Angivare, svagt ledarskap och nedtonade rasteorier (Finska motståndsrörelsen 2015)

Finska motståndsrörelsen (FMR) är en Hitler-trogen nazistsekt med moderorganisation och högsta ledarskiktet i Sverige, det vill säga SMR och deras grundare Klas Lund*. Deras mål är en pannordisk diktatur i form av ett återupplivande av kalmarunionen i tredje rikettappning. FMR är framförallt kända för sina våldsamma och terroristliknande aktioner och sin djupt sittande machokultur och för att sprida propaganda om rasrenhet. Bakom kulisserna är FMR fullt av angivare, så kallade rasförrädare och ledning som anförtrott den värsta av angivarna till talesperson och internationell representant. Förutom det skulle deras ideologi numera kunna kallas för sell-out. FMR kommer att delta i på den “internationella” Reconquista Europa som arrangeras av Deutsche Stimme nu 9-10 oktober i Tyskland.

Finnish-resistance-movement-snitch-juuso-tahvanainen-strasserist-lover
Juuso Tahvanainen – ledaren utan gränser?

 

Finska motståndsrörelsen bildades 2008 när Henrik Holappa var i korrespondens med medlemmar i den USA-baserade terroristorganisationen The Order. Från fängelset gav de Holappa kontaktuppgifter till Magnus Söderman som då var en av ledarna i SMR. SMR var intresserade av att skaffa sig en finsk division för att bli den största fascistgruppen i Sverige, senare har syster organisationer även bildats i Norge och Danmark för att slutligen skapa paraplyorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. NMR och framför allt SMR har länge varit kända som dom mest våldsamma och dogmatiska av alla nordiska nazistgrupper. Till exempel var det SMR som angrep en antirasistisk demonstration i Kärrtorp, Stockholm i december 2013, vilket bland annat resulterade i långa fängelsestraff för antifascister som försvarade demonstrationen. En av de första aktionerna som medlemmar i FMR medverkade i var attacken på Helsinki Pride 2010, de anföll paraden med pepparspray och tårgasgranater. Några av nazisterna dömdes efteråt utifrån 88 åtalspunkter, den yngsta personen som skadades var ett sju månader gammalt spädbarn.

Finska motståndsrörelsen är uppbyggt på sektliknande strukturer med band annat strikta krav på lydnad mot ledarna. Ett exempel är att alla medlemmar som inte medverkar i klistermärkes-aktioner två gånger i veckan måste betala böter till ledarna i Sverige. De påstår sig också ha ett välfungerande  säkerhetssystem, trots detta har information om alla som sökt medlemskap och info från slutna forum läckt ut på internet vid ett flertal tillfällen. En centralfigur i FMR är en angivare som har fått vara kvar i  organisationen och dessutom på viktiga positioner och det även efter att ha angivit andra medlemmar, vilket han gjorde redan 2013.

Svagt ledarskap och golare som talesperson

Ledaren för FMR är sedan 2012 en rigid nazist som heter Juuso Tahvanainen som har uttalat sig att hans principfasthet hindrar honom från att samarbeta med “Strasserister”. Första Maj 2014 tex. var NMR inbjudna till Tyskland för att medverka i en demonstration under parollen ” Tag Der Nationalen Arbeit 2014″, inbjudan kom från Stephan Günther som är medlem i Nordisches Hilfswerkand och kontaktperson (om inte mer en så) åt den numera olagliga gruppen Freies Nets Süd. Förstamajevenemanget arrangerades av Der Dritte Weg, ett parti som är ett projekt som Freies Nets Süd ligger bakom. Efter att Tahvanainen fått reda på att Der Dritte Weg är en “Strasseristorganisation”, skrev han till de andra från Finland att

“Jag är ledsen över att behöva ställa in min resa i sista stund men evenemanget anför alltför mycket symbolism (och ideologi) från “Svarta Fronten” vilket är alldeles för långt från mina värderingar även om man tar läget i dagens Tyskland i beaktande.”

 På det svarade en av de andra ledarna i FMR Ali Kaurila 

“Vi har planerat den här resan så länge så det skulle skapa oråd om vi ställde in hela resan i det här skedet. Finns det nån annan som vill åka till Tyskland? “

Snitch_paavo_laitinen_plauen_der_dritte_weg_nordic_resistance_movement_finnish_resistance_movementI stället för Juuso Tahvanainen skickade NMR Paavo Laitinen till Plaumen, Tyskland. När detta beslut fattades hade Paavo Laitinen året innan angivit all inblandade som tillsammans med honom anföll en offentlig presentation som hölls på ett bibliotek i Jyväskylä. När antifascisterna som stod vakt utanför ställde sig i vägen för angriparna blev en av vakterna knivhuggen. Paavo Laitinen var alltså en av angriparna. En av de andra var Sampsa Muhonen som driver en klädaffär för nazister som heter Ferus Finnum. Muhonen angav sig själv dagen efter och passade på att namnge alla andra inblandade. Paavo Laitinen blev arresterad, också det dagen efter anfallet. Förutom att Muhonen angav alla så gjorde också Laitinen det samma, efter några dagar på polisstationen. Han erkände även att han försökt övertala sin sjuttonårige bror och dennes flickvän att vara delaktiga i aktionen.

support_the_movemenet_snitch
Paavo Laitinen är känd som en golare, men han spelar också gitar.

När han arresterades visade det sig att hade han en lista på några hundra “rasförrädare” på sin laptop, även minderåriga. När han senare blev dömd fick han en böter på 30 000 euro för listan. Varför sluta där? Laitinen hade nämligen också en delvis o-krypterad diskussion sparad på samma dator där han och Ali Kaurila planerar biblioteksattacken. Så anfallet var alltså bevisligen i varje fall delvis planerad av FMR-ledningen och två av de tre nazisterna som utförde anfallet  angav alla inblandade. Paavo Laitinen har haft en nyckelposition i FMR under de senaste åren, han har varit en centralfigur för deras hemsida, internet-konton, filmer, och foton. Han har också varit ledare för den lokala gruppen i Jyväskylä. Målet gällande biblioteksattacken hölls i rätten i början av 2015. Efter det har Laitinen inte setts på några bilder på FMRs sida. Det är också det enda som förändrats. Han är fortfarande aktiv på Twitter där han sprider propaganda åt organisationen. Paavo Laitinen spelar för övrigt bas i vitmakt-bandet Pagan Skull som bland annat släppt en split ihop med ett band från Estland som heter Minu Kamp. Efter angivningarna och allt det andra så fick Pagan Skull också vara med på en spelning arrangerad av finska Blood and Honour.

pagan-skull_meme_rac-superstar-snitch_nazi_finland_SVL
Pagan Skull @ Blood and Honour event.

“Rasförrädare” och sell-outs

Det senaste året har FMR ändrat sin politiska retorik en hel del. Framför allt har de tonat ner pratet om härskarrasen ganska mycket. Innan godtogs bara människor med “nordiskt blod” som medlemmar men nu räcker det tydligen med att vara “europeisk.” Även när det kommer till parlamentarismen har de svängt rejält, fram tills nu har det tagit avstånd från allt som har med parlamentarism att göra och sett alla partipolitiker som förrädare mot den nationalsocialistiska revolutionen. Nu ska de istället bilda ett eget parti i Sverige.

I mars 2015 medverkade NMR i ett “internationellt” konservativt forum, Russian International Conservative Forum i S:t Petersburg som var ett pro-Putin-evenemang framför allt. I Finland har FMR samarbetat med den nyfascistiska rörelsen Suomen Sisu vilka har ett par representanter i det finska parlamentet på Sannfinnländarnas lista. Den mest kända medlemmen i Suomen Sisu är “Eurabia”-teoretikern Jussi Halla-aho. Han är EU-parlamentariker representerar där Sannfinnländarna, som är med i Gruppen Europeiska konservativa och reformister där tex. Konservativa partiet (UK), Danskt Folkeparti (DK), Lag och rättvisa (Polen) är med i. Också Erdogans AKP (Turkiet) är med i samma allians. Halla-aho har inspirerat tex. Anders Behring Breivik, som i sitt manifest citerat Halla-aho frikostigt.

6/12 2014, på Finlands självständighetsdag organiserade FMR, Suomen Sisu, och ett förlag för internet-publiceringar som kallar sig för Sarastus (gryning) en gemensam demonstration (612), i nertonad stil utan fascistsymboler och liknande. I slutet av sommaren 2015 började Suomen Sisu och Sarastus göra offentliga uttalanden om FMR som: “de är marginella och korkade” och fördömde deras politik och deras gatustrids-aktioner efter att FMR-medlemmar gett sig på förbipasserande lokalbefolkning under en demonstration i Jyväskylä i augusti 2015. Det är för tillfället oklart om FMR nu kommer ge upp sina försök till samarbete med de andra två grupperna eller inte, grupper som gått från ogillande till en rent fientlig inställning.

Summerar vi det här kan vi se att Finska Motståndsrörelsen har problem, delvis på grund av sin egen ledning som låter välkända angivare vara kvar i organisationen och i vissa fall representera hela NMR på “internationella” evenemang. Dessutom har samma ledare försökt samarbeta med  så kallade Strasserister (nazister som enligt NMR tidigare ansetts stå för långt åt vänster, även om det oftast är på en kosmetisk nivå) och nyfascistiska rörelser som på grund av FMRs praktiska arbete på gatan tagit avstånd från dem och aktivt försöker marginalisera dem inom den nationalistiska miljön i Finland.

Senaste året har FMR försöka bredda sig för att locka fler genom att slopa den värsta 30-tals-retoriken och i stället luta åt att anta attributen hos ett “paneuropeiskt-pro-Putin-nationalistiskt parti”. Till detta hör att SMR håller på att bilda ett eget parti i Sverige.

Samtidigt fortsätter NMR att uppmana sina fotsoldater till de små men alltid hotfulla och potentiellt våldsamma manifestationer som aldrig annonseras i förväg och som de gjort sig kända eller snarare ökända för.


* Några dagar sedan lämnade Klas Lund ledningen av NMR till Emil Hagberg som får hjälp av Simon Lindberg. Pär Öberg blir chef över den parlamentariska grenen. Lund har varit en tung last redan länge för NMR och skapat problem innom organisationen med sin lust av att leva på andras pengar. Tex. Henrik Holappa har publicerat sina böcker genom sin egen Fenrir Förlag, inte genom NMR/SMR.

Du kan läsa originaldokument från rättegången som visar hur Paavo Laitinen och Sampsa Muhonen golat sina ”raskamrater” på Varis-hemsida varisverkosto.com. Tyvärr är alla orginaldokument bara på finska.