Norjan AFA 20 vuotta!

afa_20_ar_blitz_28-29feb2014
Varis lensi Osloon onnittelemaan 20 vuotta antifasistista toimintaa tehnyttä Antifascistisk Aksjonia (AFA).

Tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävä Norjan AFA järjesti viikonlopun mittaiset festivaalit 28.-29.3. juhliakseen fasismin vastaista toimintaa. Oslossa sijaitseva sosiaalikeskus Blitz täyttyi kansainvälisistä ja paikallisista aktivisteista. Festivaalin ohjelmaan kuului kaksi keikkaa, eri ryhmien välinen tapaaminen, kahdesta esitelmästä koostuva julkinen seminaari ja tietenkin hengailua ja juhlintaa vanhojen ja uusien tovereiden kesken.

Norjassa ei ole ollut järjestäytynyttä natsiliikettä enää 2000-luvun alun jälkeen. Tuolloin antifasistien päättäväinen toiminta ja natsien oma toiminta tuhosivat natsiliikkeen. Myös muutama vuosi sitten perustettu Norwegian Defence League hajosi sisäisiin ristiriitoihin.

Anders Behring Breivikin synkkä veriteko kuitenkin todisti, että yksittäisten fasistien ja natsien toiminta voi uhata kaikkia muita ihmisiä. Breivikin manifestissa siteerattiin suomalaista uusfasistia Jussi Halla-Ahoa.

Norjassa toimii myös kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen sisarjärjestö eli Norjan vastarintaliike. Norjan vastarintaliike perustettiin reilut kolme vuotta sitten, mutta se on suomalaista sisarryhmäänsä pienempi. Suomen vastarintaliikkeen tapaan Norjan vastarintaliike on alisteinen ruotsalaiselle emojärjestölle. Nimi on irvokas, sillä Norjan vastarintaliike viittaa yleisesti toisen maailmansodan aikana toimineisiin vapaaehtoisten sissi- ja partisaaniryhmiin, jotka taistelivat natsi-Saksan miehitysjoukkoja ja Vidkun Quislingin johtamaa natsimielistä Norjan hallitusta vastaan vuoden 1940 miehityksestä aina Saksan antautumiseen toukokuussa 1945. Norjan natsistisen vastarintaliikkeen toiminnasta kertoo jotain se, että sen johtaja Haakon Forwald asuu “käytännön syistä” Ruotsissa.

Perjantaina Norjan AFAaa juhlistamaan oli kutsuttu rap-artisteja eri puolilta Eurooppaa. Illan aloitti Tanskalainen Nea:

Tukensa osoittamaan tuli myös paikallinen suosikki, mm. ruotsalaisen Promoen kanssa musiikkia tehnyt Don Martin. Illan päätti englannista tullut Killah Instic, joka sai koko salin hyppimään kohti kattoa.

Lauantai alkoi lounaalla ja keskusteluilla eri ryhmien esitellessä maittensa poliittista tilannetta ja paikallista antifasistista toimintaa. Tämän jälkeen oli vuorossa antirasistinen mielenosoitus, jonka järjestivät paikalliset kansalaisjärjestöt. Norjan laitaoikeistolla ei taida mennä kauhean hyvin, sillä heidän mielenosoitukseensa tuli suunnilleen viisi ihmistä. Saman puiston toisessa päässä järjestetyssä festarihenkisessä antirasistisessa mielenosoituksissa oli satoja ihmisiä lapsiperheistä eläkeläisiin.

20140329_141801

Iltapäivällä vuorossa oli Oslon AFA:n järjestämä julkinen seminaari. Siihen kuului kaksi kiinnostavaa esitelmääa: antifasistinen toiminta Norjassa 90-luvulla sekä antifasismi ja feminismi. Varsinkin jälkimmäinen herätti keskustelua ryhmässämme, sillä esitelmässä korostettiin naisseparatististen ryhmien tärkeyttä antifasistisesssa ympäristössä ja muissa yhteiskunnallisissa kamppailuissa.

Seminaarin jälkeen Blitz tyhjennettiin hetkeksi, jonka jälkeen alkoivat illan keikan valmistelut. Talo tuli täyteen ihmisiä ja 300 sisään maksaneen jälkeen keikka julistettiin loppuunmyydyksi. Tunnelma oli korkealla ja ihmiset lauloivat mukana.

Onnea 20-vuotta täyttänyt Antifascistisk Aksjon!

-Varis Helsinki