Rasistisista hyökkäyksistä Tukholmassa (tammikuu 2016)

sweden-3-720x250
Kirjoituksen kuvat ovat Tukholmassa 30. tammikuuta 2016 järjestetystä äärioikeiston “Kansan mielenosoituksesta” (Folkets demonstration).

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Tukholmassa vaelsi lynkkausjoukko. Jengin tarkoituksena oli pelotella ja pahoinpidellä päärautatieaseman ja keskustassa sijaitsevan Sergelin torin lähelle kokoontuneita nuoria tummaihoisia ihmisiä. Marokkolaiset katulapset viettävät usein aikaa molemmissa paikoissa. Mustiin pukeutunut lynkkausjengi koostui todistetusti kahden tukholmalaisen jalkapalloseuran kannattajien firmojen, Djurgårdens Fina Grabbar (DFG) ja AIK:n Firman Boys, jalkapallohuligaaneista.

Ruotsin jalkapalloseurojen kannattajien firmojen yhdistyminen seurarajojen yli on erittäin harvinaista. On myös yhtä harvinaista, että nämä firmat ottavat kantaa poliittisiin kysymyksiin ja osallistuvat poliittisiin mielenosoituksiin. Juuri näin kuitenkin tapahtui kyseisenä viikonloppuna. Ensin oli marokkolaisten katulapsien jahti perjantaina, jota seurasi osallistuminen niin kutsuttuun “Kansan mielenosoitukseen” (Folkets demonstration). Tämän mielenosoituksen järjestivät vihasivusto Avpixlatin seuraajat ja kommentoijat. Mielenosoituksessa huligaanit ja äärioikeiston aktiivit muun muassa Pohjoismaisesta nuorisosta (ruot. Nordisk Ungdom) muodostivat suojakilven ruotsidemokraattien sympatiseeraajien ja antirasistien välille. Massiivinen poliisioperaatio esti huligaaneja hyökkäämästä antirasistien kimppuun. Median uutisoitua viikonlopun tapahtumista kerrottiin huligaaneilla olevan nationalistisia järjestöjä vähäpätöisempi rooli. Todellisuudesta tilanne oli päinvastainen. Aloite viikonlopun “katulasten ja kommarien metsästämiseen” organisoitiin suoraan jalkapalloseurojen kannattajien firmoissa.

Kun sana Kölnin uudenvuoden aaton seksuaalisista hyväksikäytöistä alkoi levitä, äärioikeistolaisilla nettisivuilla alettiin rummuttaa vapaaehtoisista järjestyksenvalvojista koostuvien ryhmien muodostamista, jotka partioisivat kaduilla etsimässä yksinolevia pakolaislapsia. Tämä aihe on äärioikeistolaiselle liikkeelle äärimmäisen tärkeä. He ovat levittäneet kuvaa tilanteesta, jossa media vaikenee turvapaikanhakijoiden rikoksista, poliisi on menettänyt kontrollin ja feministit eivät ole kiinnostuneita tuomaan esiin siirtolaisten naisiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämän lisäksi poliitikkojen ja pääkirjoitusten pelonlietsonta “hyvinvointivaltion romahtamiseen” pahimmillaan johtavasta “siirtolaiskriisistä” pelaa äärioikeiston pussiin. Perjantaina jaetussa lentolehtisessä katupartiot argumentoivat, että “oikeusjärjestelmä on pettänyt ja yhteiskuntasopimus on näin ollen murtunut”. Tämän takia he väittävät, että kaduilla tarvitaan uudenlaista järjestäytynyttä väkivaltaa.

sweden-2

Oikeistolaiset järjestöt eivät kuitenkaan toimineet ensimmäisenä. Niiden sijaan DFG firman jäsenet kutsuivat ensimmäisenä muut firmat mukaan ja ehdottivat yhteistä katupartiota Tukholmassa. Muista firmoista Hammarby ja IFK Göteborg eivät ottaneet osaa, mutta tukholmalainen “Firman boys” päätti osallistua. Katupartiointiin haalittiin osallistujia huligaanien verkostoista ja molemmat firmat sopivat, ettei niiden nimiä käytettäisi. Firmat päättivät myös olla kutsumatta äärioikeistolaisia ryhmiä katupartioon, sillä niiden mukaan kutsuminen edellisellä kerralla vuonna 2013 osoittautui virheeksi jota ei haluttu toistaa.

Toukokuussa 2013 usein siirtolaistaustaisten ihmisten asuttamalla Husbyn alueella Tukholmassa syttyi mellakoita, jotka levisivät muihin lähiöihin. DFG yritti tällöin mellakoihin liittyen muodostaa samanlaista firmojen rajat ylittävää katupartiota. Suljetussa Facebook-ryhmässä nimeltä “ruotsalaisten kansalaiskaarti” yhdistettiin ja kerättiin yhteen johtavia natseja ja huligaaneja. Tämä katupartio liikkui Tukholman lähiöissä usean yön ajan yrittäen jahdata mellakoitsijoita ja hyökätä heidän kimppuunsa. Natsijärjestö Ruotsin vastarintaliikkeen ja Ruotsalaisten puolueen jäsenet osallistuivat avoimesti toimintaan järjestöjensä nimissä. Omien mediakanaviensa kautta he ottivat raportoimisen haltuun ja onnistuivat näin kontrolloimaan sitä, miten katupartiot esitettiin ja millaisessa kontekstissa partiointi ymmärrettiin.

Tekemällä Facebook-ryhmiä, live-päivityksiä, haastatteluja ja kokoamalla omia jäseniään ympäri maata natsiryhmät loivat ideologisen kehyksen, jota jalkapallohuligaanit eivät kyenneet kontrolloimaan. Firmat vastasivat tähän vetäytymällä yhteistyöstä. Samantapaisen tilanteen tultua uudelleen firmat halusivat säilyttää kontrollin.

Inspiraatio aloittaa katupartiot uudelleen tulee myös Suomen Soldiers of Odin -nimeä käyttävältä ryhmältä, joka on usean kuukauden aikana levinnyt Pohjois-Suomesta muihin Pohjoismaihin. Heidän tavoitteenaan on tulla rekisteröidyksi yhdistykseksi ja partioida avoimesti yhdenmukaiset takit ja näkyvät logot päällä. He rekrytoivat parhaillaan aktiivisesti perustaakseen alajaoston Ruotsiin. Suurin piirtein 30 lähellä DFG:tä olevaa Djurgårdenin kannattajaa osoitti kiinnostusta asiaa kohtaan, mutta Soldiers of Odin tuomitsi viikonlopun hyökkäykset Tukholmassa ja lopetti yhteydenpidon jalkapallokannattajiin. He aikovat yrittää perustaa katupartion uudelleen tulevina viikkoina.

sweden-1

Katupartioiden ensiesiintyminen juuri tänä viikonloppuna liittyy suoraan “Kansan mielenosoitukseen”. Se oli yksi harvoista kerroista, kun oikeistolainen vaihtoehtomedia jalkautui kaduille, pois internetin anonyymiyden suojasta. Mielenosoituksen järjestäjät ovat Avpixlat -nimiseltä Ruotsin suurimmalta vihasivustolta ja he järjestävät myös etnisesti eroteltuja kansankeittiöitä kodittomille. Viime kesänä he järjestivät myös niin kutsutun “Pride” kulkueen siirtolaisenemmistöisessä lähiössä. Tämä ruotsidemokraattien ja vihasivustojen ympärille muodostunut holtiton nettiaktivistien parvi yrittää nyt muuttua kaduilla toimivaksi yhteiskunnalliseksi liikkeeksi. Ulkoa katsottuna Kansan mielenosoitus kielsi huligaanien ja natsijärjestöjen olleen paikalla, mutta todellisuudessa heidät toivotettiin tervetulleeksi heidän tarjoamansa suojan ja tuen takia.

Tämän viikonlopun lynkkausjengin ja katupartioiden takana olleet firmat ovat kertoneet tämän olevan vasta alkua. He ovat uhonneet laajentavansa partiointiaan kevään tullen ja jalkapallokauden päästessä vauhtiin. He yrittävät myös rekrytoida mukaan lisää firmoja ja ottaa urbaanin tilan haltuun katuterrorilla. Kaikkien joukkueiden värien yhdistyessä jäljelle jää ainoastaan ruskeaa liejua.

Mathias Wåg – Researchgruppen

Englanninkielinen artikkeli On the Racist Attacks in Stockholm (January, 2016) julkaistiin 8. helmikuuta vieraskynänä osoitteessa http://beyondeurope.net/501/on-the-racist-attacks-in-stockholm-january-2016/.