Äärikansallismielisyys roihuaa Helsingin rasistisissa mielenosoituksissa

Helsingissä on järjestetty viimeisen kuukauden aikana kolme umpirasistista ja äärikansallismielistä kokoontumista. Yksinomaan rasismin vastustaminen ei riitä. Ollakseen tehokasta antirasismin ja antifasismin pitää vastustaa myös hallituksen oikeistolaista luokkapolitiikkaa.

rajat-310-fdl-viking
Rasistiaktivistit puolustavaat länsimaista demokratiaa ja sananvapautta natsisaksan SS-Totenkopf – tunnuksien kanssa

Mielenosoitusten sarja alkoi, kun lauantaina 19.9. järjestettiin Mielenosoitus monikulttuurista painajaista ja poliittista väkivaltaa vastaan -niminen tapahtuma. Mielenosoituksen yksi pääjärjestäjistä oli Susanna Kaukinen, joka on sittemin selkeän rasistisilla rotuteorioillaan saanut jopa törkyjulkaisu MV-lehden lopettamaan kirjoitustensa julkaisun. Tapahtuman virallinen järjestähätaho oli Operaatio Valkoinen Karhu, joka on Kaukisen blogissa julkaistun tiedonannon mukaan uudelleen perustettu äärioikeistolainen Lapuan liike.

Tapahtumassa oli runsaasti boneheadeja eli natsiskinheadeja natsitunnuksineen sekä äärikansallismielisen Finnish Defence Leaguen edustajia. Monet syyskuun 19. päivän mielenosoituksen osallistujista aina Kaukisesta Harjavallan natsiskineihin asti, ovat tämän jälkeen osallistuneet eri kaupungeissa järjestettyihin Rajat kiinni -mielenosoituksiin.

kaukinen iklsusa-speech

Vasemmalla Susanna Kaukinen ja hänen kuvaansa lisäämä Lapuan  liikkeen logo. Kaukinen on yksi Rajat kiinni -mielenosoitusten pääjärjestäjistä. Oikealla Kaukinen pitämässä puhetta mielenosoituksessa.

rajat 199 skinejä
Silmälasipäinen siniristilippua pitävä natsikini on monien muiden tapaan kieränyt eri siirtolaisvihamielisissä tapahtumissa, ainakin Harjavallassa, Helsingissä ja Tampereella.
rajat 199 skinit
Rasistisissa mielenosoituksissa vaikuttaa tänä syksynä olevan muotia kokonaan kaljuksi ajeltu pää ja Thor Steinar – natsivaatemerkki.

Tapahtuma sai jatkoa, kun Helsingissä järjestettiin lauantaina 3.10. Rajat kiinni -mielenosoitus, jossa oli jokseenkin sama järjestäjä ja osallistujaporukka. Toisella kerralla rasistien kokoontumista vastusti Loppu rasismille Helsingissä! -mielenosoitus.

Molemmat rasistiset mielenosoitukset noudattivat samaa kaavaa, ensin kuunneltiin puheita Helsingin Narinkkatorilla ja sitten käveltiin Mannerheimintietä Aleksanterinkadulle ja Säätytalolle. Matkalla osallistujat haukkuivat ja tönivät ohikulkijoita sekä huusivat 1990-luvun natsiliikkeen suosimia äärikansallismielisiä iskulauseita, kuten “Suomi suomalaisille!” tai “Meidän isänmaa!”. 

hki310
Rajat kiinni -mielenosoitus lähtee marssimaan Kampin Narinkkatorilta kohti Säätytaloa 3.10.
rajat 310 ss
Rajat kiinni -mielenosoittajien vaattein symboliikka ei jätä tulkinnan varaa. Kuvan natsi-Saksaan viittava natsistinen SS-logo ei tunnu haittaavan muita mielenosoittajia.
moro tervehdys 310
Kainaloiden tuuletus on tavallinen tapa osoittaa “maahanmuuttokriittisyyttä” Rajat kiinni -mielenosoituksissa.

Seuraavana viikonloppuna Hommaforum yritti ratsastaa Rajat kiinni -mielenosoituksilla. Hommaforumin aktiivit järjestivät Narinkkatorilla Jotain rajaa -nimellä kulkeneen mielenosoituksin lauantaina 10.10. Tapahtuman virallinen järjestäjä oli Hommaforum ja yhteyshenkilöinä toimivat Kyuu Eturautti, Jani Perttilä ja Seppo Saarela.

kyuu
Kyuu Eturautti, yksi Hommaforumin Jotain rajaa -mielenosoituksen järjestäjistä. Eturauttin kotisivujen mukaan hän on jäsen sekä Piraattipuolue rp:ssä ja Muutos 2011 rp:ssä.

Tapahtuman sanoma oli edeltävien mielenosoitusten tapaan törkeän siirtolaisvastainen, rasistinen ja äärinationalistinen. Hommaforumin yhteyksien ansiosta tapahtumaan saatiin puhumaan norjalaisen äärioikeistolaisen terroristin Anders Behring Breivikin ihailema ihmisvihaaja ja europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho, sekä naisvihamielisistä ja rasistisista känniavautumisistaan tunnettu Timo “panen teitä perseeseen” Hännikäinen. Tapahtumaa mainosti etusivuillaan etukäteen Olli “natseilun takia tauolla persuista” Immosen johtama äärikansallismielinen ajatushautomo Suomen sisu, sekä Hännikäisen perustama uusfasistinen Sarastus-verkkolehti. Hännikäisen puhe tuntui sopivan Jotain rajaa -porukalle, jonka osallistujat uhkailivat vastamielenosoittajia ja ohikulkijoita raiskauksilla, sekä huorittelivat ja huutelivat naisvihamielisiä kommentteja. Rasistien ja äärioikeiston aktiivien mielenosoituksen aikaan Narinkkatorilla nähtiin vastatapahtuma Sanotaan EI rasismille! – Sivustakatsomisen aika on ohi. Kuten edellisellä kerralla poliisia tuntui kiinnostavan ennen kaikkea fasistisen ja rasistisen tapahtuman sujuvuuden turvaaminen.

sarastus sisu jako sisuraketti

Hommaforumin Jotain rajaa mielenosoitusta mainostettiin etukäteen äärikansallismielisen ja uusfasistisen Suomen sisun ja verkkolehti Sarastuksen Facebook-sivuilla. SS:n sivun kommentoija kehottaa ottamaan “Raketit kuitenkin varalta mukaan :)”. Juuri ennen mielenosoitusta Lahdessa oli hyökätty ilotulitteilla SPR:n vapaaehtoisten ja siirtolaisia kuljettavien bussien kimppuun.

Suomen sisu ja Sarastus ovat aiemmin tehneet yhteistyötä järjestäessään hautakäyntiä Eugen Schaumanin haudalle kesäkuussa 2015 yhdessä hitleristisen Suomen vastarintaliikkeen kanssa. Myös viime vuoden äärikansallismielisellä 612-soihtumarssin käytännön järjestelyihin osallistui näiden kaikkien ryhmien aktiiveja, vaikka virallinen järjestäjä oli Timo Hännikäisen johtama “612-yhdistys”.

11082609_955066381227439_3779128738054438618_n
Vasemmalla Kyuu Eturautti, yksi Hommaforumin mielenosoituksen pääjärjestäjistä. Oikealla c-luokan kansankiihottaja Junes Lokka.
12141731_955065161227561_6968749513652125501_n
Hommaforumin mielenosoituksessa puhunut rotutohtori Jussi Halla-Aho jätti tällä kertaa puvun Brysseliin sulautuakseen Eiran kotinsa ulkopuolella “rahvaaseen”.
12115505_955065727894171_7659091460250224238_n
Internetissä “miehistä kunniaansa” naisia ahdistelemalla osoittava, pakkoselibaatistaan tunnettu uusfasisti Timo Hännikäinen puhui tapahtumassa. Hännikäinen kertoi ihailevansa Unkaria kohti diktatuuria vievää Viktor Orbánia.
IMG_20151022_212213
Osa Hommaforumin mielenosoittajista kävi häiriköimässä antirasistisen mielenosoituksen puolella. Kuvan mielenosoittajan poliittinen kanta tulee selväksi rinnassa olevasta hakarististä.
fdl 1010
IMG_20151022_212207
Finnish Defence League ryhmän tunnuksia kantaneet Hommaforumin mielenosoituksen osallistujat tulivat haastamaan riitaa antirasistisen mielenosoituksen puolelle.
Kaikissa kolmessa mielenosoituksessa siniristiliput, natsistiset Hitlerin kolmanteen valtakuntaan viittavat tunnukset, natsitervehdykset, Finnish Defence Leaguen tunnukset sekä 1930-luvun Suomen äärioikeistoon suoraan viittavat symbolit ja puheet ovat yhdistyneet saumattomasti siirtolaisvastaiseen rasistiseen sanomaan. Äärioikeiston aktiivien ja natsiskinien paikalla olo ei pitäisi tulla kenellekkään yllätyksenä, onhan mielenosoituksia mainostettu usean äärikansallismielisen järjestön kautta.

Tapahtumat ovat keräänneet myös uusia osallistujia, minkä vuoksi tapahtumat ovat kasvaneet äärioikeiston muutaman kymmenen hengen kokoontumisia suuremmiksi marsseiksi. Jokainen mielenosoitus on kokoontunut Narinkkatorilla, tuoden rasistiset puheet ja iskulauseet Helsingin ytimeen. Erilaiset äärioikeistolaiset sivut ovat jakaneet tietoa mielenosoituksista, vaikka virallisesti ne eivät ole olleet tapahtuman järjestäjiä. Mielenosoituksen päämainostuskanavat ovat olleet sosiaalinen media (erityisesti Facebook-tapahtumat ja suljetut keskusteluryhmät), Hommaforum, MV-lehti sekä “maahanmuuttokriitikoiden” blogit.

Rasismi lisääntyy jos sitä lietsotaan samaan aikaan, kun ihmisten huoli omasta toimeentulosta ja turvallisuudesta järkkyy. Suomessa yhä useampi ihminen kärsii hallituksen kovan oikeistolaisesta luokkapolitiikasta. Suomessa vallitseva satojen tuhansien ihmisten massatyöttömyys ja entistä laajempia ihmisjoukkoja koskettava köyhyys tulevat syventymään tulevien vuosien myötä, kun hallituksen leikkauksien vaikutukset alkavat todella tuntua. Sipilän perusporvarihallitus on valinnut taktiikakseen asettaa Suomeen tulevat siirtolaiset ja leikkauspolitiikan kohteena oleva työläiset ja työttömät vastakkain keskenään. Hajoita ja hallitse -taktiikka vaikuttaa valitettavasti toimivan.

Rajat kiinni- ja Jotain rajaa -mielenosoitukset saavat pahiten leikkauksista kärsiviä ihmisiä lähtemään kaduille, vaikka rasistisen ideologian kehittäjät kuten Jussi Halla-Aho, ovat erittäin koulutettuja ja etuoikeutetussa asemassa. Tässä ei ole historiallisesti mitään uutta, sillä moderni nationalismi syntyi 1800-luvulla ympäri Eurooppaa juuri rikkaan eliitin keskuudessa yhtenä monista keinoista hallita työväenluokkaa. Nykyinen rasistinen ja nationalistinen liikehdintä voimistuu hallituksen hiljaisella hyväksynnällä. Pääminsteri Juha Sipilä suojelee tukijoitaan elikeinoelämässä ruokkimalla eri ryhmien välistä vastakkainasettelua.

Oikeistopopulistiset ja äärioikeistolaiset liikkeet tarjoavat petollisen helppoja ja toimimattomia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Estääkseen rasismin ja fasismin kasvun tulee niiden vastustajien tarjota todellisia vaihtoehtoja ihmisille, jotka kärsivät hallituksen sortavasta politiikasta.

Helsingissä ja Tampereella järjestetään molemmissa ensi lauantaina 24.10. äärikansallismielinen Rajat kiinni -mielenosoitus. Tule mukaan osoittamaan mieltä rasismia, fasismia ja äärikansallismielisyyttä vastaan:

11792074_1055979961108634_5554104216918535653_o
12108950_974823822579539_116189779977567186_n
12122825_881054401978709_1394107874739612580_n
tree