Turun Rajat kiinni -ryhmän sähläyksestä ja sen vastustamisesta

Rajat kiinni -ryhmä aloitti Turussa syyskuussa 2015. Toiminta hiipui keväällä 2016 alkuinnostuksen laantumisen ja rasismin kohtaaman vastustuksen takia.

rk_tku

26.09.2015 tiettävästi Turun ensimmäinen Rajat kiinni -mielenosoitus (Rk) Runosmäessä. Näkemyksiä ja kavereita kuin paitaa vaihtava natsidruidi Susanna Kaukinen piti paikan päällä puheen monen muun rasistihörhön joukossa. Vastamielenosoittajat näyttivät, ettei rasisteille anneta tilaa toimia Turussa.

karnevaali rasismia vastaan

Pansio/Pernon kaupunginosassa järjestettiin paikallisen vastaanottokeskuksen sulkemista vaatinut mielenosoitus 17.10.2015. Tapahtuman ilmoittaja oli Jani Ketola ja puhujana muiden muassa tunnettu turkulainen paikallispoliitikko, kantakirjarasisti ja populisti Olavi Mäenpää. Tapahtumaan osallistui kirjava joukko rasisteja, natseja ja fasisteja. Paljonpuhuva video tapahtumasta löytyy Turun Sanomien sivuilta. Ihmisvastaiseen, rajojen sulkemista vaatineeseen mielenosoitukseen osallistui pari sataa kaljoittelevaa öyhöttäjää. Tämä oli yksi harvoista Rajat kiinni -mielenosoituksista, jotka on pidetty vastaanottokeskuksen välittömässä läheisyydessä. Samaan paikkaan järjestetty vastamielenosoitus keräsi saman verran ihmisiä. Antirasistiseen karnevaaliin otti osaa niin vastaanottokeskuksen asukkaita kuin paikallisia sekä muualta tulleita antirasisteja ja antifasisteja. Myös Rajat kiinni -mielenosoitukseen saapui ihmisiä maaseudulta sekä muista kaupungeista. Toisin kuin Rk antoi ymmärtää, suurin osa paikalle tulleista öyhöttäjistä oli kotoisin muualta kuin Pansiosta tai edes Turusta. Myöhemmin järjestetyt Rk –mielenosoitukset eivät ole kertaakaan osallistujamääriltään yltäneet Pernon mielenosoituksen tasolle.

rk2
Rajat Kiinni -liike pähkinäkuoressa.
Loppusyksystä 2015 lähtien Turun Rk alkoi järjestää joka kuukausi säälittävän pieniä mielenosoituksia Turun kaupungintalon edessä. Yhdessä näistä mielenosoituksista rajakit kunnostautuivat hoilottamalla iskulausetta “rajat kiinni, uunit auki”. Näissä mielenosoituksissa oli vaihtelevasti noin 10-40 osallistujaa. Natsilahko Suomen vastarintaliikkeen Turun ryhmä mainosti ja otti osaa Turun Rk -tapahtumiin ja omien sanojensa mukaan myös kahvitteli Rk-aktiivien kanssa.
Turussa antifasistit ja antirasistit ovat aktiivisesti vastustaneet rasistisia mielenosoituksia erilaisin keinoin. Rasisminvastaisessa toiminnassa huomionarvoista on käytettyjen keinojen vaihtelevuus sekä toimijoiden moninaisuus. Osa ihmisistä järjesti vastamielenosoituksia ja osallistui niihin, toiset taas kirjoittivat aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, ja loput vaikeuttivat Rk:n toimintaa muilla tavoin. Kun Rk järjesti kokouksiaan turkulaisissa baareissa, antifasistit ottivat yhteyttä baarien omistajiin ja kertoivat, millaisista asiakkaista oli kyse. Sen seurauksena Rk ei saanut järjestää kokouksia esim. Old Bankissa ja Bar Edisonissa. Tosin Rk:n tyyppien käytös näytti herättävän tyytymättömyyttä myös baarien henkilökunnassa, joten ei ollut yllättävää, että rasistit poistettiin keskustan baareista. Rajakit ovat tavanneet toisiaan myös Turun kaupunginkirjaston aulassa ja ihmetelleet, minne oikein voisivat mennä kokoustamaan. Keväällä rajakit yrittivät järjestää ison tapahtuman Luolavuoren koulussa. Yksi henkilö esti helposti koko tapahtuman soittamalla koulun rehtorille, joka ei ollut ollut tietoinen tilat varanneen tahon tarkoitusperistä. Ikuinen valittaja Junes Lokka itki Facebookissa tämän jälkeen ostaneensa lipun Turkuun ihan turhaan.
rk tku1
Keväällä 2016 Rajat kiinni -ryhmä järjesti pieniä mielenosoituksia Mäntykodin vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Huhtikuun jälkeen tämä kampanja kuitenkin hiljeni kokonaan. Muutaman ihmisen Rk -mielenosoituksia on järjestetty myös Turun ulkopuolella Raisiossa ja Kaarinassa.
Osa turkulaiset rajakeista on tämän vuoden huhtikuun alusta lähtien käyttänyt useammin nimeä Suomi Ensin. Tämä ryhmä järjesti 2.4. mielenosoituksen, jota mainostettiin kilpivarustuksella ja ritarikuvastolla. Mielenosoituskulkueen hännillä marssi myös Turun Soldiers of Odin -ryhmän jäseniä. Noin 50 hengen kulkue päättyi Turun kauppatorille, jonne Rk-aktiivi ja Soldiers of Odin -fani Marko Sihvonen pyrki värväämään teinipunkkareita saadakseen mielenosoituksen näyttämään edes vähän suuremmalta. Tämän mielenosoituksen jälkeen on ollut hiljaista, mutta ainakin Mario Argenta on siirtynyt Suomi Ensin -ryhmän puuhamieheksi. Argenta on ilmoittanut suurimman osan Pansion mielenosoituksen jälkeisistä Rk-mielenosoituksista.

Turun rasitistisia tapahtumia ovat järjestäneet mm. Jani Ketola (Pansio/Perno mielenosoituksen ilmoittaja, järjestänyt myös katupartioita), Jarmo Nevalainen (toiminut tapahtumissa juontajana), Jussi Kankaristo, Mario Christopher Argenta (ilmoittanut suurimman osan Rk-mielenosoituksista Turussa) ja Marko Sihvonen (nähty Soldiers of Odin -seurueessa Tampereella). Rajat kiinni -mielenosoitusten järjestelyissä on ollut mukana Itsenäisyyspuolueen jäseniä. Kuten muuallakin Suomessa, Rk -liikehdintä on Turussa kuivunut kasaan kevään 2016 aikana. Kannattajakunnan vähetessä osa liikkeen aktiiveista on siirtynyt minipuolueisiin ensi vuoden kunnallisvaalit mielessään.

Lue lisää:

Rajat Kiinni -hörhöt vaativat Turussa paluuta 1940-luvulle: “rajat kiinni, uunit auki!”