Antifasistinen elokuvatapahtuma Turussa 11.10.2014

Antifasistisen Varisverkoston Turun-ryhmä järjestää elokuvatapahtuman Turun Kirjakahvilassa lauantaina 11.10.2014 klo 15 alkaen. Tapahtumassa katsotaan dokumentti- ja fiktioelokuvia, jotka käsittelevät muukalaisvihaa, rasismia ja EU:n rajapolitiikkaa sekä taustoittavat oikeistopopulismin ja äärioikeiston nousun mahdollistaneita tekijöitä.

Elokuvien ohella Kirjakahvilassa on tarjolla antifasistista luettavaa eri distrojen valikoimista sekä vegaanista grilliruokaa. Grillin tuotto käytetään Turun Variksen toimintaan. Illan päätteeksi klo 21 alkavassa diskossa levyjä pyörittävät dj:t masamo ja Fake Fag sekä mystiset X, Y ja Z. Kirjakahvilan c-anniskeluoikeuksin varustettu baari on avoinna tapahtuman loppuun asti.

Tapahtumassa ei hyväksytä rasismia, seksismiä eikä homofobiaa missään muodossa. Tervetuloa!

OHJELMA

15.00 Kirjakahvila ja grilli auki
16.00 INTO THE FIRE (Mara & Smallman 2013, 38 min; puhuttu kreikaksi ja
englanniksi, tekstitetty englanniksi)
16.40 GHOSTS (Jan Ijäs 2009, 15 min; puhuttu englanniksi)
17.00 keskustelua, hengailua, ruokailua
18.30 TERRAFERMA (Emanuele Crialese 2011, 88 min; puhuttu italiaksi,
sisiliaksi ja amharaksi, tekstitetty suomeksi)
20.00 grilli taas auki
21-02 disko w/ dj:t masamo, Fake Fag sekä mystiset X, Y ja Z

FASISMIN JA MUUKALAISVIHAN MONET KASVOT

Fasismi ja rasismi eivät ilmene pelkästään siirtolaisia kaduilla pieksevinä äärioikeistolaisina tai avoimella muukalaisvihalla ratsastavina poliittisina liikkeinä ja puolueina. Valtion ja ns. kansan saumattomaan yhteyteen uskovat näkemykset ja ”maassa maan tavalla” –retoriikkaa viljelevät poliitikot ruokkivat omalta osaltaan aggressiivista jakoa etuoikeutettuihin ”meihin” ja alempiarvoisiin ”muihin”.

Epäoikeudenmukaisuutta tuottavat monet eri rakenteelliset tekijät. Näitä ovat muun muassa uuskolonialismi ja sota ”terrorismia” vastaan sekä kapitalistinen markkinaliberalismi ja yhtiövalta. Pahenevat ympäristökriisit ja teollisuusmaiden etuja palvelevat riiston muodot kiihdyttävät globaaleja muuttoliikkeitä ja luovat otollista maaperää muukalaisvihamielisyyden kasvulle.

Pelkkiin fasismin oireisiin keskittyvä antifasismi on hyödytöntä. Antifasismia on yhtä lailla siirtolaisten oikeuksien tukeminen, työtä tekevien ja työttömien keskinäinen solidaarisuus, sosiaalitoimen asiakkaiden oikeuksien puolustaminen sekä valtion vallan ja sen näennäisen hyväntahtoisuuden kyseenalaistaminen.

Tulevan kevään eduskuntavaaleissa yksi keskeisistä teemoista tulee varmuudella olemaan Suomeen kohdistuva siirtolaisuus. Vaalikeskustelua leimannevat lisääntyvä ahdasmielisyys ja nurkkakuntaisuus, halvat populistiset heitot ja jo valmiiksi marginaalissa olevien ihmisten demonisointi sekä kasvava muukalaisviha. On turha syyttää pelkästään perussuomalaisia rasistisen populismin merkityksen kasvusta puoluepolitiikassa, sillä vastaavanlaisia näkemyksiä löytyy ikävän paljon myös kaikista muista valtavirran puolueista oikealta vasemmalle. Lisäksi nykyinen poliittinen konsensus koko suomalaisessa puoluekentässä tulee entisestään kasvattamaan yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja taloudellisen turvattomuuden kasvua.

Laaja-alainen antifasismi ei ripustaudu minkään poliittisen puolueen kylkiäiseksi vaan luottaa riippumattomuuteen, ruohonjuuritason järjestäytymiseen ja antikapitalismiin. Ei ole puolueita, on vain me!

VARISVERKOSTO

Varis on koko Suomen kattava verkosto, jonka tavoitteena on tuhota järjestäytynyt fasismi ja poistaa sen yhteiskunnallinen kasvualusta. Verkosto koostuu riippumattomista ja itsenäisistä ryhmistä, jotka päättävät itse tavoitteistaan ja toimintaperiaatteistaan. Kaikki päätöksenteko ryhmien välillä ja sisällä tapahtuu tasavertaisesti.

Varis kannattaa tasa-arvoon, vapauteen ja keskinäiseen avunantoon perustuvaa yhteiskuntaa, jossa ihmisiä ei ajeta kilpailemaan keskenään. Ihanteemme ovat leppymätön vastakohta kaikelle sille kapitalismin ihmisvastaisuudelle, joka täydellisimmin ruumiillistuu fasismissa.

www.varisverkosto.com
www.kirjakahvila.org
varisturku (at) riseup.net