Vasikat, henkilörekisterit ja öiset pahoinpitelyt – Suomen vastarintaliike vuonna 2015

Suomen vastarintaliikkeellä on ollut kiireinen alkuvuosi oikeussaleissa. Liikkeen jäsenet ovat saaneet tuomioita pahoinpitelyistä, törkeästä pahoinpitelystä, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta, lievästä ampuma-aserikoksesta ja laittomasta henkilörekisteristä. Keskiviikkona 4.3.2015 liikkeen jäsen tuomittiin Tampereella jälleen pahoinpitelystä. Myöhemmin maaliskuussa seitsemän SVL:n jäsentä on syytettynä Satakunnan käräjäoikeudessa poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta.

Tampereen pahoinpitely

Suomen vastarintaliikkeen aktivisti Sebastian Lämsä tuomittiin pahoinpitelystä Pirkanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona 4.3.2015. Lämsä tuomittiin Tampereella vuoden 2012 lopussa sattuneesta hyökkäyksestä, jossa hän ja kaksi muuta Suomen vastarintaliikkeen jäsentä pahoinpitelivät tamperelaisen miehen tämän kotiovelle aamuyön tunteina. Pahoinpidelty mies on aktiivinen tamperelaisessa punkympäristössä, jonka takia hän ilmeisesti valikoitui uhriksi. Hän ei ole poliittisesti aktiivinen missään puolueessa tai ryhmässä.

Sebastian_Lämsä_2015_SVL
Sebastian Lämsä Pirkanmaan käräjäoikeudessa 4.3.2015

Lämsä tuomittiin pahoinpitelystä kolmen ja puolen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, maksamaan kivusta ja särystä 600 euroa asianomistajalle ja korvaamaan noin 1400 euroa oikeudenkäyntikuluja. Kaksi muuta pahoinpitelyyn osallistunutta henkilöä eivät selvinneet esitutkinnassa.

Tamperelaiset punkkarit olivat nähneet kaikki kolme pahoinpitelijää aiemmin illalla pyörimässä Vastavirta-klubin lähistöllä Pispalassa. Kaksi näistä oli tunnistettu saman tien Suomen vastarintaliikkeen aktiivisiksi jäseniksi, joten oletettavaa on, että myös kolmas henkilö oli Suomen vastarintaliikkeen jäsen. Lämsä oli yksin oikeudenkäynnissä ja sen jälkeen, joka viittaisi siihen, että SVL:llä on vaikeuksia tukea omiaan jatkuvien oikeudenkäyntien takia.

Henkilörekisteri

Tiistaina 3.3.2015 niin ikään Suomen vastarintaliikkeen jäsen Paavo Laitinen tuomittiin laittoman henkilörekisterin ylläpidosta. Laitinen oli kerännyt lähinnä Facebookin ja lehdistön kautta 279 nimeä käsittävän henkilörekisterin. Hän oli lajitellut henkilötiedot kymmeneen pääryhmään, jotka oli nimetty muun muassa oikeistoksi, vasemmistoksi, juutalaisiksi, rotupettureiksi ja eliittiseuroiksi. Laitisen henkilörekisterissä oli huomattava määrä alaikäisiä.

Laitinen tuomittiin maksamaan 300 euroa vahingonkorvauksia 52:lle asianomistajalle, eli yhteensä noin 15 000 euroa. Lisäksi Laitinen joutuu korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikulut, joten kokonaisuudessaan Laitisen korvaussumma nousee hänen asianajajansa mukaan jopa 29 000 euroon.

Itse rangaistuksena Laitinen sai 50 päiväsakkoa, joka Laitisen olemattomilla tuloilla tekee 300 euroa.

Vasikat ovat sotureita?

Sebastian Lämsä ja Paavo Laitinen olivat molemmat mukana puukkohyökkäyksessä Jyväskylän kaupunginkirjastoon tammikuussa 2013. Lisäksi mukana olivat Laitisen silloin alaikäinen pikkuveli ja jyväskyläläistä natsivaatekauppaa pyörittävä Sampsa Muhonen. Laitinen oli kaiken huipuksi koittanut houkutella mukaan pikkuveljensä silloisen alaikäisen tyttöystävän, joka oli onneksi kieltäytynyt Laitisen rekrytointiyrityksistä.

Natsit koittavat vimmatusti sepustaa itsestään kuvaa tunteettomina ja voimakkaina sotureina. Jyväskylän kirjastopuukotuksen esitutkintamateriaalista voi kuitenkin lukea, että Sampsa Muhonen ilmiantoi itsensä saman tien poliisille, kun kirjastopuukotus nousi lehtien otsikoihin. Kuulusteluissa Muhonen vasikoi kaikki tapahtumaan osallistuneet henkilöt. Paavo Laitinen pidätettiin ilmeisesti Muhosen ilmiannon perusteella. Kun Laitinen oli ollut muutaman päivän vangittuna, hänkin murtui kuulusteluissa ja vasikoi Sebastian Lämsän sekä kaikki muut asiaan liittyvät henkilöt. Kaupunginkirjaston valvontakameravideoista voi nähdä kuinka Laitinen silminnähden järkyttyy siitä, että kirjanjulkistamistilaisuuden järjestyksenvalvojat puolustautuvat hyökkääjiä vastaan. Tässä vaiheessa Laitinen pakenee paikalta auttamatta Lämsää.

Kirjastopuukotuksen esitutkintamateriaalista voi lisäksi lukea, että Laitinen oli chättäillyt puukotusta edeltävänä iltana SVL:n johtohenkilöihin kuuluvan Ali Kaurilan kanssa. Poliisin palauttamista chätlogeista voi lukea kuinka Kaurila muun muassa toteaa, että “valmiina huomiseen – – päivän sana on ennakoiva hyökkäys. Saman tien taju pois kun joku kattoo edes pahasti tai on naamio”. Lisäksi Laitinen ja Kaurila keskustelevat siitä kuinka ”saa aika varpaillaan olla”, koska [antifasisteilla] ”rupee olemaan liikaa itseluottamusta” . Kyseisestä chätlogista voi siis päätellä, että hyökkäys oli ennakkoon SVL:n johdon tiedossa ja he osallistuivat aktiivisesti hyökkäyksen valmisteluun.