Solidaarisuusmielensoituksessa sata henkilöä Turussa

Lauantai-iltana 15.3. kokoonnuimme Turun Vähätorille osoittamaan solidaarisuutta Malmössä kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. natsien pahoinpitelemille ja puukottamille feministeille. Tukimielenosoitukseen osallistui yli sata ihmistä. Kaksi puhujaa (toinen oli feministisen
aikakauslehti Tulvan vt. päätoimittaja) taustoitti Malmön tapahtumia korostaen kumpikin sitä, että natsismin ja fasismin vastustaminen on aina myös feministinen kysymys. Hienoa ja liikuttavaa oli molempien puhujien kyky nivoa myös omat henkilökohtaiset näkemyksensä ja tuntemuksensa osaksi pitämiään puheita. Tunnelmaa paikan päällä kohotti myös ääneen luettu tieto siitä, että natsien hyökkäyksen seurauksena koomaan joutunut Showan oli samana päivänä herännyt koomasta ja pystyi jo puhumaan.

Äärioikeistolaiset ryhmät vaikuttavat myös Turun seudulla. Muutama vuosi sitten Kauppatorilla pidetyn antirasistisen mielenosoituksen yhteydessä paikalliset kuulapäänatsit tulivat paikan päälle uhittelemaan ja provosoimaan Myös avoimen natsistisella Suomen Vastarintaliikkeellä on jonkin verran toimintaa Turussa kuten kamppailulajiharjoituksia, pieniä mielenosoituksia sekä rasististen tarrojen liimaamista ja lentolehtisten jakelua eri kaupunginosissa.

Oli hienoa, että niin monet tulivat paikalle lauantaina! Näytimme, että myös Turussa on paljon ihmisiä, jotka kokivat Malmön feministien asian omakseen ja halusivat myös näyttää sen. Haluamme sellaisen Turun, missä voi liikkua vapaasti kaikkialla ilman pelkoa etnisyyteen, sukupuoleen tai seksuaalisuuteen kohdistuvasta väkivallasta.

Feminismi <3 antifasismi!

Turku: Otetaan yö takaisin! Taistele Showan !
Turku: Otetaan yö takaisin! Taistele Showan !

Mielenosoituksessa kuultu puhe:

“Kun mä kuulin siitä mitä Malmössa tapahtu viikko sitten, niin se nosti mussa esiin tosi voimakkaita tunteita. Aloin tyyliin itkeä. Siellä oli kansainvälisenä naistenpäivänä Otetaan yö takaisin -mielenosoitus, jonka jälkeen natsit hyökkäs mielenosotuksesta lähteneiden tyyppien kimppuun puukkojen kanssa. Neljä tyyppii joutu sairaalaan ja yks niistä, Showan, on siellä edelleen.

Se suru mitä tunsin aluksi muuttu tosi nopeesti vihaksi niitä hyökkääjiä kohtaan ja sen vihan vastapuolella oli myötätunto niitä kohtaan, joiden kimppuun oli hyökätty. Jotenki oon reagoinu tosi tunteella kaikkiin uutisiin mitä oon tästä lukenu ja kuullu ja tänään oliki sit mahtavaa kuulla, et Showan on heränny koomasta. Se oli varmaan iso helpotus monelle muullekin.

Take Back the Night -mielenosoitukset on lähtösin Yhdysvalloista, missä niitä alettiin pitää jo 70-luvulla. Niiden tarkotus on ollu vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja sen uhkaa, alunperin nimenomaan just sellasta mikä tapahtuu kaduilla, mut sit myöhemmin muutenki, ja seksuaalista väkivaltaa ja raiskauksia ja niiden uhkaa. Jotenki ihan uskomatonta et joku hyökkää tällasta mielenosotusta vastaan. Se vaan kertoo siitä, et fasistien maailmankuva on ihan totaalisen erilainen ja vastakkainen esimerkiks mun maailmankuvalle.

Fasisteille naisen ainoo rooli on olla äiti ja miehen palvelija. Mä en oo kenenkään palvelija, eikä musta voi tulla äitiä ainakaan millään perinteisellä metodilla. Oon transsukupuolinen nainen ja koen ihan tarpeeks väkivallan uhkaa ilman natsejakin. Mulle ei oo mitään sijaa fasistisessa maailmankuvassa ja siks fasismin vastustaminen on mulle elämän ja kuoleman kysymys. Jos fasistit pääsis valtaan niin oisin varmaan ekojen joukossa jossain leirillä.

Valtamedia on ohittanu nää Malmön tapahtumat lähinnä olankohautuksella ja muun muassa Yle on sanonu sitä jonkinlaiseksi jengien väliseksi kahakaksi. Jos se, et toiset on kaduilla vastustamassa väkivaltaa ja toiset hyökkää puukkojen kaa niiden kimppuun on ääriryhmien välinen kahakka, niin ainaki me voidaan tietää et me ei voida luottaa valtamediaan tai siihen et se ois meiän puolella.

Valtio ei myöskään tuu tekemään mitään fasismin pysäyttämiseksi. Fasismi kumpuaa valtion kriisistä ja meil on jo fasisteja symppaavia ihmisiä eduskunnassa ja niin, meil on fasisteja eduskunnassa päättämässä meidän asioista. Kukaan muu ei tuu tekeen sitä, meiän pitää itse pysäyttää fasismi, mut jos me yhdistetään meiän voimat niin se onnistuu. Ei anneta niille senttiäkään periksi.

Malmön tapahtumiin on reagoitu tosi voimakkaasti, mikä on tosi siistii, mut ois hyvä jos tällasen reaktiivisen toiminnan lisäks toimittais myös proaktiivisesti rasismin ja fasismin poiskitkemisessä. Turussaki näkyy fasistista propagandaa, esimerkiks patriootti.com -tarroja ja julisteita, niit voi repii alas. Jos kuulee jotain rasistisii tai natsei symppaavii kommentteja niin niihin voi puuttuu. Asioist voi puhuu. Voidaan organisoituu ja tehä toiminnasta pitkäjänteistä ja monipuolisempaa. Toiminnan tapoi on tosi paljon erilaisii ja vaan mielikuvitus on rajana, mut haluisin muistuttaa et fasismin uhka on ihan todellinen ja et sitä vastaan pitää toimii nyt, eikä sit ku on liian myöhästä.

Malmön hyökkäyksillä natsit yritti pelotella ihmiset pysymään poissa kaduilta ja me voidaan nähdä et ne on epäonnistunu surkeesti. Yhteensä kymmenet tuhannet ihmiset on lähteny kymmenissä eri mielenosotuksissa monissa eri maissa näyttämään et yö kuuluu kaikille, kadut kuuluu kaikille, rasismi ja misogynia on kuolleita harha-ajatuksia, joista me aiotaan hankkiutua eroon just nyt.”