Paikallisten pahoinpitely ja yhteistyö immosten kanssa osa natsien kasvustrategiaa

Natsiryhmä Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) hyökkäys sivullisia kohtaan Jyväskylässä ei tullut yllätyksenä. Kyseessä on tärkeä osa SVL:n kasvustretegiaa. Toinen tärkeä osa on yhteistyö muiden äärikansallismielisten kanssa. Olli Immonen ja muut perussuomalaiset, Timo Hännikäinen ja äärioikeistolaiset musiikkitoimijat toimivat kasvualustana natsien järjestäytymiselle. Poliisin puhe äärijärjestöistä ja ekstremismistä on yritys niputtaa yhteen eri poliittiset toimijat saman sateenvarjon alle. Se ei ole toimiva tapa toimia fasismia vastaan, koska se antaa tilaa esimerkiksi hallituspuoleessa toimiville sisulaisille vaikuttaa yhteiskunnassa.oCcfuHL

Väkivaltaa…

Natsiryhmä Suomen Vastarintaliike pahoinpiteli lauantaina 1.8.2015 Jyväskylän keskustassa sivullisen miehen, jonka SVL tunsi entuudestaan. Ilmeisesti kyseessä oli Jyväskylän kirjastopuukotuksen uhri. SVL:n kasvustrategiana on järjestää torikokoontumisia eri puolilla Suomea ja hyökätä vihollisina pitämiensä paikallisten kimppuun. Useimmiten hyökkäysten syyksi riittää se, että henkilö sanoo olevansa eri mieltä liikkeen propagandasta. Hyökkäysten kuvamateriaalia jaetaan tämän jälkeen internetissä sotaretoriikan saattelemana. Näin pyritään vetoamaan ennen kaikkea väkivaltaan taipuvaisiin nuoriin, joista SVL saisi itselleen uskollisia sotilaita lahkomaiseen järjestöönsä. SVL myös palkitsee aktivistejaan tappeluista ja poliisin kanssa tekemisiin joutumisesta. Mitä isompi rikos, sitä enemmän aktivistipisteitä ja kunniaa järjestön ruotsalaiselta johdolta. Aiemmin Suomessa tätä strategiaa on nähty mm. Vantaan Myyrmäessä, Tampereella ja muutama kuukausi sitten Kouvolassa.

Huomionarvoista on, että SVL:n torikokoontumisia kiertää lähestulkoon aina sama 15-25 ihmisen joukko eri puolilta Suomea. Tällä kertaa Jyväskylässä oli myös ainakin neljä Ruotsin vastarintaliikkeen (SMR) jäsentä. Kaikki nämä neljä on tuomittu natsien hyökkäyksestä kokoperheen mielenosoitukseen Tukholman Kärrtorpissa.

Jesse Eppu Torniainen on ollut aktiivinen HIFK:n faniryhmässä Stadin Kingit. Kuvassa Torniainen tappelemassa järjestyksenvalvojien kanssa Tampereella 14.5.2015

Esimerkiksi Jyväskylässä etujoukossa kulkenut Eppu Torniainen on tuttu kasvo kaikista SVL:n tapahtumista. Torniainen on istunut ehdottoman vankeustuomion maahanmuuttajan selkään puukotuksesta sekä lukuisista pahoinpitelyistä. Keväällä 2015 Torniainen osallistui järjestyksenvalvojien pahoinpitelyyn Ilves – HIFK jalkapallo-ottelussa Tampereella, sekä kahakointiin järjestyksenvalvojan kanssa Kouvolassa SVL:n tapahtumassa.

…ja yhteistyötä

Vastarintaliikkeen toinen kasvustrategia on yhteistyö muiden äärikansallismielisten kanssa. Olli Immonen julkaisi keväällä kuvan itsestään Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa, jossa paikalla olivat muun muassa SVL, Suomen Sisun entinen pj. ja nykyinen perussuomalainen Teemu Lahtinen ja Sarastus-lehden Timo Hännikäinen. SVL ja sen ruotsalainen emojärjestö Svenska Motståndrörelsen (SMR) oli myös tärkeä osa viime joulukuun 612-mielenosoitusta, jonka takana häärivät mitä ilmeisemmin suomensisulaiset, Timo Hännikäinen ja SVL/SMR. Vuoden 2015 aikana SVL on osallistunut marginaaliseen EU:n vastaiseen mielenosoitukseen ilman omia tunnuksiaan, mutta julkaissut tapahtumasta kuvamateriaalia.

Kesällä 2015 SVL muutti aiemmin “aktivistipäivinä” tunnetun kesätapahtumansa “tulevaisuuspäiviksi”, korostaen että kaikki äärikansallismieliset ovat tervetulleita kuuntelemaan. Samaan aikaan Pohjoismainen vastarintaliike (NMR) on muuttanut merkittävästi rotupolitiikkaansa. Nykyään NMR:n jäseneksi voi hakea kuka tahansa “eurooppalainen” vaikka aiemmin rotupolitiikkana oli vastustaa kaikkia “ei-pohjoismaalaisia” racenroll_jyva%cc%88skyla%cc%88_marder_pylvanainenihmisiä kuten saamelaisia. NMR on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan vastarintaliikkeitä johtava järjestö, jonka alaisuudessa muut toimivat. Tänä vuonna Ruotsin vastarintaliike on myös perustanut parlamentaarisen puolueen, vaikka aiemmin se vastusti kiivaasti parlamentaarista vaikuttamista.

Jyväskylän hyökkäyksen yhteydessä poliisi on puhunut iltatilaisuudesta Muuramessa. Tämä saattaa viitata natsimusiikkikonserttiin, jota mainostettiin nimellä “RACE ‘N ROLL”. Tapahtumassa piti olla esiintymässä esimerkiksi natsiyhtye Marder, joka on SVL:n jäsenten bändi. Keikan järjestäjänä toimi niin ikään Suomen vastarintaliikkeeseen yhdistettävä Ferus Finnum -niminen natsivaatekauppa.

Sekä Suomen Sisun että Olli Immosen Facebook-sivulla hätäännyttiin sanoutumaan saman tien irti SVL:n väkivaltaiseksi yltyneestä mielenosoituksesta Jyväskylässä. Immosen johtama Suomen Sisu on kuitenkin tehnyt viimeisen vuoden aikana yhä enemmän yhteistyötä SVL:n kanssa sekä harjoitellut kesäleireillään ampumista ja itsepuolustuslajeja, joten irtisanoutuminen väkivallasta on ainoastaan paniikinomainen reaktio hallita järjestön julkisuuskuvaa. Immosen kohuksi noussut Facebook-viesti ja sen kommentit kertovat selkeää kieltä siitä, että sisulaisten haaveena on edelleen väkivaltaiset kansalaiskaartit, joita järjestön entinen puheenjohtaja ja nykyinen perussuomalainen Teemu Lahtinen koitti perustaa jo 90-luvulla Isänmaallisen kansanliikkeen nuorisosiiveksi. Vaikka Timo Soini kuinka puhuisi raveista ja kertoo vastustavansa väkivaltaa, niin silti hän antaa perussuomalaisissa muhia sisulaisia, jotka tekevät aktiivista yhteistyötä Suomen Vastarintaliikkeen kanssa ja kosiskelevat taukoamatta kannattajiaan samalla ihmisvastaisella agendalla.

Poliisi sekä kokoomuslainen sisäministeri Petteri Orpo yrittävät kääntää keskustelun Suomen Vastarintaliikkeen väkivaltaisesta ja suunnitelmallisesta hyökkäyksestä keskusteluksi ääriryhmistä ja ekstremismistä. Ekstremismidiskurssi on osa laajempaa eurooppalaista poliisistrategiaa, jossa islamisteja, ulkoparlamentaarista äärioikeistoa, vasemmistoa ja anarkisteja koitetaan niputtaa yhteen rikollisuuden ja väkivallan käsitteillä. Ekstremismidiskurssi ei tee mitään eroa poliittisten toimijoiden haaveiden tai käytäntöjen välille, vaan se kohtelee kaikkia ennen kaikkea “nuorina vihaisina miehinä”, jotka tavoittelevat laittomuuksia ja väkivaltaa. Ruotsissa poliittisten liikkeiden tutkijat ovat tyrmänneet ekstremismidiskurssin lukuisia kertoja toimimattomana, demokratian vastaisena ja epäanalyyttisena. Ekstremismidiskurssi sivuttaa kaiken lisäksi kokonaan Olli Immosen, Teemu Lahtisen ja Jussi Halla-ahon kaltaiset uusfasistiset toimijat, jotka koittavat sivistyneellä kielellä parlamentaarisissa ryhmissä lietsoa sotaa ihmisten välille “uhassa olevan kansakunnan” puolesta.

Rasismia ja fasismia ei kukisteta hymisemällä internetissä, vaan järjestäytymällä sitä vastaan kaduilla, kouluissa ja työpaikalla. Tarvitaan ruohonjuuritason antifasistista toimintaa. Varisverkosto toimii pysäyttääkseen äärikansallismielisen liikkeen ja estääkseen sen yhteiskunnallisen kasvualustan. Jos haluat toimia fasismia vastaan kanssamme, ota yhteyttä lähimpään paikallisryhmääsi. Jos kotikaupungissasi ei vielä ole olemassa paikallisryhmää verkosto auttaa toiminnan organisoimisessa.

 

11811422_10153514924109907_4646094900347698599_n