Antifasismia Serbiassa

Viime torstaina 1500 ihmistä oNovi Sadsallistui antifasistiseen kulkueeseen Serbian pohjoisosassa sijaitsevassa Novi Sadin kaupungissa. Mielenosoitus kutsuttiin koolle iskulauseella “valtaväestö on vastuussa vähemmistöille”.

Antifasistinen tapahtuma oli vastaus lisääntyneeseen oikeistolaiseen ja fasistiseen toimintaan Serbiassa ja Vojvodinan autonomisella alueella, jossa Novi Sad sijaitsee. Serbian ja Albanian välillä hiljattain pelatun jalkapallo-ottelun aikaisista mellakoista lähtien albanialaisten omistamat tilat, kuten useat leipomot, ovat joutuneet hyökkäysten kohteiksi.

Samana päivänä toimittaja Teofil Pancis varoitti Novi Sadin kaupunginhallituksen hälyttävästä tilasta. KaupunginhallNovi Sadituksen enemmistöryhmään kuuluva Kolmas Serbia (Treća Srbija) -puolue solmii parhaillaan avoimesti suhteita äärioikeistolaisiin puolueisiin ympäri Eurooppaa.

Vallanpitäjien haluttomuus toimia fasismia vastaan sai useat järjestöt organisoimaan protestimarsseja muissakin Vojvodinan kaupungeissa. Novi Sadissa tapahtuman järjesti useiden järjestöjen koalitio. Kulkue pidettiin Novi Sadin fasismista vapauttamisen 70-vuotisjuhlapäivänä.

Afa Novi Sad kokosi ihmisiä mielenosoitukseen omalla kutsullaan. Afan kutsussa toivotettiin kaikki tervetulleiksi, mutta kehotettiin poliittisten puolueiden jäseniä tulemaan paikalle yksityishenkilöinä ja antifasisteina eikä puolueen edustajina.

Afa Novi Sad: http://www.afans.org/

Uutisen lähteenä käytetty artikkeli: http://revolution-news.com/antifanovisad/