Ukraina: Kiovassa marssittiin tasa-arvon puolesta äärioikeiston uhkauksista huolimatta

People take part in the March of Equality, organized by LGBT and human rights activists in Kiev, Ukraine, June 12, 2016. REUTERS/Valentyn Ogirenko

People take part in the March of Equality, organized by LGBT and human rights activists in Kiev, Ukraine, June 12, 2016. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrainassa järjestettiin sunnuntaina 12.6.2016 maan historian kolmas Pride-kulkue. Viime vuonna poliisi hajotti marssin puolisen tuntia sen alkamisen jälkeen oikeistoradikaalien vastamielenosoittajien hyökättyä kivillä ja savugranaateilla marssijoiden kimppuun. Tänä vuonna marssi järjestettiin uudelleen, vaikka äärioikeistolaiset olivat uhkailleet muuttaa sen “verilöylyksi”.

Noin 1500 ihmistä osallistui sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavalle Tasa-arvon marssille. Viime vuosien suurimmassa joukkojenhallintaoperaatiossa marssia suojasi suunnilleen viisi tuhatta poliisia. Äärioikeisto ei kyennyt mobilisoimaan merkittävää vastamielenosoitusta, mutta marssin liepeillä liikkui useita pienempiä ryhmiä herjaamassa ja etsimässä tilaisuuksia hyökkäyksiin. Virallisten arvioiden mukaan 57 vastamielenosoittajaa otettiin kiinni päivän aikana ja päästettiin vapaaksi myöhemmin samana päivänä.

Marssin järjestävät aikovat jatkaa järjestäytymistä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamiseksi ja kamppailua fasistien uhkaa vastaan. “Tie tasa-arvoon on Ukrainassa sekä vaikea että vaarallinen,” kommentoi Bohdan Hloba, yksi marssin järjestäjistä. “Meitä uhkailtiin ‘verilöylyllä’, mutta joka ikinen askel tällä marssilla antaa meille lisää toivoa.”

LGBTI-liike marssii tiukassa poliisisaattueessa.

Lähteet: Reuters, Yahoo

Lue myös:

Ukraina: Natsit ja kansallismieliset uhkaavat muuttaa Kiovan Pride-paraatin verilöylyksi