Suomen vastarintaliikkeen yhteistyöjärjestön mielenosoitus ajettiin löytötavaravarastoon Liverpoolissa

JS70106110

Suomen vastarintaliikkeen luona Turussa vieraillut avoimen kansallissosialistinen järjestö National Action (NA) yritti järjestää Valkoisen miehen marssi -nimisen mielenosoituksen lauantaina 15.8.2015 Liverpoolissa, Englanissa. Hyvissä ajoin ennen lauantaita koko Liverpool ilmaisi vastustavansa natsien tuloa kaupunkiin ja antifasistit ilmoittivat estävänsä tapahtuman mobilisoimalla ihmisiä vastamielenosoitukseen. Taktiikoiden monimuotoisuus osoittautui jälleen toimivaksi tavaksi estää väkivaltaisia äärinationalisteja toimimasta kaduilla. NA ajaettiin lopulta rautatieaseman löytötavaravarastoon, josta poliisit saattoivat natsit turvaan.

National Action on tunnettu väkivaltaa ihannoivasta ja kurinalaisuutta korostavasta tyylistään. Nettisivuillaan NA ilmoittaa olevansa Suomen vastarintaliikkeen tapaan avoimen kansallissosialistinen järjestö. Tammikuussa 2015 NA:n jäsen Zack Davies hyökkäsi  äärimmäisen brutaalilla tavalla Tesco-ketjun ruokakaupassa satunnaisen ohikulkijan kimppuun aseinaan viidakkoveitsi ja vasara. Hän kertoi myöhemmin valinneensa uhrinsa ainoastaan koska tämä “näytti aasialaiselta”. Hyökkäyksen uhri joutui sairaalaan, mutta jäi henkiin toisen paikalla olleen henkilön ehdittyä väliin. Davies tuomittiin murhan yrityksestä.

23_zackdavies_w--(None)_LRG
NA:n jäsen Zack Davies latasi internettiin kuvan itsestään naamioituneena viidakkoveitsi kädessä muutama tunti ennen kun hän hyökkäsi ohikulkijan kimppuun ruokakaupassa. Taustalla National Action järjestön logo.

Kansallissosialismin ja terrorismi-ihailun lisäksi NA:lla on muitakin yhtäläisyyksiä ja suoria yhteyksiä SVL:ään. Molemmat järjestöt vaativat jäseniltään kurinalaisuutta  ja sitoutumista tiukkaan hierarkiaan, vaitioloa järjestön sisäisistä asioista sekä edellyttävät aktiiveiltaan valmiutta käyttää väkivaltaa. Molempien järjestöjen toiminnassa korostuu heroiisen maskuliinisuuden ihannointi ja tiukat sukupuoliroolit. Aiemmin tänä vuonna NA:n johtaja Benjamin Raymond vieraili SVL:n Koti-toimintakeskuksessa Turussa. Teininatsien johtaja tapasi tuolloin Turussa SVL:n johtaja Juuso Tahvanaisen sekä Sarastus-lehden aktiivin natsi-ideologi Kai Murroksen.

murros
National Action järjestön johtaja Benjamin Raymond tapasi Suomen matkallaan Turussa SVL:n johtaja Juuso Tahvanaisen sekä Sarastus-lehden toimituskuntaan kuuluvan Kai Murroksen. Alimmassa kuvassa Murros suunnittelemassa yhteistä tapahtumaa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen ja kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtisen sekä Sarastuksen päätoimittaja Timo Hännikäisen kanssa.

 

Benjamin-Raymond
Oikealla Suomessa vieraillut National Actionin johtaja Benjamin Raymond järjestön katutapahtumassa.

Murros kuuluu kirjailija Timo Hännikäisen perustaman fasistisen Sarastus-lehden toimituskuntaan. Murros viihtyy kuvien perusteella yhtä lailla SVL:n tapahtumissa ja perussuomalaisten poliitikkojen kanssa. Ylläolevan kuvasarjan alimmaisessa kuvassa Murros on suunnittelemassa Eugen Schaumanin muistokäyntiä kesäkuulle 2015 yhdessä Suomen sisun puheenjohtaja Olli Immosen ja Sarastuksen Hännikäisen kanssa. NA:n yhteys suomalaisiin natseihin ja fasisteihin on vain yksi esimerkki Euroopan äärioikeiston, ironista kyllä, kansalliset rajat ylittävästä yhteistyöstä.

Heinäkuun 2015 lopulla SVL:n ja SMR:n jäseniä vangittiin heidän pahoinpideltyä paikallisia Jyväskylässä. NA kirjoitti Jyväskylän tapahtumista nettisivuilleen, kehotti lähettämään Jyväskylässä vangituille tukipostia sekä kertoi jättäneensä tuen osoituksena kirjeen Suomen suurlähettiläälle. Samaisessa SVL:n nettisivuille käännetyssä artikkelisssa NA uhosi, että “meidän täytyy pitää pää pystyssä White Man March -tapahtumassa, koska ellemme osallistu tapahtumaan, meillä ei tule olemaan mitään jäljellä.”  NA:n Valkoisen miehen marssi ei kuitenkaan sujunut kansallissosialistien suunnittelmien mukaisesti.

 Pari tuntia ennen kun natsit ajettiin löytötavaravarstoon NA tweettasi : "Vuosikausia, lapsenlapsemme tulevat puhumaan tästä päivästä ja siitä kuinka teimme historiaa. Valmistautukaa.
Pari tuntia ennen kun natsit ajettiin löytötavaravarstoon NA twiitasi : “Vuosikausia, lapsenlapsemme tulevat puhumaan tästä päivästä ja siitä kuinka teimme historiaa. Valmistautukaa.”

Liverpoolissa ei lauantaina marssinut yksikään natsi. Englantilaisen The Anti-Fascist Networkin mukaan sadat liverpoolilaiset liittyivät blokkaamaan, häiritsemään ja estämään natsimarssia kaupungissaan. Natsimarssille saapui odotetun 150 ihmisen sijaan arvioista riippuen 25-50 natsia, jotka joutuivat vihaisen ihmisjoukon hyökkäyksen kohteeksi heti saavuttuaan kaupungin juna-asemalle. NA:n omien sanojen mukaan “luoditkaan eivät meitä pysäytä“, mutta natsien päälle lentäneet kananmunat, banaanit, appelsiinimehu, maito ja muut vihannestorin antimet saivat heidät välittömästi perääntymään asemalta hakien turvaa poliisirivistöjen takaa. Polisii ohjasi nopeasti natsimielenosoittajat juna-aseman pieneen tavaransäilytystilaan ja laski metallisen suojan sen eteen.

CMcbY9yWUAA9qcR
Useiden ryhmien ja verkostojen kutsumat natsimarssin vastamielenosoitukset saivat liverpoolilaiset osoittamaan, ettei natseja kaivata heidän kaupunkiinsa.

 

english-neo-nazis-were-humiliated-in-liverpool-this-weekend-943-body-image-1439805035-size_1000
NA:n mielenosoitukseen tullut piiskuinen ryhmä nuoria natseja ajettiin saman tien pois kaduilta.

 

english-neo-nazis-were-humiliated-in-liverpool-this-weekend-943-body-image-1439805319-size_1000
Maidonvalkoinen natsi.

 

english-neo-nazis-were-humiliated-in-liverpool-this-weekend-943-body-image-1439805407-size_1000
Poliisi laittoi natsit juna-aseman löytötavaravarastoon turvaan ainakin kymmenen kertaa isommalta vastamielenosoittajien joukolta.
Antifasistinen lipunryöstö.
Antifasistinen lipunryöstö.

Lopulta poliisi saattoi NA:n nesteiden ja hedelmien peitossa olevat aktivistit tavaransäilytyksestä turvallisesti juna-aseman poliisikoppiin, ja tämän jälkeen ulos kaupungista. Antifasistit marssivat joukolla natsien alun perin suunnitteleman reitin kaupungin keskustaan tuulettaen Liverpoolin olevan natsivapaa kaupunki. Sadat paikalliset liittyivät karnevaalihenkiseen kulkueeseen, joka paisui tuhatpäiseksi. Liverpoolin mobilisaatio ja NA:n häätäminen kaduilta on yksi isoimmista yksittäisistä onnistumisista tällä vuosituhannella brittiläisessa antifasismissa. Tapahtuma on myös erinomainen esimerkki siitä, kuinka laajapohjainen paikallistason järjestäytymiseen nojaava antifasismi voi taktiioiden monimuotoisuudella saavuttaa merkittäviä voittoja.

english-neo-nazis-were-humiliated-in-liverpool-this-weekend-943-body-image-1439804617-size_1000