Kadut ovat meidän – Yli tuhat marssi Naistenpäivänä feminismin puolesta ja rasismia vastaan

12803195_10153970941283762_2997427408769474181_n
Tampereen Otetaan yö takaisin -mielenosoitus lähtee liikkeelle.

Feministisiä Otetaan yö takaisin -mielenosoituksia järjestettiin kolmessa kaupungissa kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Turun, Tampereen ja Helsingin mielenosoituksiin osallistui yhteensä yli tuhat ihmistä.

Tampereen Otetaan yö takaisin -mielenosoitus kokoontui Keskustorille puoli kuudelta. Mielenosoituksen järjesti feministijärjestö Vattu, mutta sen tukijoihin kuului Varis ja useita muita järjestöjä. Ennen liikkeelle lähtöä pidetyissä puheissa muun muassa toivottiin äärioikeistolaisista katupartioista vapaita turvallisia katuja, kritisoitiin hallituksen luokkapolitiikkaa sekä erityisesti sen kohdistumista naisvaltaisiin ja valmiiksi matalapalkkaisiin aloihin, sekä annettiin aplodit yhteiskunta-/kilpailukykysopimusneuvotteluista irtisanoutuneelle PAM:lle eli Palvelualojen ammattiliitolle.

Puheiden jälkeen mielenosoitus lähti rumpuryhmän saattelemana kävelemään Hämeenkatua Rautatieaseman suuntaan. Stockmannin kohdalla käännyttiin ja kierrettiin Koskipuiston kautta takaisin Hämeenkadulle. Mielenosoituksen iskulauseet eivät jättäneet sijaa tulkinnalle: “Feminismi! Antirasismi!”, “Rasistit, fasistit, ette meitä pelota! Yhdessä, kuljemme, emme aio erota!” ja “Feminist Unite! Reclaim the Night!”. Lopuksi kulkue päätyi symbolisesti Suomen naisliikkeen ja työväenliikkeen aktiivin Minna Canthin patsaalle Hämeenpuistoon.

Tampereen naistenpäivän mielenosoituksen lähestyessä loppuaan ja hämärän laskeutuessa huudot voimistuivat: “Otetaan yö takaisin!”

Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoitus kokoontuu Kampin Narinkkatorilla. Paikalla saapui järjestäjien mukaan yli 700 ihmistä.
Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoitus kokoontuu Kampin Narinkkatorilla. Paikalla saapui järjestäjien mukaan yli 700 ihmistä.

Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoitukseen osallistui yli 700 ihmistä ja tunnelma oli korkealla. Kulkue kokoontui Narinkkatorille klo 19. Musiikki ja iskulauseet kaikuivat Helsingin keskustan, Hakaniemen ja Kallion rakennusten seinistä, kun feministinen mielenosoitus kulki läpi kaupungin ottaen yön ja julkisen tilan takaisin. Sekä mielenosoituksen osallistujat että ohikulkijat tanssivat musiikin tahdissa ja huusivat iskulauseita tasa-arvon ja vapauden puolesta sekä rasismia vastaan.

Lukuisat ihmiset osoittivat tukensa kulkueen varrella kaduilla, asuntojensa ikkunoissa ja parvekkeillaan. Astran, Tulvan, Naisasialiitto Unionin ja FemF:n järjestämässä mielenosoituksessa korostettiin kuinka naisen kehon käyttämistä rasististen argumenttien tueksi ei tule hyväksyä ja kuinka naisvihan, transfobian ja rasismin on loputtava. Kahden vuoden takaisen Varisverkoston ja Antirasismi X:n järjestämän Otetaan yö takaisin -marssin tapaan kulkue päättyi Kallion Karhupuistoon, jossa pidettiin puheita. Transaktivisti Maru Hietala, Naisliitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen sekä lavarunoilija ja aktivisti Laura Eklund Nhaga nostivat eri näkökulmista esiin naisten kokemaa väkivaltaa ja syrjintää nyky-Suomessa. Suomen kurdien kulttuurikeskuksen sekä Kurdistanin vapaiden naisten yhteisön, KJAR:n, ja Suomen kurdien kulttuurikeskuksen edustaja Gülistan Gilicaslan puhui kurdinaisten vallankumouksellisesta taistelusta patriarkaalisia rakenteita, pääomaa, valtiota sekä ISIS:n kaltaisia jihadistiryhmiä vastaan Kurdistanissa, sekä peräänkuulutti kansainvälistä solidaarisuutta yhteisessä kamppailussamme. Puheiden jälkeen väkijoukko lähti jatkamaan iltaa pienemmissä ryhmissä ja osallistujille jäi voimautunut olo onnistuneesta tapahtumasta.

Feminismi, antirasismi ja antifasismi ovat kamppailuja, jotka kytkeytyvät toisiinsa. 8. maaliskuuta on naistenpäivä, mutta kamppailu tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolesta jatkuu vuoden jokaisena päivänä. Näin ollen kaikkien feministien, antirasistien ja antifasistien tulisi toimia yhdessä fasismin pysäyttämiseksi ja estää kaikki fasistien pyrkimykset romuttaa tasa-arvoinen yhteiskunta.

Turussa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna järjestetty Naistenpäivän mielenosoitus keräsi paikalle noin 200 osallistujaa.
Turussa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna järjestetty Naistenpäivän mielenosoitus keräsi paikalle noin 200 osallistujaa.

Naistenpäivä Turussa oli taas mahtava näyttö siitä, kuinka monet turkulaiset kokivat tärkeäksi ottaa yö takaisin, kolmatta vuotta putkeen!

Naistenpäivänä Turussa alleviivattiin rajaton ja antikapitalistinen kamppailu rasismia, misogyniaa sekä transfobiaa vastaan. Teemat olivat tärkeitä monille ja noin 200 ihmistä saapui paikalle. Varis Turku tuki mielenosoitusta.

Yksi järjestäjistä oli KJAR (Vapaiden naisten sateenvarjo-organisaatio Itä-Kurdistanissa), joka nosti esille erityisesti kurdinaisten kamppailua patriarkaalista järjestelmää vastaan. KJAR vaati myös kurdiaktivisti Zeineb Calalian vapauttamista iranilaisesta vankilasta, jossa hän on ollut vangittuna ja pahasti kidutettuna yhdeksän vuotta. “Pyydämme kaikkia naisten- sekä ihmisoikeuksien puolustajia toimimaan Zeynebin sekä muiden samassa tilanteessa olevien poliittisten vankien puolesta”, KJAR kirjoittaa.

Yksi puhuja kertoi tummaihoisen naisen kokemuksista rasismista Turussa. Hän kertoi olevansa iloinen siitä, että mielenosoitus järjestettiin Kauppatorilla eli yhdessä niistä paikoista, missä häntä on ahdisteltu ihonvärinsä vuoksi. Hän puhui siitä, että häntä ahdistellut mies ei ollut muslimi eikä tummaihoinen, joista rasistiset tahot ovat maalanneet uhkakuvia viime kuukausina mediassa, vaan kyseessä oli koulutettu valkoinen suomalainen mies. Puhuja otti puheensa aikana Kauppatorin haltuun ja nosti täten esille itsemääräämisoikeuden ja naisten omaehtoisen järjestäytymisen tärkeyden patriarkaattia sekä rasismia vastaan.

Muut puhujat nostivat esille transnaiset, antikapitalismin sekä eri kamppailujen linkittämisen toisiinsa fasistisia ja rasistisia katupartioita sekä hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan. Turun Rhythms of Resistance -ryhmä oli myös paikalla nostattamassa tunnelmaa!

Osa puheesta Turussa:

“Kurdien aseellinen vapautusliike Rojavassa, Syyrian Kurdistanissa, muodostuu YPG:stä (kansan itsepuolustusyksikkö) ja YPJ:stä (naisten itsepuolustusyksikkö), jotka yhdessä ovat taistelleet voitokkaasti suhteellisen uutta vihollista ISISiä vastaan. Abdullah Öcalanin filosofiaan perustuvalla tahdolla ja tietoisuudella kurdien vapausliike voitti sankarillisesti ISISin Kobanessa samalla rakentaen uutta demokraattisen konfederalismiin ja demokraattisen kansan itsehallintoon perustuvaa yhteiskuntaa Rojavassa. Sama naisten vapautumisesta voimansa saava liike elää nyt vahvana myös muualla Kurdistanissa, erityisesti Pohjois-Kurdistanissa Turkin alueella sekä Rojhelatissa Itä-Kurdistanissa Iranin valtion alueella. Me kurdinaisina uskomme, että näinä aikoina näkemämme kurdiliikkeen menestyksellinen vastarinta alueellamme niin Cizressä, Surissa, Itä-Kurdistanissa sekä erityisesti Rojavassa saa voimansa samasta hengestä kuin naisten organisoima lakko tekstiilitehtaalla vuonna 1857 New Yorkissa. Tänä kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta me kurdinaiset toivomme kaikkien naisten ympäri maailmaa tutustuvan kurdien vapausliikkeen ideologiaan ja liittyvän määrätietoiseen taisteluumme naisten vapauttamiseksi miesvaltaisista alistusjärjestelmistä. Oikein hyvää kansainvälistä naistenpäivää kaikille!”

https://www.youtube.com/watch?v=2p2tPVzxkKE

Aiheeseen liittyviä artikkeleja:

Yö otettiin takaisin 7.3.2015. Turku

Yö on meidän – Helsingfors, Åbo ja Kotka

Puhe Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoituksessa (vuonna 2014)

Fasistien ja konservatiivien näkemyksiä sukupuolesta