Äärioikeiston kokoontumisajot kuivuivat kasaan Jyväskylässä

Äärioikeiston tapahtuma ei houkutellut ihmisiä järjestäjäryhmien aktiivipiirien ulkopuolelta.
Jyväskylään kokoontui lauantaina muutamia kymmeniä rasisteja. Samaan aikaan järjestettyyn antirasistiseen vastamielenosoitukseen osallistui lähes 200 ihmistä.

Siirtolaisvastainen Rajat kiinni -rasistiliike (RK) on ollut laskussa koko kevään 2016 ajan. Tuorein osoitus tästä on RK-aktiivien ja usean muun äärioikeistolaisen ryhmän yhdessä järjestämä “Suomi – yhteinen asiamme” -tapahtuma Jyväskylässä 18. kesäkuuta. Tapahtuma sujui yhtä heikosti kuin Suomen Sisun epätoivoinen yritys haalia kannattajia jakamalla ilmaisia ämpäreitä viikko sitten Seinäjoella.

Mielenosoituksen Facebook-tapahtuman admineita olivat salolainen elämäntaparasisti Jani Salomaa ja jyväskyläläinen RK-veteraani Nina Kivilahti. Salomaa ja Kivilahti ovat olleet aktiivisesti mukana RK-liikkeessä viime syksystä lähtien. Paikalle kerääntyi korkeintaan muutama kymmenen ihmistä, vaikka tapahtuma oli lähes koko kansallismielisen järjestökentän yhteinen voimain ponnistus “yhteisen asian” puolesta. Sen järjestelyihin osallistui 9 äärioikeistolaista järjestöä: Itsenäinen Suomi ry, Finnish Defence League, Soldiers of Odin Jyväskylä, Rajat kiinni, Keski-Suomen Perussuomalaiset Nuoret, Suomen Sisun Keski-Suomen piiri, Suomen Sisun Varsinais-Suomen piiri ja Pelasta Suomi.

nina kivilahti
Nina Kivilahti on toinen Jyväskylän tapahtuman julkisista järjestäjistä. Kivilahti on ollut mukana Rajat kiinni -liikkeessä syksystä 2015 lähtien.
11828705_10206585839258451_3922185061279414949_n
Salolainen Jani Salomaa on toinen Jyväskylän tapahtuman järjestäjistä. Salomaa on yksi aktiivisimmista Rajat kiinni -liikkeen aktivisteista ja tiettävästi käytti ensimmäistä kertaa julkisesti ilmaisua “Rajat kiinni”.
13432209_10206262494951186_2508286239182190512_n
Suomi – yhteinen asiamme! -tapahtuman mainos. Mukana PS-nuoret, Soldiers of Odin, FDL, Suomen Sisu, Hommaforum jne.

Tapahtuma lässähti kuin rasistipannukakku, vaikka järjestelyihin osallistui kymmenkunta järjestöä ja sitä markkinoitiin koko perheen tapahtumana kasvomaalauksineen ja poniajeluineen. Merkille pantavaa on, että Perussuomalaiset nuoret osallistuivat tällaiseen selkeän rasistiseen ja äärioikeistolaiseen tapahtumaan. Ainoastaan viikkoa aiemmin PS-nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoi, ilmeisesti PS-nuoriin viitaten, että “emme tue” natsistista partiojärjestöä Soldiers of Odinia. Tynkkysen yritykset kosmeettisen eron tekemiseksi rasismiin ja äärioikeistolaisiin toimijoihin eivät kuitenkaan ole uskottavia, sillä PS-nuoret ovat hänen johdollaan verkostoituneet määrätietoisesti fasistien kanssa niin Suomessa kuin muualla Skandinaviassa.

tynkkynen 612 2015
Sebastian Tynkkynen natsistisen Suomen vastarintaliikkeen aloittamalla 612-natsimarssilla 6.12.2016.

Epämääräisesti nimetty “Suomi – yhteinen asiamme” oli selkeästi tarkoitus olla äärioikeiston yleinen ja yhteinen rekrytointitapahtuma. Fasismi on normalisoitunut ja tullut sisäsiistimmäksi viime vuosina, sillä aiemmin näin julkisesti järjestettyä eri äärioikeistolaisten ryhmien kokoontumista olisi ollut vaikea kuvitella. Tapahtuman kuvauksessa kosiskeltiin ihmisiä tulemaan tutustumaan järjestöihin, esittämään niille kysymyksiä sekä ostamaan tukituotteita. Tapahtumassa saattoikin ostaa vierekkäisiltä pöydiltä PS-nuorten, Soldiers of Odiniln ja Itsenäinen Suomi -ryhmän tukituotteita.

Ps nuoret
Keski-Suomen Perussuomalaiset Nuoret myivät Jyväskylässä tukituotteita Soldiers of Odinin vieressä.
Soldiers of Odin
Kansallissosialisti Mika Rannan perustama ja johtama Soldiers of Odin piti myös tukituotteiden myyntipöytää Jyväskylässä.
itsenäinen suomi
Itsenäinen Suomi rahoittaa toimintaansa muiden rasististen ryhmittymien tapaan myymällä krääsää lippalakeista kahvimukeihin
ClO9NxAWYAEqHAM
Poniajeluille ei ollut kysyntää rasistimarkkinoilla.

Samaan aikaan äärioikeiston epäonnistuneiden kokoontumisajojen kanssa järjestettiin Jyväskylässä osanottajamäärältään monta kertaa suurempi antirasistinen mielenosoitus. Muutamassa päivässä organisoidun antirasistisen Sateenvarjokulkueen taustalla oli yli 20 tukijaa erilaisista punavihreistä toimijoista aina siirtolaissolidaarisuus-ryhmiin ja feministeihin. Vesisateesta huolimatta iloiseen rasisminvastaiseen kulkueeseen osallistui lähes 200 ihmistä. Jyväskylässä muistetaan vielä mitä käy jos äärioikeistolaisten annetaan kokoontua kaduilla levittämässä vihasanomaansa. Viime vuosina natsistinen Suomen vastarintaliike on Jyväskylässä hyökännyt puukon kanssa kirjastoon ja pahoinpidellyt ihmisiä katutapahtumassaan.

13465996_10154343042819589_2830835577465843670_n

13494944_10154343042619589_684100113691423712_n
Antirasistinen Sateenvarjokulkue keräsi Jyväskylän kaduille lähes 200 ihmistä.
loldiers jkl 18.6
Myös antirasistinen performanssiryhmä Loldiers of Odin otti osaa Jyväskylän Sateenvarjokulkueeseen

Jyväskylästä voi ottaa mallia antirasistiseen toimintaan muissakin kaupungeissa. Sateenvarjokulkue oli järjestetty yhteistyössä lukuisten eri toimoijoiden kanssa. Kuten Paleface uudella videollaan sanoo, emme suostu pelkäämään.

Katso myös:

Suomen Sisu ei saanut ämpäreitä kaupaksi Seinäjoella. Rajakit kuihtumassa pois?