Äärikansallismieliset marssivat Helsingissä itsenäisyyspäivänä

Soihtukulkue Töölössä

Suomen äärikansallismieliset järjestävät soihtukulkueen Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6.12.2014. Taustalla on kirjava joukko suomalaisia äärikansallismielisiä, traditionalisteja ja kansallissosialisteja. Tapahtumaa yritetään esittää maltillisena isänmaallisena tempauksena, vaikka järjestäjien kutsusta huokuu vahvoja viitteitä fasismista ja äärikansallismielisyydestä.

Tapahtuman järjestäjät avasivat lokakuussa 612.fi – blogin, jossa on pyritty luomaan mielikuvia uhrautuvasta ja yhtenäisestä valkoisesta kansakunnasta. Blogia on täytetty sekä propagandakuvilla että videoilla, joilla on pyritty hehkuttamaan kansallismielisyyttä ilman suoria viittauksia kansallissosialismiin tai fasismiin. Tapahtuman kutsussa todetaan: ”Isänmaanrakkaus, kansallinen yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat valtava henkinen voimavara, joka on vahvistanut maatamme ja kansaamme niin hädän kuin rauhan aikoina. Yhdessä olemme vahvoja!”

Töölössä

Osallistujia laajasti ympäri äärioikeistolaista kenttää

Tapahtuman järjestäjät ovat tuttuja kasvoja suomalaisesta äärikansallismielisestä ympäristöstä. Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat mitä ilmeisimmin Timo Hännikäinen (Sarastus-verkkolehti) ja Suomen sisulaiset. Tapahtuman domain 612.fi on rekisteröity Timo Hännikäisen nimiin. Kun tapahtuma ilmestyi sosiaaliseen mediaan (mm. Twitter ja Facebook), niin Suomen Sisun pitkäaikainen puheenjohtaja Teemu “sinimustat” Lahtinen oli ensimmäisenä jakamassa tapahtumaa Suomen sisun sosiaalisen median profiilien lisäksi.

Olli Immonen <3 Timo Hännikäinen
Olli Immonen ja Timo Hännikäinen keskustelevat suomalaisen fasismin tulevaisuudesta (kuva: SS)

 Tapahtumaa ovat mainostaneet muun muassa kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike, uusfasistinen Mustasydan, kulttuurikonservatinen Sarastus-nettilehti ja uusfasistinen Suomen sisu. Lisäksi tapahtuman mainoksia on jaettu muun muassa Hommafoorumilla, Poliittisen korrektiuden parhaat -facebookryhmässä ja Jyväskylän kirjastopuukotukseen syyllistyneen miehen omistaman natsivaatekaupan facebooksivuilla.

Tapahtuman järjestäjä Timo Hännikäinen toimii myös, hieman ironisesti, itsejärjestämänsä tapahtuman juhlapuhujana. Timo Hännikäinen on pitkän linjan kulttuurikonservatiivi ja näennäisintellektuelli, jonka teoksia kustantamo Savukeidas on julkaissut. Lisäksi tapahtumaan aikoo osallistua myös muita Suomen äärioikeiston keulahahmoja, muun muassa jo mainittu perussuomalaisten kansanedustajaehdokas ja Suomen Sisun aktiivi Teemu Lahtinen, natsisympatisoinnista tunnettu vapaaottelija Niko Puhakka ja Blood and Honour – liikkeen johtohahmoihin kuulunut Rami Leskinen.

Tapahtuman järjestäjien ja osallistujien monimuotoisuus antaa syytä pohdintaan. Soihtukulkue on ensimmäinen huomionarvoinen suomalaisten äärikansallismielisten yhtenäinen esiinmarssi vuosikausiin. 612 kokoaa yhteen sirpaleisia ryhmittymiä ja pyrkii yhdistämään ”ei-poliittisella” ja kansallismielisellä teemalla erilaisia äärioikeistolaisia. Tapahtuman osanottajalistasta ja järjestäjistä voi päätellä, että perussuomalaiset toimijat ovat samaa kastia Suomen vastarintaliikkeen natsien kanssa. Vaikka perussuomalaisiin luikerrelleet sisulaiset kuinka käyttäisivät sisäsiistiä ruskeaa kieltä, on heidän intressinsä edelleen kadulta voimaa hakevassa fasistisessa liikkeessä.

Esikuvia Latvian soihtukulkue ja Italian uusfasismi

Soihtumarssien järjestäminen on kuulunut äärikansallismielisten tapahtumakalenteriin aina varhaisen kansallissosialismin ajoista asti.

Tapahtuman esikuvana viimevuosilta voi pitää esimerkiksi Latvian itsenäisyyspäivän soihtukulkuetta, joka kerää vuosittain tuhansia osallistujia. 612 – ryhmä on plagioinnut Latvian soihtumarssin aina rintanauhoista lähtien. Toisaalta 612 tapahtuman esimerkkinä on myös italialaiset uusfasistiset mielenosoitukset ja tempaukset , joissa etenkin lipuilla ja muilla elementeillä luodaan performatiivisuutta. Etenkin italialainen fasistiliike Casa Pound on hyödyntänyt tapahtumissaan maltillista kansallismielisen kuvaston lisäksi performatiivisiä elementtejä, kuten soihtuja, savuja, lauluja ja värikkäitä banderolleja. Casa Poundin esikuva on ymmärrettävä, ovathan liikkeen aktivistit vierailleet Suomessa ja muun muassa Mustasydän-ryhmä sekä kulttuurikonservatisti Hännikäinen ovat soihdut tanassa kirjoittaneet Casa Poundista.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Epäpoliittisia soihtuja | Uuninpankkopoika Saku Timonen
  2. Varisverkosto: Itsenäisyyspäivän uusi fasistinen perinne: 612-mielenosoitus 2014-2016 – Helsinki ilman natseja

Comments are closed.