Yö otettiin takaisin 7.3.2015.

Turussa järjestettiin naistenpäivän aattona Otetaan yö takaisin -mielenosoitus. Satakunta ihmistä kokoontui Turun taidemuseon edessä ja marssi kahden yhteishenkeä nostattavan puheen jälkeen keskustakortteleiden läpi Aurajoen rantaan. Kulkue päättyi Vähätorille korkeissa tunnelmissa.

 


Puheissa kerrottiin feminististen Otetaan yö takaisin -protestien suoran toiminnan perinteestä ja tähdennettiin, että julkiset tilat eivät ole turvallisia myöskään esimerkiksi siirtolaisille ja transsukupuolisille. Lisäksi puheissa muisteltiin viime vuoden naistenpäivän jälkeen Turussa järjestettyä mielenosoitusta, jolla osoitettiin solidaarisuutta malmölaisille feministeille ja erityisesti Showan Shattakille. Monet Otetaan yö takaisin -mielenosoituksen osallistujista toivoivat, että mielenosoituksesta tulisi jokavuotinen perinne.

Oli upeaa nähdä niin monen ihmisen ottavan yhdessä kaupunkitilaa haltuun ja vaativan loppua seksistiselle ja rasistiselle väkivallalle! Kadut kuuluvat meille, eivät natseille, seksisteille, homofobeille tai rasisteille! Olemme kaikki vastuussa julkisen tilan turvallisuudesta. Myös Turun Sanomat ja Åbo Underrättelser kokivat asian ilmeisen tärkeäksi uutisoidessaan tapahtumasta näyttävän myönteisesti. Kiitos kaikille osallistujille!

Antifasismi, feminismi ja queerpolitiikkaa näkyväksi Turun kaduille!
Emme pelkää seksistejä, rasisteja emmekä natseja!
Otetaan kadut takaisin!Puhe:

Otetaan yö takaisin Turku – Ta natten tillbaka Åbo 2015!

MÄÄ PUHUN TÄSSÄ SIITÄ MIKS TÄÄ ON SEKÄ FEMINISTINEN ETTÄ ANTIFASISTINEN MIELENOSOITUS. MITÄ YHTEISTÄ FEMINISMILLÄ JA
ANTIFASISMILLA EDES ON?

*Alunperinhan naisten päivä oli vasemmistolainen, työväenliikkeen naisten taistelupäivä. Sata vuotta sitten vaadittiin naisille mm. äänioikeutta, työoikeutta, oikeutta ammattikoulutukseen ja työsyrjinnän lopettamista.

*Nykyään feminismin ja naisliikkeen fokus on siirtynyt työoikeuksien ja äänioikeuden kaltaisista kysymyksistä esim sukupuolittuneen väkivallan ja vanhempainvapaiden kaltaisiin kysymyksiin.

*Monet tuntuu pitävän niin feminismiä kuin naistenpäivää aikansa eläneinä ilmiöinä. Yhä useemmin kuulemme ”mehän olemme jo tasa-arvoisia” -tyylisiä puheenvuoroja.

*TÄÄ EI NYT TASAN TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKAANSA!

*Tämä näkyy siinä, että valta on edelleen pitkälti miehillä, suuri osa naisista kokee jatkuvasti seksismiä ja sukupuolitettua väkivaltaa.

*Lisäksi naiset saavat huonompaa palkkaa samasta työstä, ovat yliedustettuina matalapalkka-aloilla ja heidän oletetaan automaatisesti tekevän kotitöiksi kutsuttuja ilmaistöitä.

*Silti naisten kerran jo saavuttamia, aiemmin vain miehille kuuluneita oikeuksia ja vapauksia kyseenalaistetaan yhä voimakkaammin. Milloin asialla ovat työnantajat, milloin demareitten äijäsiipi tai kaikenlaiset naisvihamieliset hihhulit. Aivan kuin tämä ei jo yksistään riittäisi niin vielä vakavampi uhka naisten oikeuksille ovat viime aikoina päätään nostaneet äärioikeistolaiset ja konservatiiviset liikkeet. Heidän maailmankuvassaan sukupuolierot ovat luonnollisia. Naisen arvo määrittyy ennen kaikkea suhteessa mieheen ja heidän mielestään ainoa hyvä nainen on hetero ydinperheen kotihengetär. Äärioikeistolle feminismi on samanlainen murskattava vihollinen kuin vaikkapa siirtolaiset ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Äärioikeiston ja fasismin vastustaminen on myös feministinen kysymys! Feminismi on käytännön antifasismia!

ANTIFASISMI JA FEMINISMI OVAT LIITTOLAISIA VASTUSTETTAESSA VÄKIVALTAISTA JA NAISVIHAMIELISTÄ ÄÄRIOIKEISTOLAISUUTTA!

EI SEKSISMILLE, EI RASISMILLE, EI HOMOFOBIALLE!

RAKKAUDEN JA VAPAUDEN PUOLESTA!

NYT MARSSILLE! OTETAAN YÖ JA KADUT TAKAISIN JA NÄYTETÄÄN ETTÄ KAUPUNKI KUULUU KAIKILLE MEILLE!