Yö on meidän – Helsingfors, Åbo ja Kotka

Yli 500 ihmistä kokoontui lauantai-iltana 15.3. Helsingin Narinkkatorille osoittamaan mieltä rasismia, naisvihaa ja fasismia vastaan. Samaan aikaan järjestettiin mielenosoitus Kotkassa ja Turussa.

Helsingin mielenosoituksessa oli mukana lähes 30  eri ryhmää ja kansalaisjärjestöä. Mielenosoituksen kutsuivat koolle antirasistinen feministinen verkosto ARX sekä fasismin vastainen Varis-verkosto.

toimi

helsinki1

yotakaisin-075-600x397

Viime viikon lauantaina 8.3. Malmössä joukko ruotsalaisia natseja hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun naistenpäivän Ta natten tillbaka -marssin jälkeen. Natsit olivat valmistautuneet hyökkäykseen. Kolmea marssiin osallistunutta puukotettiin useaan kertaan ja yksi hakattiin lähes kuoliaaksi. Ei ollut sattumaa, että murhayrityksen kohteeksi joutuivat sukupuolittunutta väkivaltaa vastustavan mielenosoituksen osanottajat ja sukupuolinormeja vastustavat ihmiset.

Ruotsissa on järjestetty kymmeniä mielenosoituksia ympäri maata kuluneen viikon aikana. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat lähteneet liikkeelle vastustaakseen natsismia ja fasismia. Yksistään Malmössä toistakymmentätuhatta ihmistä on kokoontunut mielenosoitukseen sunnuntaina 16.3.

600

Tuhannet ihmiset tulivat Malmön Möllevångstorgetille sunnuntaina 16.3.

600 (1)

Mielenosoittaja Malmössä pitelee kylttiä “Tavalliset ihmiset natsismia vastaan”.

Fasistien, uusnatsien ja rasistien katuväkivalta toistuu järjestelmällisesti niin kauan, kun sitä ei pysäytetä. Vain kolme kuukautta sitten joukko natseja hyökkäsi rauhanomaiseen mielenosoitukseen Tukholman Kärrtorpissa. Tammikuussa saman järjestön alainen suomalainen ryhmä hakkasi natsipropagandan jakamista sanallisesti vastustaneen miehen Vantaan Myyrmäessä. Väkivaltaisten iskujen tarkoituksena on pelotella ihmisiä. Erityisesti uusnatsit yrittävät tukahduttaa rasismin vastaiset, feministiset ja vasemmistolaiset viestit julkisessa tilassa.

Median, virkavallan ja valtiojohdon puhe “ääriliikkeistä” ja niiden välisestä “rähinöinnistä” on vastuutonta. Se peittää alleen laajemmat yhteiskunnalliset rakenteet, jotka tukevat fasistista järjestäytymistä ja toimintaa. Fasismi on poliittisesti järjestäytynyt liike, joka uhkaa meitä kaikkia. Sitä vastaan on puolustauduttava.

Malmön hyökkäyksestä epäillyt kuuluvat Ruotsalaisten puolueeseen (Svenskarnas Parti, SvP). Natsien katuväkivalta, fasistiset ja äärikansallismieliset puolueet sekä heidän nettimediansa tukevat ja vahvistavat toisiaan. Vaikka eri ryhmien painopisteet ovat eri asioissa, ovat he osa samaa fasistista liikehdintää. Sama ilmiö on havaittavissa Suomessa.

Puhe ääriliikkeiden välisestä väkivallasta leimaa ja kriminalisoi itseään puolustavia ihmisiä. On harhaanjohtavaa samaistaa poliittista väkivaltaa harjoittavat fasistit, ja itseään sekä rauhanomaista mielenosoitusta puolustavat ihmiset.

Suomen mittakaavassa suureen mielenosoitukseen saapuneet ihmiset lähettivät selkeän viestin Helsingin yöstä: haluamme liikkua kaupungilla joutumatta väkivallan tai sen uhan kohteiksi. Emme  aio lannistua äärioikeistolaisen väkivallan ja uhkailun edessä. Liikumme missä haluamme. Kadut ovat meidän!

#Kämpa Showan!

Feminismin puolesta, rasismia vastaan – Malmössä, Helsingissä ja kaikkialla.

Varisverkosto

Antirasismi X

Katso myös:

Puhe Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoituksessa

1 Trackback / Pingback

  1. Uusia ystäviä Bullutista | Pari kaljaa

Comments are closed.