Tuloksettomat natsipartiot lomautettiin

Lauantaina 25. lokakuuta natsijärjestö Suomen vastarintaliike jalkautui Helsingin keskustaan kolmatta kertaa. Natsit kykenivät marssimaan ympäri Helsingin keskustaa ainoastaan vahvassa poliisisaattueessa.

SVL:n kolmena lauantai-iltana järjestettyjen lynkkayspartioiden tavoite oli näyttää vahvalta ja pelotella ihmisiä. Tämä ei onnistunut, sillä kolmesta partiosta kahdella kerralla SVL joutui tappeluun. Natsien pitkäjänteisempi tavoite on päästä toimimaan julkisesti, mitä he eivät ole viime vuosina kyenneet vastustuksen vuoksi tekemään muuten kuin lähtemällä kaduille etukäteen ilmoittamatta.

SVL keräsi kolmannella katupartiolla irtopisteitä poliittisilta kannattajiltaan antamalla kuvan määrätietoisesta “katupartiosta”. Todellisuudessa natsit marssivat poliisisaattuessa koko partion ajan. Poliisin tarjoama suojelu on ainoa syy miksi SVL onnistui ylipäänsä liikkumaan julkisesti kaduilla. Poliisilta oli kieltämättä mielenkiintoinen valinta antaa väkivaltaisista rikoksista tuomittujen natsien marssia rauhassa Helsingin kaduilla.

Samalla SVL:n “katupartio” menetti kuitenkin kaiken sisältönsä. Sen sijaan, että natsit olisivat “turvanneet katuja” turvasikin lauantai-iltana ainoastaan poliisi natseja. On vaikeaa arvioida, kärsiikö natsien vai poliisin maine enemmän tällaisesta katuteatterista.

Natsit selittelevät partioinnin saavuttaneen tavoitteensa vähentämällä sepitettyä “suomalaisvastaista väkivaltaa”. Tökerön valheen takaa on luettavissa natseille väistämättömäksi käynyt johtopäätös – partiot eivät täyttäneet tehtäväänsä, eivätkä natsit kykene suojelemaan edes itseään ilman poliisia.

SVL ilmoitti viime lauantain partion olleen toistaiseksi viimeinen. On selvää, että jos natsit yrittävät palata kaduille he joutuvat piilottelemaan poliisirivistön takana tai kohtaamaan avointa vastarintaa. Katupartioiden lomautuksen jälkeen teemme parhaamme, etteivät natsit pysty järjestämään muutakaan säännöllisesti toistuvaa julkista toimintaa.