Solidaarisuutta Bückeburgin antifasisteille – antifasistinen itsepuolustus on oikeutettua ja välttämätöntä!

header

Solidaarisuutta Bückeburgin antifasisteille – antifasistinen itsepuolustus on oikeutettua ja välttämätöntä!

Bückeburg on pieni, 18 000 asukkaan kaupunki lähellä Saksan Hannoveria. Kaupunkia ympäröivällä alueella uusnatsiryhmät ja -rakenteet pystyivät olemaan aktiivisia ja organisoitumaan ilman suurempia ongelmia vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi maaseutualueella sijaitsevassa Bad Nenndorfin kaupungissa järjestetään vuosittain uusnatsimarssi, joka oli jonkin aikaa Pohjois-Saksan suurin. Tämä on vain yksi tapa, millä paikalliset uusnatsijohtajat ovat yrittäneet saada ideologialleen lisää seuraajia toimintaa kaipaavasta nuorisosta. Vuonna 2008 militantit ydinjoukot muodostivat nuorista uusnatseista ”Bückeburgin toimintaryhmän”. Moni ryhmän jäsenistä oli kotoisin alueen kylistä. Heidän asenteensa ”autonomisina nationalisteina” (jotka kopioivat ulkomuotoaan ja toimintatapojaan radikaalilta vasemmistolta) keräsi heille suosiota nuorten joukossa. Äärioikeistolainen liike aktivoitui kouluissa, ja erimielisiä nuoria ruvettiin uhkaamaan koulun aikana ja sen jälkeen.

Kokeneet uusnatsikaaderit hyötyivät tilanteesta ja järjestivät ideologisia tapahtumia aivopestäkseen ja muodostaakseen yhteenkuuluvuutta myös erilaisten juhlallisuuksien avulla. Vuonna 2011 perustettiin ”Bückeburgin autonomiset nationalistit”, ja toiminta nousi uudelle tasolle. Monien teinien sympatioista voimistuneena uusnatsit jatkoivat ja lisäsivät väkivaltaisuuksia antifasisteja ja muita kanssaan erimielisiä ihmisiä vastaan. Kaupungin keskustasta tuli monille nuorille alue, jonne ei voinut mennä. Bückeburgissa ja läheisissä kylissä
uusnatsit partioivat katuja ja jahtasivat antifasisteja. Taloja heiteltiin teräspalloilla yms., autoja tuhottiin ja fyysisiä hyökkäyksiä tehtiin päivittäin. Useimmiten kun yksityistä taloa vastaan hyökättiin, poliisit eivät edes lähettäneet paikalle poliisipartiota. Tutkimukset lopetettiin ilman, että asioita lainkaan selvitettiin, sen sijaan syyttäjä alleviivasi niin sanottujen ”äärivasemmistolaisten” rikosten lisääntymistä.

Poliisi ja kaupunginvaltuusto tulkitsivat asioita eri tavoin ja vuosien ajan kiistivät uusnatsiliikkeen olemassaolon. Myöhemmin ne myönsivät, että kyseessä ei ole epäpoliittinen nuorisojengi. Kun uusnatsien teot kävivät julkisemmiksi median raportoidessa niistä ja tilanteesta huolestuneiden vanhempien perustaman aloitteen johdosta, uusnatsien väkivaltaisuus ja antifasistien vastarinta asetettiin samalle tasolle. Näin uusnatsiväkivallan uhrien väitettiin aiheuttaneen itse tilanteen. Bückeburgista tuli äärioikeiston näkökulmasta niin houkutteleva, että lisää alueen uusnatseja muutti sinne. Paine vasemmistolaisia nuoria kohtaan jatkoi kasvamistaan.

Vuodesta 2012 alkaen nuoret antifasistit alkoivat organisoitua vastustaakseen oikeistokonsensusta. He kertoivat tilanteestaan mediatyön ja mielenosoitusten avulla. Antifasistinen itsepuolustus mahdollisti sen, että ”vaihtoehtonuoriso” pystyi liikkumaan vapaammin kaupungin keskustassa. Samaan aikaan uusnatsit tajusivat, etteivät ne voi enää hengailla alueella ilman seuraamuksia. Antifasistit pystyivät interventiollaan estämään uusien nuorten imeytymisen uusnatsiskeneen.

Samaan aikaan poliisi ja syyttäjäviranomaiset reagoivat ”nollatoleranssisäännöillään”. T-paidat, joissa luki FCK CPS, kiellettiin paikallisoikeuden toimesta, ja kunta antoi määräyksiä, joiden mukaan jotkut antifasistit eivät saisi olla kaupungin rajojen sisällä. Kesällä 2013 kokonainen mellakkapoliisiyksikkö yhdessä paikallispoliisin kanssa partioi Bückeburgissa etsiessään uusia syitä pelotella ja alistaa vasemmistolaisia nuoria.

Viime vuosien tilanne Bückeburgissa näyttää taas, että antifasistista kamppailua ei voi käydä valtion rinnalla, vaan ainoastaan sitä vastaan.

Vaikka Antifa-ryhmien interventio mahdollisti turvallisemman ja vapaamman liikkumisen ”vaihtoehtonuorille”, uusnatsit vieläkin toisinaan näyttäytyvät Bückeburgissa. Viime vuonna uusnatsit käytännössä näyttäytyivät suurissa organisoiduissa ryhmissä, jotka yrittivät hyökätä antifasisteja vastaan julkisesti. Vaikka monet uusnatsit ovat muuttaneet kaupungista, tai eivät ole avoimen aktiivisia enää, tehtävää riittää. Antifasistinen itsepuolustus on edelleen tärkeää ja tarpeen.

Tänä vuonna on tulossa suuri kriminalisointiaalto antifasistista vastarintaa vastaan. Useissa yhteisoikeudenkäynneissä, jotka alkavat luultavasti huhtikuun lopulla ja marraskuussa, antifasisteja tullaan syyttämään enimmäkseen erilaisista vammantuottamuksista.

Tällaista kriminalisointia sortovoimien taholta ei pitäisi ajatella yksittäisenä hyökkäyksenä – se on hyökkäys meitä kaikkia vastaan ja sen tarkoitus on työntää antifasistista politiikkaa lain piiriin ja siten epäpolitisoida se.

On tärkeää olla solidaarinen syytettyjä kohtaan, seistä heidän rinnallaan ja tukea heitä taloudellisesti. Sen lisäksi on tärkeää, että valtion ja poliisin hyökkäysten vastaisia rakenteita vahvistetaan, ja tapella vastaan.

Meidän tulee hyödyntää tulevia oikeudenkäyntejä tiedottaaksemme Bückeburgin nykyisestä tilanteesta. Aloitamme kampanjan mielenosoituksella 18. huhtikuuta ja näytämme, että meitä ei pelota – eivät natsit, eivätkä lait!

Antifasistista itsepuolustusta kaikin keinoin!

Teksti on lyhennetty ja päivitetty käännös täältä, josta myös lisätietoa: antifasolibbg.noblogs.org

WP_20150412_18_11_44_Pro (1)