Kommentti Ylen uutisointiin: Me emme sovi natsien kanssa mitään

Yle uutisoi keskiviikkona 22. lokakuuta antifasistien ja natsien välisestä yhteenotosta. Uutinen sisälsi väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Räikein virhe Ylen uutisoinnilla oli jo otsikossa esitetty väite “sovituista tappeluista”, joka perustui komisario Jere Roimun (Helsingin poliisi) lausuntoon.

Väite “tappeluiden sopimisesta” natsien kanssa on perusteeton. Me emme tee sopimuksia natsien kanssa. Äärikansallismielisten jalkautuminen kaduille on välitön uhka kaikille, jotka eivät sovi heidän maailmankuvaansa. Antifasismi on aina itsepuolustusta, on se sitten reagointia fasistien hyökkäyksiin tai aloitteellisempaa. Puolustamme itseämme sekä laajempaa liikettä, joka taistelee vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Meillä ei ole mahdollisuutta olla tekemättä mitään. Katupartioita järjestänyt natsijärjestö on tehnyt useita hyökkäyksiä, joiden tarkoitus on lopettaa heidän maailmankuvansa vastainen toiminta, eli kaikki mikä ei sovi kansallissosialistiseen aatemaailmaan. He ovat muun muassa hyökänneet kirjastossa järjestettyyn avoimeen tapahtumaan, sekä pippurikaasulla ja savupommeilla pride-kulkueeseen. Ruotsissa saman järjestön aktiivit ovat hyökänneet aseistautuneina tasa-arvoa ajaviin tapahtumiin, kuten viime vuonna Tukholman Kärrtorpissa järjestettyyn koko perheen rasismin vastaiseen mielenosoitukseen ja feministien kimppuun Malmössä. Me muistamme myös ammattiyhdistysaktiivi Björn Söderbergin, jonka natsit murhasivat hänen paljastettuaan natsien toimintaa ay-liikkeessä. Muistamme myös ne kymmenet ja taas kymmenet viime vuosina eri puolilla maailmaa tapetut ja murhatut fasismin vastustajat.

Fasismi sen monissa muodoissa perussuomalaisten kansanedustajista tuomittuihin natseihin Suomen vastarintaliikkeessä uhkaa terveyttämme sekä suoraan että välillisesti. Poliisi ei näitä rikoksia ehkäise, se korkeintaan pyrkii tuomitsemaan ne jälkikäteen. Jokaisen fasismia vastustavan yksityishenkilön ja ryhmän tulisi valmistautua puolustamaan itseään ja omia tapahtumiaan, koska on selvää että poliisi ei sitä suostu tai pysty tekemään. Esimerkiksi lauantaina 18.10 poliisi antoi 17 natsin jatkaa partiointiaan Helsingin keskustassa, vaikka oli pysäyttänyt nämä vain hetkeä ennen yhteenottoa.

Miksi Roimu esitti suoran valheen “sovituista tappeluista”? Kyse on poliittisesta tukahduttamisesta. Valtion ja poliisin pitkäaikainen strategia ympäri Eurooppaa poliittisia vastustajiaan kohtaan on ääriryhmädiskurssi. Sen kautta äärikansallismieliset, vasemmistolaiset ja islamistit koitetaan esittää yhtenä ja samana. Teoria ääriryhmistä sivuttaa täysin poliittiset motiivit, konktekstit ja toiminnan laadun. Se koittaa yksinkertaistaa poliittisen toiminnan “vihaisiksi nuoriksi miehiksi”, joita kiinnostaa vain väkivalta. Se pyrkii esitäämään poliittisen toiminnan epärationaalisena tunteiden ajamana rikollisuutena, vaikka se itsessään samalla myöntää poliittisen ulottuvuuden. Ääriryhmädiskurssi ei tee eroa sen välillä toimitko suoran demokratian puolesta rasismia vastaan vai onko päämääränä juutalaisten kaasuttaminen tai paramilitaristiset kansalaiskaartit. On häkellyttävää, että ruohonjuuritason toimijat, jotka pyrkivät tasa-arvoisempaan ja oikeudenmukaisempaan yhteiskuntaan, kohtaavat vastustusta ja että heidät leimataan ääriryhmäksi. Toisaalta se ei ole yllättävää: ääridemokratia olisi uhka vallitseville poliittisille puolueille, etujärjestöille ja kabineteissa tapahtuvalle vallan jaolle.

”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”

– Natsien keskitysleireistä selvinnyt teologi Martin Niemöller.

LUE LISÄÄ:

Allt åt Alla: Mitä tarkoitamme kun sanomme, että antifasismi on aina itsepuolustusta?

Vallankumoukden hedelmiä: Saako väkivaltaisia uusnatseja vastustaa väkivaltaisesti?