Useita antifasisteja tuomittu vankeusrangaistuksiin Ruotsissa

1majcensur
Seitsemän antifasistia on tuomittu vankeusrangaistuksiin Ruotsissa liittyen Revolutionära Frontenin mobilisaatioihin natsimielenosoituksia vastaan. Viisi tuomittua sai ehdottomat tuomiot, jotka vaihtelevat vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksesta kahden vuoden ja neljän kuukauden tuomioon. Kaksi tuomittua antifasistia sai ehdolliset tuomiot ja 70-80 päiväsakkoa laittomasta uhkauksesta.

Tuomiot liittyvät Ruotsalaisten puolueen (SvP) mielenosoituksiin Jönköpingissä vappuna 2013 ja Tukholmassa syksyllä 2013. Antifasistit tuomittiin törkeistä pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista. Lisäksi yksi antifasisti sai tuomion tuhopolton valmistelusta, kun häneltä löytyi kotietsinnässä kaksi polttopulloa. Törkeästä pahoinpitelystä syyttettynä ollut 28-vuotias antifasisti vapautettiin näytön puutteen takia. Neljä tuomittua antifasistia sai lisäksi tuomiot niin kutsutusta kotikäynnistä, joista Revfront on tullut kuuluisaksi.

Antifasistit tuomittiin törkeistä pahoinpitelyistä, koska käräjäoikeus katsoi että teot on tehty suunnitelmallisesti rikollisuuteen keskittyneessä ryhmässä ja useissa tapauksissa syytetyt ovat käyttäneet törkeää väkivaltaa.

Ruotsissa on viimeisen vuoden aikana ollut käynnissä valtava valtion johtama operaatio ”ekstremismiä” vastaan. Kaikki hallituksen politiikkaa vastustavat liikkeet koitetaan esittää väkivaltaisina turvallisuusuhkina, joista pitää sanoutua irti. Poliisi, media, parlamentaariset puolueet sekä oikeuslaitos käsittelevät äärioikeistoa, ulkoparlamentaarista vasemmistoa sekä fundamentalisti-islamisteja tekemättä mitään eroa näiden ideologian, tavoitteiden tai ihmiskäsitysten välillä. Ideologiasta kumpuavat teot supistetaan kaoottiseksi väkivallaksi, joka uhkaa yhteiskuntarauhaa. Poliittiset liikkeet siis depolitisoidaan ja esitetään ainoastaan järjettömänä rikollisuutena, jolloin ongelma on poliisin ja oikeuslaitoksen, ei niinkään yhteiskunnan tai politiikan.

Suurin osa syyttäjien näytöstä oli peräisin Revfrontin omista propagandafilmeistä, poliisin valvontakameroista sekä yhden tuomitun tietokoneelta löytyneistä chat-logeista. Kyseinen henkilö oli ilmeistä huolimattomuuttaan säilyttänyt kryptaamattomalla koneella logitiedostoja lukuisista keskusteluista eri ihmisten kanssa.

Varis osoittaa solidaarisuutta kaikille tuomituille ja tulee tukemaan näitä vankeuden aikana ja sen jälkeen.