Puhe Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoituksessa

yotakaisin-015-600x397 (1)

Puhe Helsingin Otetaan yö takaisin -mielenosoituksessa 15.3.

Viikko sitten Malmössä järjestettiin Otetaan yö takaisin -niminen mielenosoitus naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Mielenosoituksen jälkeen joukko natseja hyökkäsi kotiin lähteneiden ihmisten kimppuun. Hyökkäyksen taustalla on Ruotsin parlamentaarisen ja ulkoparlamentaarisen fasismin ja natsismin vahvistuminen.

Media ja poliisi käsittelevät yhtä lailla Ruotsissa ja Suomessa natsien hyökkäyksiä eristettyinä yksittäistapauksina. Tämä on vastuutonta. Fasistien ja natsien väkivalta on järjestelmällistä ja suoraa seurausta heidän poliittisista näkemyksistään. Heidän tavoitteena on autoritäärinen ja hierarkkinen yhteiskunta. Natsit ja fasistit haluavat laittaa ihmiset paremmuusjärjestykseen etnisyyden, sukupuolen, seksuaalisuuden ja milloin minkäkin asian perusteella, jos se ei sovi heidän ihanteisiinsa.

Voisiko tällaisia hyökkäyksiä tapahtua Suomessakin? On jo tapahtunut. Helsingin Pride-kulkueeseen tehtiin kaasuisku jo vuonna 2010. Vuosi sitten puukotettiin Jyväskylän kirjastossa keskustelutilaisuuden järjestyksenvalvojaa. Vantaan Myyrmäessä pahoinpideltiin tammikuussa ohikulkija, joka sanallisesti kyseenalaisti natsipropagandan levityksen.

Näiden hyökkäysten takana oli Suomen vastarintaliike –niminen uusnatsijärjestö. Viime joulukuussa sen ruotsalaisen emojärjestön jäsenet hyökkäsivät rasismin vastaisen mielenosoituksen kimppuun Tukholman Kärrtorpin kaupunginosassa.  Tukholmassa ja Jyväskylässä olisi molemmissa voinut käydä huonomminkin, jos natseja ei olisi päättäväisesti vastustettu. Tukholman mielenosoitusta puolustanut Joel on ollut jo lähes kolme kuukautta vankilassa. Ruotsin valtio haluaa siis kriminalisoida itsepuolustuksen. Emme hyväksy tätä. Vapauttakaa Joel!

Fasismia on käsiteltävä sellaisena mitä se todella on – järjestäytymään pyrkivänä poliittisena liikkeenä. Muuten emme kykene toimimaan sitä vastaan. Olemme saaneet tarpeeksemme median ja poliitikkojen hyssyttelystä. Suomessa uusfasistit yrittävät muualta Euroopasta omaksutun tavan mukaisesti muokata fasistisen aatteensa salonkikelpoiseen muotoon. Fasistisen Suomen sisun jäseniä on jo eduskunnassa ja kaupunginvaltuustoissa. Jo riittää.

Fasismi on järjestäytynyt ja vaarallinen liike. Emme kuitenkaan halua elää pelossa. Siksi fasismin kasvu on pysäytettävä Suomessa ja Euroopassa. Siihen pitää puuttua ennen kuin joudumme päivystämään ensiapuasemalla natsien hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden ystäviemme, rakkaittemme ja tovereidemme kanssa.

Kysyin eräältä ystävältäni Malmössä millaisia tukitoimia naistenpäivän natsihyökkäyksen kohteeksi joutuneet haluaisivat. Hän vastasi, että ”Tärkeintä on järjestäytyä paikallisesti natseja vastaan. Jos emme toimi heitä vastaan nyt, tällaiset tapaukset tulevat yleistymään tulevaisuudessa.”

Kutsumme kaikkia järjestäytymään fasismia vastaan Helsingissä, Malmössä ja euroopanlaajuisesti.

Voimia ja solidaarisuutta Malmön feministeille ja kaikille fasismin vastustajille.

Varis-verkoston Helsingin ryhmä

Lähde mukaan paikalliseen fasismin vastaiseen toimintaan. Liity olemassaolevaan Varis-verkoston ryhmään tai  perusta ystäviesi kanssa uusi ryhmä jos kaupungissasi ei sellaista vielä ole.

Ota yhteyttä:

Helsinki

varishelsinki[ät]riseup.net

Turku

varisturku[ät]riseup.net

Tampere

varistampere[ät]riseup.net

1 Trackback / Pingback

  1. “Yö on meidän – Helsingfors, Åbo ja Kotka | Varis

Comments are closed.