Dokumentti: Sad But True: Ivan. In Memory of Our Friend.

Sad But True: Ivan. In Memory of Our Friend.

Ivan “Vanya” Hutorskoi oli kuin kuka tahansa punkkari Moskovasta. Sitten hän kyllästyi punkkikeikoilla tapahtuneisiin jatkuviin natsien ja tukareiden kovisteluihin ja hyökkäyksiin, joiden seurauksena punkkarit joutuivat kokemaan natsien väkivaltahaaveiden todellisuuden.

Koska Ivanilta ei puuttunut rohkeutta tai kovuutta, puolusti hän niitä nuoria jotka joutuivat natsien hyökkäysten kohteeksi. Pian hän toimi Moskovan maanalaisen punkkiskenen turvamiehenä. Kiitos Ivanin ja hänen ystäviensä tänä päivänä Moskovassa on vakiintunut ja terve hardcore- ja punkskene. Satunnaiset salaiset keikat kasvoivat omaehtoiseksi alakulttuuriksi. Nykypäivän nuorten on vaikea uskoa, että vain muutama vuosi sitten punkkikeikoille meneminen saattoi johtaa hyökkäyksiin, väkivaltaan ja jopa murhiin kun kaupungin fasistit iskivät vihollisina pitämiään vastaan.

Ikävä kyllä – mutta odotetusti – Ivanin työ ei kerännyt vain ystäviä, vaan myös vihollisia. Marraskuussa 2009 Ivania ammuttiin päähän lähietäisyydeltä hänen kotinsa rappukäytävässä. Hänen murhaajansa, 28-vuotias Aleksei Koršunov, räjäytti itsensä vahingossa käsikranaatilla Ukrainassa kaksi vuotta myöhemmin. Koršunovin natsisolun muut jäsenet saivat pitkiä vankeustuomioita.

Vuonna 2013 Ivanin ystävät keräsivät rahaa tehdäkseen dokumentin Ivanin elämästä ja tapahtumista hänen kuolemansa ympärillä. Tämä dokumentti kertoo tarinan miehestä, joka kirjaimellisesti maksoi hengellään sitoumuksestaan hyväntahtoisuuden ja humanismin ajamiseksi. Ivanin tarinan lisäksi dokumentti tarjoaa harvinaisen näkymän Moskovan maanalaiseen punkkiskeneen 2000-luvulla ja niihin ehtoihin, jossa Venäjän antifasistinen liike on kehittynyt.

Ivanin perheen ja ystävien lisäksi dokumentin tekoon on osallistunut kuuluisia venäläisiä ja eurooppalaisia bändejä kuten Distemper, Purgen, Naive, Tarakany!, What We Feel ja Stage Bottles, jotka kaikki tunsivat Ivanin hyvin ja ilmoittivat halunsa osallistua projektiin.

Tämä dokumentti tehtiin osana solidaarisuuskampanjaa, jolla tuettiin Ivanin perhettä lahjoituksilla. Kahden vuoden aikana kerättiin yli 20 000 euroa Ivanin vanhemmille ja muille uusnatsien murhauhrien vanhemmille.

Jos haluat osoittaa solidaarisuutta ja tukea Ivanin vanhemmille voit lahjoittaa rahaa paypalin kautta osoitteeseen ivanbenefit2014@gmail.com. Kiitämme kaikesta tuesta!

RIP Иван Хуторской. Ivan Hutorskoi. 1983-2009


 

Tekstitykset: englanti, saksa, italia, ranska, puola, espanja, slovakki, tšekki, ukraina, kiina, kreikka, bulgaria, unkari ja serbi. Kiitos kaikille, jotka ovat auttaneet käännöksissä!

Lue myös:

S2W: Lempeä luunmurskaaja
Antti Rautiainen: Natsi on natsille susi