Helsingin natsikeikka järjestetään sittenkin? Nyt Malmilla? Lue järjestäjän taustat

Helsingin keskustassa toimiva PRKL CLUB oli järjestämässä lauantaina 25.7 natsikeikkaa, jonka ainoa artisteja yhdistävä tekijä oli natsi-ideologian levittäminen. Asiasta nousseen laajan uutisoinnin myötä (esim. HBL, HS-Nyt, YLE, KU, Svenska Yle, Iltamakkasiini)  PRKL CLUB päätti perua keikan, vaikka ei missään vaiheessa sanoutunutkaan yksiselitteisesti irti natsikeikoista tai pahoitellut tapahtunutta. Lopulta osoittautui, että tapahtuma on vain siirretty toiseen keikkapaikkaan.

Keikan järjestäjänä toimii mitä ilmeisemmin pitkänlinjan industrial- ja blackmetal -vaikuttaja Mikko Aspa. Aspa omistaa esimerkiksi levykaupan Sarvilevyt Lahdessa ja levymerkit Northern Heritage (black metal) ja Freak Animal (noise/powerelectronics/industrial). Levymerkeille on levytetty sekä natsistista että epäpoliittista musiikkia. Aspa soittaa mm. bändeissä Clandestine Blaze, Grunt, Fleshpress, Pain Nail, Deathspell Omega ja Vapaudenristi. Aspalla on tiiviit yhteydet Suomen vastarintaliikkeeseen ja hän on kaupassaan myynyt natsiliikkeen propagandaa, kuten ilmenee SVL:n internettiin vuotaneista salaisista foorumeista. Aspa ilmoitti nopeasti PRKL CLUB:n perumisilmoituksen jälkeen, että hän vain siirtää natsikeikan muualle.

goatmoon_alem_2014b_Mikko Aspa_sarvilevyt
Goatmoon ravintola Alemissa vuonna 2014.
goatmoon_alem_27sep2014_Mikko Aspa_sarvilevyt
Goatmoon ravintola Alemissa vuonna 2014.

Saamamme tiedon mukaan, Aspa on järjestämässä konserttia tällä erää Helsingin Malmilla toimivassa Ravintola Alemissa. Ravintolan omistaja Ilyas, vahvisti antifasistiselle Varisverkstolle, että Aspa on järjestämässä konserttia Alemissa. Ilyas kertoi, että Aspa on järjestänyt kaksi kertaa aiemminkin Goatmoonin konsertin samassa paikassa. Sivuillamme olevista kuvista näkee minkä sortin tilaisuuksista on ollut kyse. Ilyasin mukaan keikoilla on ollut yleisö noin 60-75 henkilöä. Ilyas ei vielä tiennyt, antaako hän Aspan järjestää konserttia. ”Minun pitää puhua keikan järjestäjien kanssa. En tiedä vielä perunko”, hän kommentoi.

Konsertissa on tarkoitus esiintyä yhtyeet Vapaudenristi, Goatmoon ja Deathkey. Vapaudenristi on Aspan oma yhtye, joka soittaa rotusodasta kertovaa äärioikeistorockia. Yhtyeellä on tiivit yhteydet esimerkiksi Suomen vastarintaliikkeeseen ja muuhun natsiaktivismiin. Aspan antamassa haastattelussa ruotsalaiselle natsilevymerkki Midgårdille, hän toteaa olevansa aktiivinen äärikansallismielisessä liikkeessä myös musiikin ulkopuolella, ja että rotutietoisuuden lisäämiseksi tarvitaan “kulttuurisen ilmaston muutos”. Goatmoon on nsbm- (kansallissosialistinen blackmetal) yhtye, joka on tunnettu äärioikeistolaisesta sanomastaan. Esimerkiksi Helsingin nuorisoasiainkeskuksen pyörittämä kulttuuriareena Gloria kielsi vuonna 2012 Goatmoonin esiintymisen tiloissaan. Deathkey on yhdysvaltalainen power electronics / industrial –musiikkityylin yhtye, joka on levyttänyt Aspan omistamalle levyyhtiölle. Deathkeyn sanoitukset kertovat esimerkiksi juutalaisten päiden irti leikkaamisesta ja valkoisten ylivallasta. Lisätietoja ja kuvia yhtyeistä löydät aiemmasta jutustamme.

Mikko Aspan järjestämän konsertin yhtyeitä ei yhdistä musiikkityyli, ainoastaan osuus valkoisen vallan liikkeessä ja natsi-ideologia. Power electronics / industrial -piireissä on ollut jo pitkään trendinä black metallin tapaan flirttailla natsistisella kuvastolla ja kuitata tämä vain taiteelliseksi provokaatioksi, eli verhoutua sananvapauden viittaan. Uusnatseille musiikki on ensisijassa rekrytointikanava ja väylä ”kulttuuritaistelun” levittämiseen, joten puhe sananvapaudesta on vain valhetta. Se, että universaalit ihmisoikeudet kieltävät toimijat vetoavat sananvapauteen aina tiukan paikan tullen, kertoo jotain argumentin absurdiudesta. Sananvapauden verukkeella ei voi koittaa järjestää poliittista liikettä, joka koittaa rajoittaa muiden sananvapautta ja ihmisoikeuksia.

Jos haluat antaa ravintola Alemille palautetta yhteistyöstä Mikko Aspan kanssa ja natsikeikkojen järjestämisestä, niin se hoituu helposti seuraavien yhteystietojen avulla:

Ravintola Alem

Tilketori 4, 00700 HELSINKI
puh: 09 222 1616
ravintola.alem@hotmail.com


Päivitys 27.7.2015: Mikko Aspa kieltää, että hän olisi järjestänyt kyseessä olevan natsikeikan. Varisverkosto on saanut tiedon keikan järjestäjästä Alemin ravintolapäällikkö Ilyasilta. On tietysti mahdollista, että Ilyas on ymmärtänyt väärin kuka keikkaa järjestää tai ei ole ollut tilanteen tasalla. Aspalla on kuitenkin kiistattomat yhteydet keikkaan monella tavalla. Ensinnäkin natsikeikan etukäteis- ja jälkitiedotus hoidettiin Aspan sooloprojektin, yhtye Vapaudenristin facebooksivujen kautta. Keikan yhtyeistä Vapaudenristi on kuten todettu Aspan yhtye ja pääesiintyjä Deathkey on levyttänyt Aspan levy-yhtiö Freak Animal Recordsille. Aspan levykauppa Sarvilevyt on myös ahkerasti kommentoinut keikkaan liittyviä uutsiointeja facebookissa. Jos Aspa ei järjestänyt keikkaa, pyytää Varisverkosto anteeksi tämän virheellisen tiedon levittämistä. Valtavirtamedia tai me emme ole saaneet yhteyttä keikan virallisiin järjestäjiin, koska kukaan ei ole ilmoittanut missään mitään tahoa tai virallista järjestäjää keikalle, vaikka olemme sellaista koittaneet kysellä. Tässä vaiheessa on varmaa että Aspalla on kiinteät ja monitahoiset yhteydet keikan järjestelyihin, että ravintola Alem on sanonut nimenomaan Aspan järjestävän keikkaa, ja että Aspa itse kieltää järjestäneensä.

Vapaudenristi natsikeikka alem rac nsbm itekvänatsi
Natsikeikan tiedottamista hoidettiin Aspan uusnatsistisen yhtyeen Vapaudenristin facebook-sivuilta.