Kansainväliset solidaarisuuspäivät Venäjän anarkisti- ja antifasistivangeille 1.–10.7.2016

variant_6

Kun massaprotestit Venäjällä olivat vuosien 2011 ja 2012 mittaan hiipuneet, siirtyi putinistinen poliisivaltio suorasukaiseen poliittiseen tukahduttamiseen, joka kohdistui mm. anarkisteihin ja antifasisteihin. Viimeisten viiden vuoden aikana useita aktivisteja on tuomittu vankeuteen.

Kutsumme tovereita kaikkialla maailmassa osoittamaan solidaarisuutta venäläisille anarkisteille ja antifasisteille levittämällä tietoa kansainvälisistä solidaarisuuspäivistä mahdollisimman laajalle ja askaroimaan aiheen parissa paikallisesti. Järjestäkää vaikkapa tukikeikkoja, leffanäytöksiä, tukiposti- ja infotapahtumia, varainkeruuta, protesteja Venäjän suurlähetystöillä tai muita solidaarisuustempauksia!

Dmitri Butšenkov

RT6Zq4sWhv8

Pitkän linjan antifasisti ja anarkisti Dmitri Butšenkov vangittiin Moskovassa vuoden 2015 joulukuussa. Hänet pidätettiin yllättäen 2. joulukuuta epäiltynä osallistumisesta kolmen vuoden takaiseen Bolotnaja-aukion mellakkaan Moskovassa. Pidätyksen jälkeisenä päivänä Butšenkov lukittiin tutkintavankeuteen, ja tammikuussa hänen vangitsemistaan jatkettiin vuoden 2016 kesäkuuhun asti. Hänen toverinsa ja ystävänsä uskovat, että Butšenkov vangittiin hänen militantin poliittisuutensa ja yhteiskunnallisesti aktiivisen roolinsa takia. Butšenkov ei todistettavasti edes ollut Moskovassa Bolotnaja-aukion mellakan aikaan, vaan Nižni Novgorodissa 300 kilometrin päässä.

Poliisi ja turvallisuuspoliisi FSB ovat useasti ennenkin uhkailleet Butšenkovia hänen poliittisen toimintansa takia. Aiemmin vuonna 2015 tuntemattomat henkilöt, todennäköisesti poliisit tai FSB:n agentit, pahoinpitelivät hänet rajusti. Sen seurauksena hän sai vakavan aivotärähdyksen eikä muistanut kuinka pahoinpitely tapahtui. Pidätyksen aikaan hän oli juuri suunnittelemassa Itsehallinto ja libertaarikommunismi -nimistä valtakunnallista antifasistista ja anarkistista foorumia, suunnitelmat kariutuivat vankeuteen.

Dmitri Butšenkov muutti Moskovaan vuonna 2008 menetettyään työpaikkansa yliopistolla Nižni Novgorodissa poliittisen aktiivisuutensa takia. Hän oli ollut Autonominen toiminta -järjestön jäsen vuodesta 2002 asti ja liittyi myös järjestön paikallisryhmään Moskovassa. Vuonna 2013 Butšenkov erosi järjestöstä, muttei suinkaan lopettanut poliittista toimintaansa. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia anarkistiliikkeen historiasta ja nykytilasta Venäjällä. Lisäksi hän on osallistunut aktiivisesti antifasistisen ja anarkistisen liikkeen järjestäytymiseen Moskovassa. Hän organisoi antifasistista toimintaa kaduilla sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Hän oli myös perustamassa V project -nimistä keskusta, jossa antifasistit ja anarkistit järjestivät keikkoja ja muita tapahtumia sekä organisoivat toimintaansa.

Solidaarisuusryhmiä Dmitri Butšenkovin tueksi:

https://www.facebook.com/freebuchenkov/

https://vk.com/freebuchenkov

Butšenkovin osoite: 125130, город Москва, улица Выборгская, д.20, СИЗО “Водник”, Бученкову Дмитрию Евгеньевичу, 1978 г.р. (День рождения 22 августа 1978 г.) RUSSIA

Rahaa Butšenkovin tueksi voi lahjoittaa solidaarisuusryhmälle:

Paypal-tili: avtonom46@gmail.com

Aleksei Sutuga

jbDnir7y0f4

Antifasisti ja anarkisti Aleksei Sutuga tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi rangaistussiirtolaan huliganismista. Syyttäjän mukaan hän oli osallistunut joukkotappeluun ja pahoinpidellyt nationalisteja.

Ekstremismin vastaisen keskuksen poliisit pidättivät hänet vuoden 2014 huhtikuussa antifa-keikan jälkeen. Kuulusteluissa Sutugalta kyseltiin muun muassa hänen matkastaan Maidaniin (protesteihin Ukrainan Kiovassa vuonna 2014). Sutugaa syytettiin osallisuudesta joukkotappeluun tammikuun  2. päivänä vuonna 2014 Sbarro-nimisessä baarissa, jossa hänen väitettiin hakanneen useita ihmisiä penkillä ja omatekoisella vasaralla. Sutuga itse sanoi yrittäneensä pysäyttää muiden ihmisten, uusnatsien ja paikallisen nuorison, välistä tappelua.

Lokakuun 1. päivä 2014 Sutuga tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi rangaistussiirtolaan. Joulukuun 17. päivä tuomio säilyi ennallaan ylemmässä oikeusasteessa. Maaliskuun 17. päivä vuonna 2015 Sutuga aloitti nälkälakon protestina vankilaviranomaisten painostusyrityksille Irkutskin tutkintavankilassa, josta hänet olisi kuulunut siirtää rangaistussiirtolaan. Vankilaviranomaiset olivat ehdottaneet Sutugalle jäämistä Irkutskiin rangaistussiirtolaan siirtymisen sijaan. Sutuga kieltäydyttyä tarjouksesta hänen kirjeensä ja kirjansa takavarikoitiin. Kun uutiset nälkälakosta levisivät muurien ulkopuolelle, hänet siirrettiin lopulta rangaistussiirtolaan. Siellä Sutuga joutui kuitenkin saman tien eristysselliin ja vankilahallinnon jatkuvan terrorin kohteeksi.

Osoite: 665809 Иркутская область, г. Ангарск, Первый промышленный массив, квартал 47, д. 6, ИК №2, Сутуга Алексей Владимирович, 1986 г.р. (hänelle voi lähettää ainoastaan 1. luokan rekisteröityjä kirjeitä) RUSSIA

Aleksei Gaskarov

102(3)

Antifasisti ja anarkisti Aleksei Gaskarov vangittiin elokuun 3. päivä vuonna 2010 Himkin kaupungintaloon kuusi päivää aiemmin kohdistuneen ilkivallan takia. Himkissa vastustettiin tuolloin laajoja metsätuhoja aiheuttavaa moottoritiehanketta. Hänen vankilatuomionsa peruttiin lokakuun 15. päivä 2010. Himkin käräjäoikeus vapautti Gaskarovin lopulta syytteistä 24. kesäkuuta 2011.

Kaksi vuotta myöhemmin, 6. toukokuuta 2012, Gaskarov joutui poliisien rajun pahoinpitelyn kohteeksi Bolotnaja-aukion protestin yhteydessä. Sen seurauksena hän teki valituksen mellakkapoliisin liiallisesta voimankäytöstä.

Gaskarov pidätettiin 28.8.2013 ja vangittiin seuraava päivänä syytettynä Bolotnaja-aukion väitettyihin massalevottomuuksiin osallistuneen joukon johtamisesta sekä väkivallan käyttämisestä virkavallan edustajaa vastaan. Myöhemmin Gaskarovin väkivallan kohteeksi väitettyjä virkavallan edustajia ilmaantui kaksi: tutkinnan mukaan Gaskarov oli tarttunut sisäisten joukkojen sotilasta olkapäästä ja lisäksi mellakkapoliisi Igor Ibatulinaa jalasta. Syytteen loppulausunnossa Gaskarovin sanottiin myös osallistuneen massalevottomuuksiin Bolotnaja-aukiolla. Elokuun 18. päivänä 2014 oikeus tuomitsi Gaskarovin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi yleisen valvonnan rangaistussiirtolaan.

Moni pitää tuomiota terrorismin vastaisen poliisiyksikön kostona Gaskaroville hänen pitkäaikaisesta poliittisesta aktivismistaan. Gaskarovin tukisivu: gaskarov.info

Osoite: 301654, РФ, Тульская область, г. Новомосковск, ул.Центральная, 27, ИК-6 УФСИН, отряд 5, Гаскарову Алексею Владимировичу, 85 г.р. (День рождения: 18.06.1985 г.)  RUSSIA

Ilja Romanov

1004

Nižninovgorodilainen anarkisti Ilja Romanov tuomittiin 6.8.2015 kymmeneksi vuodeksi tiukan valvonnan rangaistussiirtolaan. Puolustuksen esiin tuomia seikkoja ei oikeudessa otettu lainkaan huomioon. Myöhemmin tuomio kuitenkin lyheni yhdeksäksi vuodeksi.

Romanov loukkaantui omatekoisesta ilotulitteesta lokakuussa 2013. Seuraavien parin vuoden aikana järjestelmä leipoi epäonnisesta kotikemististä terroristin. Romanovin väitettiin olleen aikeissa pelotella Nižni Novgorodin hallintoa ja asukkaita estääkseen Kilibinskin puiston hakkuun. Oikeus tulkitsi ilotuliteonnettomuuden testiräjäytykseksi, jonka epäonnistuminen pilasi pelottelusuunnitelman.

Ilotulitteen lisäksi Romanovia vastaan käytettiin myös ns. haastattelua vuodelta 2012. Syyttäjän mukaan Romanov aikoi, muttei ehtinyt, lietsoa terrorismia ukrainalaisen Radio RKAS-Liberter -kanavan kautta. Kävi ilmi, ettei kyseessä edes ole radiokanava, vaan eräs blogi internetissä. ”Haastattelu” puolestaan on äänite Romanovin edellisestä vankilatuomiosta vapautumisen jälkeisistä juhlista Donetskin esikaupungissa.

Romanovin perhe, johon kuuluvat eläkkeellä olevat vanhemmat ja alaikäinen tytär, on erittäin huonossa taloudellisessa asemassa. Perheellä on vaikeuksia selviytyä jo elintarviketoimituksista vankilaan, ja nyt Romanoville on vielä palkattava asianajaja kahden valituksen tekemiseen.

Osoite: 431130, Республика Мордовия, Зубово-Полянский район, п. Леплей, ФКУ ИК-22, Романову Илье Эдуардовичу, 1967 г.р. (День рождения 3 июля), RUSSIA

Aleksandr Koltšenko

105(3)

Krimiläinen antifasisti Aleksandr Koltšenko ja ukrainalainen ohjaaja Oleg Sentsov saivat kovat tuomiot oikeudessa Rostov-na-Donussa. Heidät leimattiin terroristeiksi. Sentsovin väitettiin perustaneen Venäjällä kielletyn Oikean Sektorin käskystä Simferopoliin terroristiryhmän, joka tavoitteli niemimaan palauttamista Ukrainalle.

Koltšenkon väitettiin kuuluvan tähän terroristiryhmään. Ryhmä oli syyttäjän mukaan polttanut Krimin venäläinen yhteisö -järjestön tilojen oven ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen paikallistoimiston ikkunan. Oikeuden istunnon aikana syyttäjän avaintodistaja Gennadi Afanasjev kertoi, että lausunnot oli saatu häneltä kiduttamalla ja ne olivat täysin keksittyjä. Afanasjev tuomittiin ”Krimin terroristien” oikeustapauksessa seitsemäksi vuodeksi rangaistussiirtolaan. Oleg Sentsov tuomittiin oven ja ikkunan polttamisesta 20 vuodeksi vankilaan, Aleksandr Koltšenko 10 vuodeksi.

Osoite: 456612, Челябинская обл., Копейск, ул. Кемеровская, 20, ИК-6, отряд 4, Кольченко Александру Александровичу, 1989 г.р., RUSSIA

AMR-rahasto

Vangittujen toverien tukemiseen tarvitaan rahaa. AMR Moskova -kollektiivi kehottaa kaikkia osoittamaan solidaarisuutta, ja mikäli mahdollista, toimittamaan kipeästi tarvittavat varat AMR Moskovan tileille. Kysy lisätietoa rahasiirroista tai muista asioista osoitteesta

amr-msk(ät)riseup.net tai avtonom46@gmail.com.

Paypal-tili: avtonom46@gmail.com tai abc-msk@riseup.net

Venäjänkielinen alkuperäisteksti: avtonom.org