Rajat kiinni, uunit auki! -ryhmä ratsasti “naisrauhalla”

Lauantaina 30.1. noin satakunta äärikansallismielistä kokoontui Helsingin Narinkkatorille vaatimaan “naisrauhaa”, joka heidän mielestään saavutettaisiin valtion rajojen sulkemisella. Mielenosoituksen järjestäjänä oli Rajat kiinni! -ryhmä, joka on järjestänyt rasistisia mielenosoituksia pitkin syksyä eri kaupungeissa. Edellisenä maanantaina samainen ryhmä sai kerättyä kourallisen natsimielisiä hörhöjä Turkuun vaatimaan rajojen sulkemista ja uunien avaamista.

CZ-ReqVWYAAmJWB.jpg:large

Tälläkään kertaa rasistit eivät saaneet kokoontua ilman vastarintaa. Helsingin mielenosoitus oli ehtinyt hädin tuskin alkaa, kun parinkymmenen ihmisen joukko ratsasti keppihevosilla mielenosoituksen sekaan huudellen rasismin ja naisvihan vastaisia iskulauseita.

“On tekopyhää ja törkeää heiltä pitää mielenosoitus “naisrauhaan” vedoten. Heitä ei kiinnostaisi puhua tästä aiheesta muutoin kuin nyt, kun he voivat käyttää sitä ‘keppihevosena'”, tempaukseen osallistuneet avasivat tarkoitusperiään Iltalehdelle antamassaan haastattelussa. “Koskaan aikaisemmin naisten asema ei ole heitä kiinnostanut. Se on tekosyy rasismin suoltamiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.” Tempauksen takana ollut Keppihevoset rasismia vastaan – kollektiivi julkaisi myöhemmin päivällä myös kuvia ja videota tapahtuneessa. Videolla kuullaan muun muassa kuinka Rajat kiinni!-mielenosoitukseen osallistunut mieshenkilö naureskelee SPR:n naistyöntekijöiden “jakavan tulokkaille” vastaanottokeskuksissa.

heppakuva
Poliisi turvaa äärioikeistolaisten mielenosoitusta kaupungista toiseen, mutta puuttuu aikailematta pellejen ja keppihevostelijoiden performansseihin. Ilmeisesti huumori uhkaa sekä äärioikeistoa että sen marssit sallivaa poliisia.

Kirjoitimme jo aiemmin kuinka myös Tampereella viime viikonloppuna järjestetyn “naisrauha”-mielenosoituksen järjestäjien taustoista löytyy pitkäaikaista rasistista ja homofobista toimintaa. Yksi tapahtuman pääjärjestäjistä, vihaa ja väkivaltafantasioita tihkuvista Facebook-kirjoituksistaan tunnettu Klaus Elovaara, on jopa tuomittu kumppaninsa törkeästä pahoinpitelystä. Tämän lisäksi Aamulehti julkaisi artikkelin, jossa käytiin läpi äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -ryhmän jäsenten naisiin kohdistuneita pahoinpitelyjä ja muita väkivaltarikoksia. Muun muassa se, että he hyväksyvät naisten pahoinpidellyt oman “valkoisia suomalaisia puolustavan” liikkeensä sisällä, osoittaa etteivät he ole lainkaan kiinnostuneita naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisestä, vaan se on ainoastaan yksi tekosyy lisää vainota ja pahoinpidellä siirtolaisia.

Toinen rasistiseen keppihevosteluun tympääntynyt yksityishenkilöiden joukko järjesti virtuaalisen protestin, jolla kerättiin rahaa väkivaltaa kokeneiden naisten tukijärjestölle Naisten linjalle. Naisrauhaa, ei rasismia! -facebook-tapahtumaan liittyneet henkilöt sitoutuivat lahjoittamaan Naisten linjan toimintaan 0.01€ jokaista rasistien marssimaa metriä kohden. Matkaa karttui noin 1080 metriä, eli henkilökohtainen lahjoitussumma oli 10.80 euroa. Tempaukseen osallistui Facebookissa yli 900 ihmistä, ja siihen voi edelleen liittyä lahjoittamalla kyseisen summan Naisten linjan tilille sekä kirjoittamalla viestikenttään “naisrauhaa, ei rasismia”. Naisten linjan tilinumero on FI76 8000 1710 1157 01 (BIC:DABAFIHH). Tänään julkaistun tiedon mukaan Naisten linja sai lahjoituksina lähes 4000 euroa.

12647786_10153559195869565_563767963_n
Ei rasismia minun nimissäni -mielenosoitus keräsi Rautatientorille reilu 300 ihmistä sanomaan, että naiset tai ketkään muutkaan eivät kaipaa äärioikeistolaisten katupartioiden ja muiden rasististen tahojen “suojelua”.

Lisäksi Helsingissä järjestettiin Rautatientorilla niin ikään äärioikeiston marssin kirvoittama Ei rasismia minun nimissäni -mielenosoitus. Noin 300 henkilöä kokoontui Rautatientorille näyttämään, etteivät he anna käyttää itseään rasistisen kontrollipolitiikan välikappaleena. Tapahtuman kutsuttiin koolle yhden henkilön aloitteesta, mikä toivottavasti rohkaisee entistä useampia reagoimaan rasistiseen ja seksistiseen liikehdintään järjestämällä vastarintaa jopa yksin tai pienelläkin ystäväporukalla. Vaikka rasisminvastainen toiminta oli viikonloppuna sekä monipuolisempaa että määrällisesti huomattavasti suurempaa, Rajat kiinni! -liike onnistui marssimaan läpi Helsingin keskustan ja täyttämään sen vastenmielisellä sanomallaan. Ilmeisesti helsinkiläiset eivät olleet kuitenkaan erityisen vastaanottavaisia, sillä jopa Rajat kiinni! -porukan itse kuvaamista videoista voi kuulla, kuinka ohikulkijat buuaavat ja huutavat heille vähän väliä lähes koko matkan ajan aina Narinkkatorilta Senaatintorille asti. Ilmeisesti turhautuminen saikin osan Rajat kiinni! -porukasta muun muassa huorittelemaan useita ohikulkevia naisia matkan varrella, mikä kuvaa heidän käsitystään “naisrauhasta”.

Muun muassa @MuuanMira -nimimerkki twitterissä kertoo joutuneensa huorittelun ja verhottujen raiskausuhkausten kohteeksi.

Kolmen Helsingissä järjestetyn antirasistisen tapahtuman ja tempauksen lisäksi Rajat kiinni! -mielenosoitusten vihasanoman levittäminen kohtasi vastustusta myös Porissa ja Kokkolassa. Kokkolassa palopuheita oli pitämässä maata kiertävä ammattiuhriutuja Junes Lokka. Kampushallin läheisyydessä järjestettyyn vastamielenosoitukseen kokoontui nelisenkymmentä ihmistä Minun Kokkolani on avoin ja kansainvälinen -teemalla.

Natsit ulos vastamielenosoitus Kokkola 31.01.16
Kokkolaan kaivattiin yhtä paljon natseja kun Lappiin vuosina 1944-1945.

Porissa äärioikeiston kiertävää sirkusta edusti tamperelainen Marco de Wit, joka järjesti nyt Porin ensimmäisen Rajat kiinni -soihtukulkueen. Epäselväksi jäi, miksi Yle käytti rasistimielenosoituksesta uutisoidessaan termiä kansanliike, kun Porissa paikalle kokoontui vaivaiset 60 ihmistä tamperelaisen äärioikeistoaktivistin koolle kutsumana. Samalla nähtiin Tampereelta alkuunsa saaneen Loldiers of Odin -ryhmän oma-aloitteisesti järjestäytynyt Loldiers of Odin Pori.

marko 1390681_10202324819940703_1210816587_n

Yllä olevissa kuvissa tamperelainen yrittäjä ja Rajat kiinni -mielenosoitusten aktivii Geurt Marco de Wit. Porin äärinationalistisen soihtukulkueen järjestämisen lisäksi de Wit puhui itsenäisyyspäivänä myös Itsenäinen Suomi 2015 tapahtumassa Helsingissä.

Rajat kiinni -mielenosoittajat käyttävät itsestään harhaanjohtavasti termiä kansanliike, vaikka samoista aktiivisista ihmisistä koostuva ryhmä (Susanna Kaukinen, Pekka Kemppainen, Marco de Wit, Junes Lokka jne.) matkustavat kaupungista toiseen pitämään palopuheitaan ja lietsomaan vihaa siirtolaisia kohtaan. Lauantain vastatapahtumat Helsingissä, Porissa ja Kokkolassa osoittivat ihmisten saaneen tarpeeksi Rajat kiinni -mielenosoittajien toistuvasta rasismin lietsonnasta milloin milläkin tekosyyllä. Tänä keväänä on aika ajaa rasistit takaisin kellareihinsa sekä järjestää entistä enemmän ja monipuolisempaa antirasistista ja antifasistista toimintaa.

Lue lisää:

Rajat Kiinni -hörhöt vaativat Turussa paluuta 1940-luvulle: “rajat kiinni, uunit auki!”

“Naisrauhaa” vaativa Tampereen äärioikeiston aktiivi tuomittu naisen pahoinpitelystä

Yle Aamu-tv kutsui vieraaksi äärioikeistolaisia hörhöjä

Äärikansallismielisyys roihuaa Helsingin rasistisissa mielenosoituksissa

Tampereen rajat kiinni -kokoontumisessa bonareita, uskovaisia ja Seppo Lehto