Suomen Sisu ei saanut ämpäreitä kaupaksi Seinäjoella. Rajakit kuihtumassa pois?

13335697_1715837531991350_2697367194989331260_n
Suomen Sisu yritti houkutella kansaa kuuntelemaan uusfasistista kiihotusta ilmaisilla ämpäreillä Seinäjoella 11.6.2016.

Kansanedustaja Olli Immosen johtama Suomen Sisu on pyrkinyt viime vuodesta asti laajentumaan voimakkaasti Helsingin kabineteista kaduille ja toreille ympäri Suomenmaata. Viikonlopun ”Sisuareena” Seinäjoella lässähti totaalisesti ilmaisista ämpäreistä huolimatta. Paikalla oli loppujen lopuksi puhujien ja toimittajien lisäksi ainoastaan muutama järjestön ulkopuolinen kuuntelija ja järjestäjille jäi roppakaupalla ilmaiseen jakoon hankittuja ämpäreitä. Sisulaisten toiminta näyttää keskittyvän katupartioihin ja kuolevaan Rajat kiinni –liikehdintään.

Suomen sisu (SS) on perussuomalaisen paikallispoliitikko Teemu Lahtisen perustama äärikansallismielinen järjestö, joka on pyrkinyt jäljittelemään uusfasistista politiikkaa Manner-Euroopasta. Puhe on käännetty rodusta ”kulttuurien yhteentörmäykseen” ja toiminta valkoisen vallan keikoista mediavaikuttamiseen. SS on pyrkinyt yhdistämään 1990-luvun hajanaista kansallismielistä kenttää ja toimimaan tämän liikkeen veturina. 2000-luvun lopussa Sisun toiminta vaikutti kuihtuvan kokoon Jussi Halla-ahon ympärille rakennetun hommaeliitin lähdettyä täysin voimin Perussuomalaisten politiikkaan ja sisulaisten kokoontumispaikkana toimineiden Hommakerhojen kuihduttua parin ihmisen maailman pahentamiseksi tuopin äärellä. Monet SS:n jäsenet ovat valittaneet, että toimintaa ei ollut Helsingin ulkopuolella satunnaisista Hommakerhoista huolimatta. Syksyllä 2015 SS yritti saada muutoksen tähän ja järjestäytyi maakuntien mukaan piireiksi.

Sisuareena oli Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkö Juha Mäenpään epätoivoinen yritys jatkaa viime syksynä alkanutta Rajat kiinni (ts. rajakki) –liikehdintää. Kuten kuvista voi nähdä ei ämpäreitä mennyt kaupaksi, pomppulinnassa ei hyppinyt lapsia ja arvottavaksi tarkoitettu jopokin taisi mennä suoraan sisun johtoportaalle. Sisuareenan epäonnistuminen on selkeä merkki Rajat kiinni -liikehdinnän kuihtumisesta myös isompien kaupunkien ulkopuolella. Tulemme lähitulevaisuudessa julkaisemaan kattavamman artikkelin Rajat kiinni -liikkeen tähänastisesta historiasta, mutta sitä ennen muutama sananen erityisesti sisulaisten osallistumisesta viimeisen vuoden aikaiseen rasistiseen liikehdintään.

Screen Shot 2016-06-12 at 02.42.13
Suomen Sisun ämpärit olivat kuin äärioikeistolaisen järjestön lupaukset: tyhjää täynnä. Ämpärit menivät yhtä huonosti kaupaksi kuin nationalistinen ja rasistinen sanoma.

Viime syksyn lukuisia rasistisia mielenosoituksia seurasi sisäistä kiistelyä siitä, kuka saa järjestää mielenosoituksia ja miten ne pitäisi tehdä. Huonoissa väleissä ovat olleet etenkin Rajat kiinni perustajien Susanna Kaukisen ja Pekka Kemppaisen johtama Helsingin fraktio, Tampereen Rajat kiinni -fraktio, jossa johtavissa asemissa on lukuisia sisulaisia virpojia vihaavasta Terhi Kiemungista Soldiers of Odin partioija Ari Leinoon ja vegaanikauppiaana epäonnistuneeseen Marco DeWittiin. Kolmas ryhmä on Kaukisen ja Kemppaisen sekoiluun kyllästyneitä sisulaisia, jotka järjestivät Helsingissä mielenosoituksia nimellä ”Jotain rajaa”. Sisulaisten asemoituminen tähän kiistaan on vaihteleva. Esimerkiksi Varsinais-Suomen piiripäällikkö, homovastaisen Hetero Priden järjestämisestä muistettu salolainen Jani “homoisin kaveri” Salomaa on ollut sekä aloittamassa Rajat kiinni –mielenosoituksia että mukana FDL:n tapahtumissa, ”Jotain rajaa” –mielenosoituksissa ja ”Suomi ensin –kansanliikkeessä”. Salomaa myös tukee Soldiers of Odinin toimintaa, jonka ydinajatus on tuoda väkivaltarikolliset ja huumeiden käyttäjät uhkailemaan ohikulkijoita kaduille.

image
Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen puhui lähinnä oman järjestönsä aktiiveista koostuvalle harvalukuiselle yleisölle.

Sisulaiset ovat myös järjestäneet omia mielenosoituksia, esimerkiksi Rovaniemellä 8.4.2016 ja hyvin pienimuotoisen toritapahtuman Kauhavalla 21.11.2015. Näitä poliittisesti merkittävämpi tapahtuma on ollut itsenäisyyspäivän 612-soihtumarssi, jota sisulaiset ovat olleet aktiivisesti mukana järjestämässä ja joka on entisen natsijohtaja Esa Henrik Holapan mukaan natsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen (Svl) alulle panema. Holapan mukaan Svl on ollut tapahtuman viestinnässä annetun kuvan vastaisesti natsimarssin aktiivinen ja pääasiallinen järjestämä. Mielenosoituksen tavoitteena on kerätä kaikki ”kansallismieliset” yhteen soihtumarssiin, jotta Svl voisi vaivihkaa edistää haavettaan natsidiktatuuri Kalmarin unionista. Sisulaisten johtaja Immonen muistetaan myös yhteiskuvista natsijärjestö Svl:n edustajien kanssa Eugen Schauman haudalta lähes tasan vuosi sitten kesäkuussa 2015. Monilla paikkakunnilla sisulaiset ovat aktiivisesti mukana katupartiotoiminnassa joko Soldiers of Odinin riveissä tai erilaisissa paikallisissa ryhmissä. Etelä-Pohjanmaalla toimiva 105th Guardians esimerkiksi larppaa viikinkien sijaan temppeliritareita. Tampereella SS:n Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja Ville Kuusinen (Terhi Kiemungin poika) on vuokrannut Soldiers of Odinin kerhotilat nimiinsä.

Screen Shot 2016-06-12 at 02.44.51

Screen Shot 2016-06-12 at 02.41.25

Screen Shot 2016-06-12 at 02.46.07