Helsingin Tapanilan asukasyhteisö nousi Rajat kiinni! -rasisteja vastaan

Torstaina Helsingin Tapanilan kaupunginosan asukkaat kohtasivat ikävän yllätyksen, kun pieni reilu kymmenen hengen ryhmä äärikansallismielisen Rajat kiinni! -liikkeen jäseniä saapui häiriköimään paikalliselle urheilukeskukselle.

Tapanilan urheilukeskus joutui rasistien hampaisiin jo joulukuussa 2015, kun se alkoi järjestää karatetunteja turvapaikanhakijoille yhdessä paikallisen Tapanilan Erä -urheiluseuran kanssa. Tapanilan Erän työntekijät kertovat saaneensa törkyviestejä ja uhkauksia siitä lähtien, kun yhteistyö vastaanottokeskusten kanssa aloitettiin. Häirintä saavutti huippunsa tämän viikon torstaina, kun pieni joukko äärikansallismielisiä saapui Tapanilan urheilukeskukselle heiluttelemaan banderolleja ja huutelemaan “Rajat kiinni! Maanhamuuttajat ulos!”-henkisiä iskulauseitaan. Emme ole saaneet käsiimme kuvia mielenosoituksesta, mutta ilmeisesti paikalle kerääntyi vaivaiset 12 mielenosoittajaa. Tämä huutosakki kaavittiin kasaan ympäri pääkaupunkiseutua, ellei kauempaakin: ainakin mielenosoituksen Facebook-tapahtuman 18 osallistujaan kuuluu Rajat kiinni! -ydinryhmän henkilöitä ainakin Turusta (Mario Argenta) ja Tampereelta (Marco de Wit), eikä juuri kukaan osallistujista vaikuta asuvan Tapanilassa.

Tapaus herätti huomattavaa suuttumusta Tapanilan asuinalueen omassa Facebook-yhteisössä, johon kuuluu yli 2300 jäsentä. Valtaosa kommentoijista oli tuohtunut siitä, kuinka äärikansallismieliset saapuvat häiriköimään heidän asuinalueellensa – vieläpä lasten urheilupaikalle – rasistisen sanomansa kanssa. Sekä Tapanilan urheilukeskuksen että Tapanilan Erän työntekijät kertovat saaneensa ennen näkemättömän määrän tukiviestejä ja -soittoja paikalliselta yhteisöltä, kun lukuisat tapanilalaiset ovat ilmaisseet lämpimän tukensa turvapaikanhakijoille järjestetylle urheilutoiminnalle. Yhteisöllisyys ja rasismin selväsanainen tuomitseminen ovat liikuttaneet monia paikallisia etnisyydestä ja taustasta riippumatta.

Tapanilalaisten solidaarisuus ja vahvat rasisminvastaiset kannanotot käänsivät äärikansallismielisten pelotteluyrityksen itseään vastaan, sillä Tapanilan Erä aikoo jatkaa toimintaansa paikallisyhteisön entistä vahvemman tuen voimalla. ”Meidän lähtökohtamme on se, ettemme anna rasismille pikkusormeakaan”, Tapanilan Erän karatejaoston varapuheenjohtaja Maija Laaksonen sanoo Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa. ”Itse näen asian niin, että urheiluseuran yksi tärkeä tehtävä on estää rasismia.”

Jo yllä mainitussa tapanilalaisten Facebook-yhteisössä syntyi myös nopeasti ajatus rasisminvastaisesta kyläjuhlasta, jolla paikallisyhteisö voi osoittaa seisovansa Tapanilan Erän ja Tapanilan urheilukeskuksen antirasistisen linjan takana. Valmistelut polkaistiin käyntiin nopeasti ja Rajaton ystävyys -kyläjuhla järjestetäänkin Tapanilan urheilukeskuksen parkkipaikalla jo huomenna sunnuntaina, ystävänpäivänä.

12715797_10206795910630229_5896465683611308159_n

Rajat kiinni! -liikkeen pyrkimykset Tapanilassa synnyttivät niin voimakkaan vastareaktion paikallisten keskuudessa, ettei vastaavaa rasistista mekkalointia toivottavasti tarvitse toista kertaa kaupunginosassa kokea. Tapanilalaisten laaja puuttuminen äärikansallismielisten toimintaan omalla asuinalueella on hyvä muistutus siitä, kuinka spontaani reagointi voi parhaimmillaan pysäyttää rasismin leviämisen heti alkuunsa, kunhan puuttuminen on riittävän laajapohjaista ja määrätietoista. Jatketaan rasismin ja fasismin vastaista työtä omissa paikallisyhteisöissämme, kunnes jokainen asuinalue ja lähiö on vapaa äärikansallismielisten uhkailusta ja häiriköinnistä!

Rajaton ystävyys -kyläjuhla järjestetään Tapanilan urheilukeskusen parkkipaikalla (Erätie 3) sunnuntaina 14.2. klo 16 – 17.

Lue myös:

Äärikansallismielisyys roihuaa Helsingin rasistisissa mielenosoituksissa