Kiitos 1945: natsit ulos Suomesta – Kokkolan ruusukuppikahvit rasismia vastaan

Rajat kiinni -“kansanliike” järjesti 31. tammikuuta Kokkolassa Rajat ovat rakkautta – Kokkolan rajat kiinni: keskustelua hallitsemattomasta maahanmuutosta -tapahtuman.

Tapahtuman varsinainen järjestäjä pyrittiin pitämään piilossa. Rajat kiinni -liikettä ei mainita tapahtuman mainosmateriaaleissa, sähköisissä tai paperisissa, eikä tiettävästi myöskään tilaisuudelle tehdyn tilavarauksen yhteydessä. Ennen Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymän Kampushallissa järjestetyn tilaisuuden virallista alkua järjestäjän taholta paikalla olleiden henkilöiden kuultiin sanovan toista: tilaisuutta turvaamaan saapuneen poliisin kysyessä tapahtuman järjestäjää annettiin vastaukseksi ”Rajat kiinni -liike”. Toinen järjestäjän edustaja tuli Kampushallin tupakkapaikalla puhuneeksi osin sivu suunsa mainitessaan, miten Rajat kiinni -liikettä järjestäjänä päätettiin olla mainitsematta ”jotta tapahtuma saisi enemmän yleisöä”.

Kolmetuntisen, puhujat ja järjestäjät tukijoukkoineen mukaan laskien noin sata henkeä Kampushalliin keränneen tapahtuman aikana tiloissa jaettiin avoimesti Rajat kiinni -liikkeen sekä Finnish Defence Leaguen materiaaleja sekä filmaattisia lappusia yliruksittujen moskeijoiden kuvilla.

Puhujina Suomen Sisua, Suomidemokraatteja ja Aito Avioliitto -väkeä

kokkola2
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajan paikalta pudotettu Sebastian Tynkkynen pitämässä rasistista palopuhetta Kokkolassa.

Puhujina kuultiin taattua tavaraa. Tilaisuuden avasi Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen todistellen lomakuvaesityksellään, ettei ulkomaillakin matkustanut Tynkkynen voi olla rasisti. Linjaveto jatkui samankaltaisena: ”Islam-asiantuntijana” esiintynyt Aito avioliitto -kampanjan puuhamies ja innokas Israelin sionistisiiven kannattaja Jukka-Pekka Rahkonen, Muutos -puolueen Junes Lokka, Suomidemokraattien puheenjohtaja Jari Väli-Klemelä, Suomen Sisun Juha Mäenpää sekä Perussuomalaisten Erkki Valtamäki kuuluttivat vuorotellen ”Suomea suomalaisille”, valistivat kuulijakuntaa ”Euroopan hukuttavasta islamista” ja päättivät tilaisuuden yhteislauluna vedettyyn Finlandia-hymniin. Myös Kokoomuksen Susanna Koskea sekä Hetero Pride -aktiivi Jani Salomaata oli pyydetty puhujiksi, mutta he olivat estyneitä saapumaan.

kokkola1
Hommaforumin vainoharhaisena aktiviina tunnettu Junes Lokka ehti myös paikan päälle Kokkolaan lietsomaan pelkoa ja turvattomuutta.

Yleisöstä osa oli paikalla kannatuksen sijaan kuunnellakseen mitä äärioikeiston edustajilla oli sanottavanaan sekä kritisoidakseen edes pienimuotoisesti esitettyjä puheenvuoroja.

Miksi koulutuskuntayhtymän tiloissa?

Tilat Rajat kiinni -liikkeelle tarjosi Keski-Pohjanmaan koulutuskuntayhtymä. Motiivi päätökselle on epäselvä. Koulutusyhtymää johtava Liisa Sadeharju on vastannut tilaisuutta koskevaan kritiikkiin tutuilla ajatuksilla dialogin, sanan- ja kokoontumisenvapauden teemoista, mutta maininnut myös ”pohtineensa henkilökohtaisesti” tilaisuuden eri puolia sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi millaisesta tapahtumasta on kyse. MV-lehti on osaltaan kaatanut laadukkaita lausuntoja Sadeharjun suuntaan kritisoiden tämän kommentointia tilaisuutta kritisoineille.

Ruusukuppikahvit rasismia vastaan

Tapahtuman luonteesta ja sen kytkeytymisestä Suomessa liikekannalla olevaan rasismin ja muukalaisvihan normalisointiin kyllästyneet yksityishenkilöt toteuttivat Kampushallin ovenpielessä Minun Kokkolani on avoin ja kansainvälinen -tapahtuman, joka vastakkainasettelumantran sijaan pyrki alleviivaamaan äärioikeiston kuulumista marginaaliin, mutta rasismin vastustamisen olevan tavallisen ihmisen valtavirran ajattelua ääriliikkeen sijaan. Tapahtuman Facebook -kuvaus kutsui nyyttikestikahveille tai vaikkapa rullakebabille kaikkia niitä, jotka eivät kykene hyväksymään pienen, mutta äänekkään rasistisen ja uusnatsistisen vähemmistön toimintaa ja puhetta ”suuren hiljaisen enemmistön” nimissä.

kokkola3
Ihmisiä kehotettiin lahjoittamaan rahaa SPR:n ystävyystoimintaan jokaista rasistitilaisuuden minuuttia kohden.

Kahvikutsuun tarttui noin 50 osanottajaa sylilapsista seniorikansalaisiin. Tilaisuudessa myös kerättiin lahjoitusvaroja Kokkolan SPR:n Ystävätoiminnan monikulttuuriselle klubille, kannustaen kahvitilaisuuden osanottajia lahjoittamaan 20 senttiä jokaista Rajat ovat rakkautta -tilaisuuden minuuttia kohden.