielinen. Osittain Kategorie C:n jäsenistä koostuva natsihuligaanifirma Standarte Bremen hyökkäsi vuonna 2007 Werder Bremenin faniyhteisön tiloihin ja pahoinpitelivät faneja sekä yhdistyksen työntekijöitä. Hyökkääjät saivat pitkittyneen oikeuskäsittelyn jälkeen pahoinpitelyistä ainoastaan sakkoja. Kategorie C on julkaissut useita vasemmistolaisia ja antifasisteja vastustavia kappaleita (esim. Haha Antifa!).

Kategorie C on avoimesti tukenut äärikansallismielistä HoGeSa -liikettä
1312_productions_hki2016
Keikkajuliste.

Huvittavasti Helsingin keikan järjestäjänä toimii ”1312 Productions” (ACAB Productions). Bremenissä kesällä 2015 paikallisderbyn aikana pieni joukko natsihuligaaneja hyökkäsi bremeniläisten ultrien kimppuun stadionin viereisen ravintolan edustalla. Tapahtumassa Kategorie C:n laulaja hakattiin niin pahasti, että hänet kiidätettiin sairaalaan. Hyökkäystä pidetään yleisesti natsihuligaanifirma Standarten viimeisenä kuolinkorinana. Tapahtuman seurauksena bremeniläinen ultra Valentin suljettiin vuodeksi tutkintavankeuteen ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi ehdonalaiseen 28.6.2016. Varisverkosto kirjoitti aiemmin Valentinin tilanteesta täällä ja täällä. Myöhemmin äärioikeistolaiset natsiskinit ovat tehneet yhteistyötä Bremeinin turvallispoliisin kanssa ja toimittaneet muun muassa kuvamateriaalia Werderin ultrista poliiseille. Kategorie C:n poliisilinjan tulisikin ACAB:n sijaan olla ASAB (All Snitches Are Belowed). Myös suomalaiset hitlerlarppaajat tukevat vasikointia. Yksi SVL:n johtohahmoista ja RAC-bändi Pagan Skullin basisti Paavo Laitinen on tunnettu vasikka. Jyväskylän kirjastopuukotuksen tutkinnan aikana Laitinen vasikoi kaikki osalliset.

Kategorie C:n ensimmäinen lämppäribändi perui keikkansa. Nyttemmin keikalla esiintyy kuopiolainen Ultras Brewatility ja Dead Nation. ”Ultras” Brewatility julkaisi tapahtuman sivuilla naurettavan viestin Kategorie C:n innoittama: ”Denn Fußball ist Fußball und Politik bleibt Politik” (Jalkapallo on jalkapalloa ja politiikka pysyköön politiikkana).  Jalkapallon ystävinä ja antirasisteina esitämme ”Ultras” Brewatiltylle seuraavan kysymyksen:

Oletteko te todellakin sitä mieltä, että Saksan tunnetuimman uusnatsibändin lämmitteleminen keikalle ei mielestänne ole politiikkaa? Oletteko te valmiit kantamaan seuraukset siitä, että levitätte kansallissosialistista propagandaa?

Suomen maajoukkueen luottopakki Niklas Moisander solmi kesäällä sopimuksen Werder Bremenin kanssa. Samanaikaisesti kun Moisander pukee ylleen Werder Bremenin vihreät, kotimaiset äärioikeistolaiset kutsuvat keikalle aateveljiään, jotka ovat tuomittuja Werder Bremen Fan Projekt:n jäsenten pahoinpitelyistä.

Sellaista jalkapallokulttuuria natseilla.

Juhani Järvinen