Frente Atléticon huligaanit murhasivat antifasistin Madridissa

Sunnuntaina 30.11. ennen Atlético Madridin ja Deportivo La Coruñan välistä La Liga – ottelua Madridissa tapahtui väkivaltainen kannattajien yhteenotto. Arviolta kolmesataa jalkapalloseuran kannattajaa kokoontui kolme tuntia ennen ottelua joukkotappeluun. Suuri osa kannattajista oli äärioikeistolaisesta ”Frente Atléticon” (Atlético Madrid) ja vasemmistoradikaalista ”Riazor Blues” (Deportivo de La Coruña) ryhmittymistä.

Yhteenoton ennalta sopimisesta on ristiriitaista tietoa. Urheiluministeriön ja poliisin mukaan yhteenottoon olisi valmistauduttu ennalta. Ministeriön mukaan Riazor Blues olisi hakenut A Coruñan provinssin ulkopuolelta vuokratulta bussilla jäseniään ottelupaikkakunnalle. Toisaalta Deportivon fanit ovat syyttäneet Frénten huligaaneja yllätyshyökkäyksen suunnittelusta.

Yhteenotosta oli ilmeisesti käyty viestityksiä Whatsapp-palvelun kautta. Poliisi kuitenkin väittää, ettei heillä ollut tapahtumasta mitään ennakkotietoa. Atlético Madridin ja Deportivon välinen ottelu ei ollut ns. riskiottelu, jonka vuoksi poliisien valmius oli ainoastaan 200 henkeä, kun puolestaan riskiotteluissa ja derbyissä poliisien vahvuus on jopa 1.500 henkilöä. Myöhemmin poliisi ilmoitti, että Frente Atléticon kannattajat olivat sopineet Whatsapp:ssa kokoontuvansa ”aamupalalle”. Paikalla oli myös kannattajia ainakin kolmesta muusta jalkapalloseurasta Madridista ja Gijónista. Yhteenotto kannattajaryhmien välillä kesti useita tunteja ja tappeluja käytiin useissa eri paikoissa.

Riazor Blues

Frente Atlético on yksi Espanjan suurin ultrasryhmä, jolla on arviolta 3.000 jäsentä. Frente Atlético on tunnettu uusnatsikytköksistä ja SS-tunnuksista. Ryhmä on monien Eurooppalaisten äärioikeistolaisten jalkapallohuligaanien suosiossa. Muun muassa Saksan 2. liigassa pelaavan Düsseldorf Fortunan antifasistiset kannattajat ovat toistamiseen ottaneet yhteen saman seuran äärioikeistolaisten kanssa, jotka ovat avoimesti käyttäneet Frenten tunnuksia. Vuonna 1998 Frente Atléticon kannattaja ja uusnatsi-skinhead puukotti Real Sociedadin fanin Aitor Zabaletan. Frenten huligaanit huutavat toisinaan edelleen Zabaletan nimeä ikään kuin juhliakseen murhaa ja varoittaakseen muita hänen kohtalostaan.

Viime sunnuntaina, 43 vuotiasta kahden lapsen isästä, Francisco José (”Jimmy”) Romero Taboadasta tuli Frenten uusin uhri. Jimmy on ollut aktiivisesti mukana “Los Suaves” ja antifasistisessa “Riazor Blues” ultrasryhmissä. Hän menehtyi useisiin iskuihin, sydämen pysähdykseen ja hypotermiaan. Frenten huligaanit heittivät ilmeisesti puukotetun ja rautatangolla hakatun Jimmyn veteen ja estivät häntä pääsemästä ylös vedestä. El Paisin julkaisemassa videossa näytetään miten vedessä oleva mies huutaa apua ennen katoamista. Jimmy pelastettiin vedestä vasta puoli tuntia myöhemmin. Hän menehtyi sairaalassa.

Espanjan jalkapalloliigan edustajat ovat kiistäneet, että tapahtumilla olisi ollut mitään tekemistä itse jalkapallon kanssa. Espanjan jalkapalloliiton puhemiehen mukaan hän sai tiedon kannattajan kuolemasta vasta 11 minuuttia ennen Atlético Madridin ja Deportivo La Coruñan ottelua, jonka vuoksi ottelua ei peruutettu. Liigan presidentin Javier Tebas mukaan ottelu tai kaikki ottelut olisivat peruutettu, jos kyseessä olisi ollut ”normaali fani”. Hänen mukaansa Francisco José (”Jimmy”) Romero Taboada ei ollut sivullinen, eikä hän vuokseen jalkapallon tulisi surra tai vuodattaa kyyneliä.

 

Uutisia aiheesta:

The Guardian
El Pais
Frankfurter Allgemeine
Das Erste