Ehdonalaiseen pahoinpitelystä tuomittu natsijohtaja Mika Ranta ja kansallissosialistin epäpoliittiset katujoukot

13173454_506481859541203_2016301700446802013_o
Kansallissosialisti Mika Ranta. Soldiers of Odinin perustaja ja Suomen vastarintaliikkeen tukijäsen.

Natsijohtoisen Soldiers of Odinin johtaja tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä sekä pahoinpitelystä. Toinen uhreista oli nainen. Katupartiointi vähentynyt koko maassa.

Kansallissosialistiksi itsensä määrittävä, Soldiers of Odin -äärioikeistokerhon perustaja ja johtaja Mika Matias Ranta tuomittiin Kemi-Tornion käräjäoikeudessa 18. toukokuuta 2016 törkeästä pahoinpitelystä sekä pahoinpitelystä. Nähtäväksi jää miten “naisrauhasta huolestunut” ryhmä suhtautuu johtajansa tuomioon naisen pahoinpitelystä.

Ranta tuomittiin 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen sekä 50 päiväksi ehdottomaan vankeuteen, joka muunnettaneen yhdyskuntapalvelukseksi. Tämän lisäksi hän joutuu maksamaan toiselle uhreista korvauksia reilun 7000 euron verran. Pohjolan Sanomien mukaan käräjäoikeus katsoi, että Ranta oli juhannuksena 2015 julmalla ja raa’alla tavalla pahoinpidellyt miespuolisen uhrin Kemin keskustassa ja samassa yhteydessä potkaissut maassa maannutta naista, joka oli tullut suojelemaan uhria. Ranta oli hyökännyt yllättäen takaapäin uhrinsa kimppuun ja jatkanut tämän potkimista ja lyömistä, vaikka väliin tuli muita ihmisiä.

Kansallissosialistin epäpoliittiset katujoukot

Rasistiset ja naisvihamieliset Soldiers of Odin (SoO) kerholaiset väittävät suomalaisten naisten turvaamisen olevan ryhmien tarkoitus. SoO on pyrkinyt järjestelmällisesti esiintymään epäpoliittisena joukkona, vaikka ryhmän julkilausuttu tavoite on herättää pelkoa ja turvattomuutta maahanmuuttajissa sekä levittää muukalaispelkoa, anti-feminismiä ja rasistista materiaalia internetissä. Yle veti pohjat muutama viikko sitten tekemällä SoO:n julkinatsista johtajasta sympaattiseksi tulkittavan henkilökuvan, jossa ei lainkaan kontekstualisoitu SoO:n toimintaa osana laajempaa äärioikeistoa Suomessa tai haastettu Rannan natsismia kannattavia ajatuksia. Onneksi valtamediassa on nähty myös paremmin taustoitettua journalismia. Pohjolan Sanomat kutsuu Rannan oikeudenkäyntiä käsittelevässä jutussa tätä totuudenmukaisesti uusnatsiksi ja Odineita rasistisiksi katupartioiksi.

1904 Mika Ranta SoO Soldiers of Odin 2
Mika Rannalla on tatuoituna uusnatsien suosima ja valkoisen ylivallan liikkeeseen viittaava luku 14.

SoO:n perustanut Ranta tunnustautuu julkisesti kansallissosialistiksi eli kansanomaisemmin natsiksi. Hän on Ylen mukaan myös umpirasistisen ja keksittyjä uutisia totena levittävän MV-lehden taustajoukoissa. Rannan väkivaltaisesta aatemaailmasta kertoo hänen nyrkkiinsä tatuoima luku 14, joka viittaa uusnatsien mytologiassa Yhdysvalloissa toimineeseen natsien The Orderin nimiseen terrorijärjestöön. The Order on vaikuttanut ideologisesti myös natsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen (Svl) perustamiseen, jonka jäsen Ranta kertoo olevansa. Svl:n perustamiseen vaikutti suoraan The Orderin vankilassa elinkautista istuvan Richard Scutarin kirjeenvaihto Esa Henrik Holapan kanssa, jossa Scutari antoi käytännön vinkkejä natsijärjestön perustamiseen ja kehotti Holappaa olemaan yhteydessä Ruotsin vastarintaliikkeeseen. Ylen mukaan Ranta pyysi Svl:ltä lupaa perustaa SoO:n:

Hän antoi järjestölleen nimen Soldiers of Odin, mutta se on rakenteeltaan hyvin samankaltainen kuin SVL. Ranta myös pyysi SVL:ltä luvan saada käynnistää oman järjestönsä.

Viime aikoina Suomen Vastarintaliike ja Soldiers of Odin ovat avoimesti viitanneet toisiinsa. Vastarintaliike kirjoittaa nettisivuillaan että Soldiers of Odin on isänmaallinen järjestö ja SoO näyttää omassa PR-videossaan toistuvasti SVL:n tunnusta, Tyr-riimua. Kytkös on ilmeinen.

Yle julkaisi hiljattain natsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen entisen johtajan Esa Henrik Holapan haastatteluja. Holappa on yksi SVL:n perustajista ja toimi sen virallisena johtajana järjestön neljänä ensimmäisenä vuonna 2008-2012. Natsiliikkeestä lähtenyt Holappa kuvailee suoranaisesti SoO:ta:

Luonnollisesti tuomitsen sen. Olen seurannut heidän tiedotustaan, ja näyttää siltä, että Soldiers of Odinin pyrkimys on lietsoa vastakkainasettelua ja esiintyä pelastavina ritareina. SOO pyrkii lisäämään ihmisten pelkotiloja ja väittämään, että Suomen kadut olisivat turvattomia ja vaarallisia, siten he saavat kannatusta. SOO:lla on sama idea, jota käytettiin natsi-Saksassa: he nostavat esiin yksittäistapauksia, joiden takia muka pitää olla kadulla ja suojella naisia sekä lapsia. On toki mahdollista, että SOO:lla voi olla poliittisia päämääriä ja he pyrkivät järjestäytymään, kuten ”taistelu valkoisen suomen puolesta”.

Soldiers of Odinin maahanmuuttovastaisuus näyttää keskittyvän islam-vastaisuuteen ja SOO haluaa sanoa, että raiskaus ja kivitys on islamia, eivätkä he halua nähdä, että ne ovat islamin ääripuoli, kuten suuri osa suomalaisista ei ole äärioikeistoa eivätkä muslimit jihadisteja. Tämä sopii heidän rasistiseen maailmankuvaansa. SOO on myös kytköksissä Rajat kiinni -liikeeseen.

Johtajansa lisäksi muutkaan SoO:n jäsenet eivät peittele rasistista ja äärioikeistolaista ajatteluaan sekä siirtolaisiin ja “vääräoppisiin” suomalaisiin kohdistuvia väkivaltafantasioitaan:

16_3_TVU_SoOdin_fb_chat_5

16_3_TVU_SoOdin_fb_chat_2
Tampereen SoO:n kerhotilan seinällä on Natsi-Saksan SS-joukkojen lippu. Tämä ja ylempi kuva Ylen artikkelista.

Ranta ja SoO pyrkivät johdonmukaisesti valkopesemään äärioikeistolaista katutoimintaansa huoleksi “suomalaisista naisista”. Fasistiset järjestöt ovat kautta historian hyödyntäneet vanhakantaista näkemystä naisesta heikkona ja miehen suojelua tarvitsevana uhrina. Heikon kotimaisen naisen kautta äärioikeiston viholliset pyritään samalla esittämään barbaarisina ja yliseksuaalisina villeinä, jotka alati uhkaavat suojelua tarvitsevia naisia. Olemme kirjoittaneet enemmän fasismin sukupuolikäsityksistä artikkelissamme Fasistien ja konservatiivien näkemyksiä sukupuolesta, jossa nostimme esille esimerkiksi naiskuvan käytön Bosniaan sotaan johtaneen serbinationalismin rakennuksessa.

Naiskysymyksen kautta SoO pyrkii siis lietsomaan vihaa ja epäluuloa maahanmuuttajia kohtaan sekä epäpolitisoimaan äärioikeistolaista toimintaansa. Samaa epäpolitisoimisen taktiikkaa noudattavat monet muutkin äärioikeistolaiset toimijat Suomessa, kuten 612-natsimarssia yhteistyössä Suomen vastarintaliikkeen kanssa järjestävä Timo Hännikäinen Sarastus-kollektiivista. Koska äärioikeiston avoimesti esittämät ajatukset ja toiminta kohtaavat vastustusta yhteiskunnassa ovat toimijat pakotettuja esiintymään epäpoliittisina ryhminä, jotka milloin juhlivat Suomen lippua, milloin turvaavat naisrauhaa.

16_3_TVU_SoOdin_fb_chat_7
Mika Ranta leuhkii olevansa MV-lehden salaisessa ryhmässä.

Rannan ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika päättyy 31.12.2018. Sitä odotellessa SoO:n toiminta vaikuttaa hiipuvan kovaa vauhtia, vaikka järjestön perustamisesta on ei ole kuulunut vielä kovin montaa kuukautta. Helsingin Sanomien tänään julkaiseman artikkelin mukaan toiminta hiipuu, koska rasististen katupartioiden osallistujat eivät koe niiden toimintaa mielekkääksi. SoO:n johto väittää toiminnan olevan koko ajan nousussa, mutta HS:n haastattelemien poliisien havainnot kertovat muuta:

Todellisuudessa katupartiointi on useilla paikkakunnilla olematonta. Tämä kävi ilmi, kun Helsingin Sanomat kysyi paikallispoliiseilta kymmenen katupartioihin yhdistetyn paikkakunnan tämänhetkisestä tilanteesta.

Poliisien havaintojen mukaan katupartiotoiminta on viime kuukausien aikana hiipunut tai päättynyt kokonaan Tampereella, Jyväskylässä, Heinolassa, Asikkalassa, Porissa, Kajaanissa, Joensuussa ja Oulussa.

Rasistisiin katupartioihin osallistumisen kokeminen merkityksettömäksi on ymmärrettävää, sillä itse luotuja viholliskuvia voi olla vaikea kohdata kaduilla.

10409247_373349739521083_7819567237792785269_n

Katso myös:

Fasistien ja konservatiivien näkemyksiä sukupuolesta

“Naisrauhaa” vaativa Tampereen äärioikeiston aktiivi tuomittu naisen pahoinpitelystä

Rasistisista hyökkäyksistä Tukholmassa (tammikuu 2016)

Rajat kiinni, uunit auki! -ryhmä ratsasti “naisrauhalla”