Fasistien ja konservatiivien näkemyksiä sukupuolesta

Vuoden 2014 itsenäisyyspäivänä natsit ja uusfasistit kerääntyivät yhteiseen mielenosoitukseen Helsingissä. Mielenosoitusta oli organisoimassa Timo Hännikäinen, kiistelty oikeistokonservatiivi joka tunnetaan parhaiten naisvihastaan. Vuoden 2015 helmikuussa häneltä ilmestyi kirja Kunnia, joka keskittyy feminismin pelkoon. Miksi hän on astunut kaduille nyt ja miksi hän on päättänyt keskittyä feminismiin ja naisvihaan?

Fasismin ideaali Italiassa

Lyhyt kuvaus konservatiivien ja fasistien maailmankatsomuksesta ja sen yhteydestä sukupuoleen on tarpeellinen. Fasistiseen maailmankatsomukseen sisältyy oman rodullisen ja etnisen kansan, kielen ja kulttuurin suojeleminen. Se perustuu maskuliinisuuteen (maskuliininen hegemonia), militarismiin, väkivaltaan ja hierarkkiseen järjestelmään, jossa perinteiset heteroseksuaaliset sukupuoliroolit näyttelevät tärkeää osaa. Ydinperhe on yhteiskunnan tukipylväs, jolle kaikki muu rakentuu. Naisen roolina pidetään äitinä olemista, lasten hoivaamista ja kodin ylläpitoa. Miehen rooliin kuuluu työskennellä kodin ulkopuolella ja toimia kotona perheen suojelijana tai soturina. Kaikkea mikä uhkaa tätä järjestystä pidetään vaarallisena. Ulkopuolisena vihollisena nähdään muun muassa maahanmuuttajat, erityisesti muslimit. Muslimeja pidetään uhkana valkoisen ja eurooppalaisen ylivallan jatkumolle. Yhteiskunnan sisäisenä uhkana nähdään lgbtqi-ihmiset (lesbot, homot, biseksuaalit, transsukupuoliset, queer-ihmiset ja intersukupuolinen), joita pidetään epäluonnollisina ja epämoraalisina, koska he eivät lisäänny heteroseksuaalisessa avioliitossa. Myös feminismi nähdään sisäisenä ideologisena uhkana, koska se uhkaa miesten asemaa perheissä. Feminismi ajaa sukupuolten tasa-arvoa ja kyseenalaistaa valkoisten miesten rakenteellisen vallan yhteiskunnassa.

Timo Hännikäinen julkaisi uuden Kunnia-kirjansa esipuheen jo joulukuussa 20141. Kirjan julkaisi Savukeidas-kustantamo. Savukeitaan omistaa Ville Hytönen ja Erno Selänne2. Kunnian teemana on uhattu eurooppalainen maskuliinisuus. Hännikäinen on jo aiemmin julkaissut misogyynisen kirjan Ilman, joka ilmestyi vuonna 2009. Hän oli Helsingissä vuonna 2014 järjestetyn itsenäisyyspäivän mielenosoituksen pääjärjestäjä. Mielenosoitukseen osallistui 150 henkilöä, joiden joukossa natseja väkivaltaisesta Suomen vastarintaliikkeestä ja uusfasisteja Suomen Sisu -järjestöstä. Suurin osa mielenosoituksen järjestyksenvalvojista oli Suomen vastarintaliikkeestä. Hännikäisen provokatiivinen esipuhe tuoreeseen kirjaansa osoittaa hänen misogyyniset ja fasistiset ajatuksensa. Koska Hännikäinen luo konservatiivisia arvoja sukupuolen ja rodun suhteen, ja hänestä on tullut yksi uuden äärioikeiston ”mielipidejohtajista”, hänen tekstejään ei tulisi jättää huomiotta.

zcolonialismraceHännikäinen toistaa vanhan kolonialistisen ideologian ajatuksia tekstissään. Hän haluaa suojella eurooppalaista kulttuuria ja sivilisaatiota sekä miehiä. Eurooppalaisen kolonialismin historia on pitkälti rakentunut väestön ja luonnonvarojen hallintaan siirtokunnissa. Kapitalismin takia kolonialismin olemassaolo jatkuu globalisoituneessa maailmassa. Hännikäinen ei siis tuo mitään lisää pöytään, vaan toistaa vanhaa tuttua eurooppalaisen kolonialismin historiaa. Samaan aikaan Hännikäinen luo kuvaa eurooppalaisesta miehestä uhrina, joka on menettämässä valtaansa. Siitä hän syyttää feminismiä. Feministiliikkeen Hännikäinen koittaa esittää syntipukkina yhteiskunnan rakenteelliselle rappeutumiselle. Lisäksi hän koittaa kääntää huomioon pois kapitalismin ongelmista. Jos yhteiskunnallinen rappetuminen halutaan kyseenalaistaa, tulisi huomio keskittää kapitalistiseen valtioon ja sen hallintakoneistoon.

Nationalismissa naiseus tai nainen symboloi usein valtiota. Suomen valtion symbolina toimii neitseellinen Suomi-neito, kuten esimerkiksi Venäjän symbolina on Äiti-Venäjä ja Ruotsissa Äiti-Ruotsi. Suhteellisen nuorena ja pienenä valtiona Suomen kansallisella identiteetillä on huono itsetunto. Hännikäinen kirjoittaa omasta uhriudestaan retoriikalla, joka saattaa vedota moniin suomalaisiin miehiin, jotka ovat marginalisoituja nykypäivän suurtyöttömyyden yhteiskunnassa. Uhriutumista on ennenkin käytetty nationalismin luomiseen. Esimerkiksi 90-luvun Balkanin sodissa serbi-nationalismi käytännössä rakennettiin uhriutumisen ympärille. Uhriutuminen juontaa juurensa köyhyyteen, saa lisävoimaa tyytymättömyydestä ja vihasta, varsinkin nuorten miesten keskuudessa. Hännikäinen puhuttelee näitä nuoria miehiä ja siteeraa Fight Clubia. Hännikäinen ei kuitenkaan ole sorrettu saatikka uhri. Hänen kirjojaan julkaistaan ja niistä keskustellaan mediassa, eikä hänen näkemyksiään sensuroida. Hän tietää mitä hän on tekemässä luodessaan eurooppalaista, valkoisen ylivallan mieheyttä. Hännikäinen on myös itse vahvistanut tämän facebookissa todetessaan, että ”tietenkin kirja [Kunnia] liittyy ’poliittiseen projektiini’, mikä se sitten mahtaakaan olla.”

Fasismi näkee viriiliyden, mieskuntoisuuden, tärkeänä osana maskulinisuutta. Vuoden 2009 kirjassaan Ilman Hännikäinen kirjoitti siitä, kuinka ei saa seksiä. Nyt uusimmassa kirjassaan asiat tuntuvat lähtevän lopullisesti käsistä. Hännikäinen ei ole viriili mies jota hänen ideologiansa kaipaa. Hän ei ole isä, eikä talon mies. Ei ole sattumaa, että sukupuolesta kirjoittaa Hännikäinen eikä islamista fanaattisesti kiinnostunut Jussi Halla-aho.

Usein kun nationalistisia ja fasistisia liikkeitä suunnitellaan, luodaan ja vahvistetaan, rakennetaan paitsi kuva toiseudesta, myös kuva ”toisista naisista” joka suhteutetaan ”omaan naiseen”. Suomessa erityisesti Suomen vastarintaliike (SVL) keskittyy miehiin ja maskuliinisuuteen. He käyttävät propagandassaa stereotyyppistä, rasistista ja seksististä kuvaa mustasta- tai muslimimiehestä raiskaajana. * Suomalaiset valkoiset naiset esitetään näiden ”toisten” miesten raiskausten uhreina. Vastajulkaistussa Helsingin Sanomien SVL:ää koskevassa artikkelissa kerrotaan, kuinka SVL:n sisäisellä keskustelufoorumilla pohditaan symboliikan käyttöä uusien jäsenten värväämisessä. Symbolit kuten hirttoköysi nähdään voimakkaana kuvastona, joita tulisi käyttää vain esimerkiksi jengiraiskausten yhteydessä. Raiskauksesta keskustellaan asiana, joka nostattaa voimakkaita tunteita – jopa halua lynkkauksiin – joten niitä käsiteltäessä propagandassa tulisi käyttää aggressiivisia kuvia4.

nazifamily
NSDAP:n propagandajuliste toisen maailmansodan ajalta

SVL:n artikkeleissa naiset määritellään ainoastaan suhteessa miehiin: sinkkuina, yksinhuoltajaäiteinä ja vaimoina. Kansallissosialistinen nainen on sinkkuna ”moraalinvartija”, ”yksinhuoltajaäitinä” hän tukee lastaan kaikessa, mutta ainoastaan ”vaimona” hän tukee aviomiestään ja lapsiaan. Voimakkaana naisena ja äitinä hän edistää kansallissosialistista ideologiaa5. Homoseksuaalisuus ja ydinperheen rappeutuminen nähdään jälleen isona uhkana valkoiselle rodulle6.

Patriarkaatti, erityisesti valkoisen ylivallan patriarkaatti, määrittelee sukupuolen binäärisellä miehen ja naisen akselilla. Se asettaa valkoisen eurooppalaisen miehen ylivertaiseksi. Muunlaiset maskulinisuudet esitetään eläimellisinä, petomaisina ja kontrolloimattomina – uhkana valkoiselle maskuliinisuudelle – jolla on kaikesta militanttiudestaan, voimakkuudestaan ja aseistaan huolimatta yksi heikkous: sen naiset (heikompi sukupuoli). Joten vaikkakin valkoisten miesten (esimerkiksi SVL:n) tulee aseistaa itsensä ja valmistautua rotusotaan, heidän naistensa turvallisuus täytyy varmistaa, koska naiset voidaan raiskata tuottamaan ”toisten” lapsia jotka ovat epäpuhtaita. Tästä syystä kontrolloidakseen kansallista ja rodullista puhtautta, naiset täytyy turvata ja heitä pitää pystyä kontrolloimaan ja valvomaan. ”Toisia” naisia ei nähdä samanvertaisena uhkana, koska heidät esitetään ja nähdään seksuaalisina objekteina.

Esimerkiksi serbialainen fasismi levisi pitkälti laajojen mediakampanjoiden ansiosta, joihin SVL useasti viittaa. Serbialaisten sotilaiden harjoittama naisten raiskaus ja murhaaminen oli suunniteltua ja osa heidän fasistista ideologiaansa. Serbialainen kulttuuri, kuten suurin osa muistakin euroopplaisista kulttuureista, on patrilineaarinen, joka tarkoittaa että perheen ja etnisyyden nähdään jatkuvan isän kautta. Serbien perustamien raiskausleirien tarkoituksena oli luoda uusi serbisukupolvi raiskaamalla bosnialaisia ja kroatialaisia naisia, lähinnä muslimeita. Konfliktin kaikki osapuolet käyttivät raiskauksia aseena, mutta eivät niin systemaattisesti kuin Serbian armeija. Kuva ”toisesta” naisesta ”serbialaisen” naisen kanssa luotiin ennen sotaa ja sen aikana. ”Serbialainen” nainen nähtiin myös yhden uskonnon naisena, koska suurin osa raiskatuista naisista oli muslimeja. Serbimiesten tekemiä serbinaisten raiskauksia kotona piiloteltiin ja niistä ei puhuttu. Nationalistiset ideat olivat tiukasti sidottu sukupuoleen7.

Myös perinteisessä italialaisessa fasismissa patriarkaatin rooli ja maskuliinen hegemonia olivat tärkeitä arvoja, jotka vakiinnutettiin osaksi poliittista ideologiaa. Nykypäivän eurooppalaisissa konservatiivisissa ja fasistisissa ideologioissa ylläpidetään yhtälailla perinteisiä arvoja, jotka olivat olemassa jo esimodernissa maailmassa. Feminismin katsotaan uhkaavan näitä arvoja. Vuonna 2011 massamurhaaja Anders Behring Breivikin manifestissa (jossa viitataan myös suomalaisiin äärikansallismielisiin ryhmiin) listataan feminismi yhtenä tuhoisimpana ”kulttuuri-marxismin” elementtinä, joka uhkaa eurooppalaista sivilisaatiota8.

Breivik kirjoitti ”Tänään Euroopan feminisaatio, joka on levinnyt nopeasti 1960-luvulta alkaen, jatkaa voimistumistaan. Todellakin, nykypäivän radikaalifeministisellä hyökkäyksellä muslimien massamaahanmuuton tukemiseksi on rinnakkaiset antikolonialistiset tavoitteet. Tämä nykyinen hyökkäys on osa sata vuotta jatkunutta pyrkimystä tuhota perinteiset eurooppalaiset rakenteet, koko eurooppalaisen kulttuurin perusta”. Myöskin ”Euroopan kulttuurin feminisaatio on lähes valmis. Ja viimeiset miesten dominoimat turvapaikat, poliisivoimat ja armeija, ovat hyökkäyksen alla”. ”Eurooppalaisen sivilisaation kohtalo riippuu eurooppalaisten miesten sinnikkäästä Poliittisesti Korrektin feminismin vastustamisesta”.

On tärkeää kuitenkin huomioida että eri oikeisto- ja fasistiryhmillä on erilaisia näkemyksiä sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Esimerkiksi Finnish Defence League (FDL) – joka yritti vakiinnuttaa itseään Suomeen muutama vuosi sitten – on rasistinen ja muslimivastainen, mutta asemoi itsensä homojen puolelle9. Fasisti- ja rasistiryhmät (tai valtiot) saattavat käyttää marginalisoituja tai sorrettuja ryhmiä, edistääkseen ”toisten” (eli tässä tapauksessa muslimien) uhkakuvaa. Kun huomioi heidän väkivaltaiset ja hierarkkiset maailmankuvansa, näkee että tämä on vain propagandatyökalu, ei jotain mistä he oikeasti välittävät.

KapitalismusTimo Hännikäinen pyrkii muokkaamaan julkista keskustelua luomalla feminimistä uhan. Miksi hän ei keskity maahanmuuttoon tai LGBTQI-ihmisiin ultrakonservatiivisessa politiikassaan? Hänen ei tarvitse. Transsukupuoliset ihmiset pakkosterilisoidaan jo nyt Suomen lain voimalla. Suomen hallitus harjoittaa jo rakenteellista rasismia ja rasistinen termi ”maahanmuuttokritiikki” on jo vakiintunut yhteiskunnalliseen keskusteluun. Suomessa feminismillä ei ole yhtä vahvaa asemaa yhteiskunnassa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Suomen valtio ylläpitää kansallista mielikuvaa siitä, että sukupuolet ovat tasa-arvoisia. Tasa-arvoa mittarina käytetään naispresidenttiä, mutta myös mielikuvaa ”vahvasta suomalaisnaisesta”. Sukupuolittunut väkivalta Suomessa – jota on läsnä kaikissa yhteiskuntaluokissa – on laajalle levinnyt ongelma kodeissa, eikä sitä hoideta saatikka siitä puhuta kunnolla. Kapitalismiin sisäänrakennetut ongelmat, kuten epätasa-arvo ja köyhyys luodaan ideologialla ja tuotantovälineiden yksityisellä omistuksella, on niiden omistaja sitten valtio tai yksityinen kapitalisti. Nykyisyyttä suojaa poliisi ja armeija niille luodulla väkivaltamonopolilla. Kapitalistisen yhteiskunnan ongelmat työttömyydestä pakkotyöhön ja yleinen epävarmuus vaikuttavat ennen kaikkea alimpien yhteiskuntaluokkien ihmisiin – työttömiin, maahanmuuttajiin, queer-ihmisiin, naisiin ja miehiin – eri tavoilla. Tähän antifasistien, antirasistien ja feministien huomion tulisi keskittyä. 

* Islamista puhuttaessa on on tärkeää erottaa islam uskontona ja islamismi poliittisena ideologiana. Esimerkiksi Kurdinaiset taistelevat islamismia vastaan Syyriassa ja samaan aikaan rakentavat yhteisöjään muslimien kanssa 3..

1. hxxp://sarastuslehti.com/2014/12/20/mies-ja-moderni-elama-tulevan-kirjan-johdanto/

2. http://www.savukeidas.com/kustantaja/

3. http://rojwomen.org/2014/10/08/kurdish-female-fighters-and-kobane-style-revolution/

4. http://www.hs.fi/sunnuntai/a1423203492384?ref=hs-art-lue-seuraavaksi-1

5. wxxw.patriootti.com/kansallissosialismi-naiset-ja-lapset/

6. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3324610/uusnatsien-salainen-keskustelufoorumi-leviaa-sosiaalisessa-mediassa

7. Papic, Zarana: Europe after 1989: Ethnic wars, the Fascistizationof Civil Society and Body Politics in Serbia” in Thinking Differently – a Reader in European Women’s Studies

8. Breivik p. 36

9. http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/jun/02/gay-lesbian-islamophobia

i3feminismOtetaan yö takaisin! Antifasistinen naistenpäivän mielenosoituskulkue. La 7.3.2015 Turku!