Natsit hyökkäsivät naistenpäivänä feministien kimppuun Malmössä!

Joukko fasisteja Ruotsalaisten puolueesta (SVP, Svenskarnas Parti) hyökkäsi naistenpäivänä 8. maaliskuuta lukuisten ihmisten kimppuun Malmön keskustassa Ruotsissa. Hyökkäys sattui, kun ihmiset olivat lähdössä kotiin osallistuttuaan kansainvälisen naistenpäivän juhlintaan.644x429(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True_Undefined)

Isku tehtiin pian sen jälkeen, kun öinen mielenosoitus naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan oli loppumassa. Mielenosoitus kulki nimellä “Otetaan yö takaisin” (Ta natten tillbaka). Se loppui keskiyön tienoilla Möllenvågin kaupunginosassa. Möllenvåg on tunnettu monikulttuurisena ja vasemmistolaisena kaupunginosana. Yksi henkilö on nyt tehohoidossa päävammojen takia. Kolme muuta on sairaalahoidossa saatuaan viilto- ja pistohaavoja käsiin ja keuhkoihin. Yksi näistä on Allt åt Allan jäsen. Natsit olivat etsineet sopivia uhreja koko illan naistenpäivän juhlien läheisyydestä. Juhlat pidettiin Folkets Parkissa vain muutaman minuutin matkan päässä hyökkäyspaikasta. Hyökkäys oli toisin sanoen ennalta valmisteltu.644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined)

Naistenpäivän mielenosoituksen osallistujia vastaan hyökkäämistä ei voi pitää yksittäisenä tekona. Viime lokakuussa Malmössä yritettiin tuhopolttaa Kvarnbyn kansanopisto samana viikonloppuna, kun siellä pidettiin anarkistiset kirjamessut. Fasistien kasvava väkivalta Malmössä on näkynyt muun muassa vasemmistolaisiksi miellettyjen tilojen ikkunoiden rikkomisena ja jukisivujen töhrimisenä.

Vakavasti loukkaantunut on 25-vuotias malmöläinen, joka tunnetaan rasismin ja homofobian vastaisen kamppailun johtavana hahmona jalkapallon kannattajakulttuurin parissa. Hän on Ruotsin syndikalistisen ammattijärjestön (SAC) jäsen ja omistautunut Malmö FF:n kannattaja. Hän on ollut mukana perustamassa “Jalkapallokannattajat homofobiaa vastaan” -nimistä ryhmää. Tämän johdosta hänen yhteystietojaan on vähän aikaa sitten levitetty Ruotsalaisten puolueeseen yhdistettävällä internetsivulla “Realisten”.

Paikanpäällä olleiden todistajien mukaan, hyökkäykseen osallistui Ruotsalaisten puolueen korkea-arvoinen jäsen Andreas Carlsson. Hän on nyt pidätetty epäiltynä murhanyrityksestä. Carlssonin nähtiin hyökkäävän feministin kimppuun veitsellä. Andreas Carlsson on myös yksi niistä paristakymmenestä ruotsalaisista natsista, jotka olivat matkustaneet “vapaaehtoisina” Ukrainaan tukemaan fasistisen Svaboda puolueen vallankaappausyrityksiä. Carlsson on kirjoittanut ruotsalaisten kansallismielisten delegaation operaatiosta Realisten -nettisivuille. Osa natseista on omien kertomustensa mukaan jäänyt Ukrainaan “liittyäkseen Ukrainan armeijaan”. Carlssonin ryhmä tuli takaisin Ruotsiin vain muutama päivä ennen naistenpäivää.

andreas-carlsson2
Andres Carlsson Kiovassa. “Siksi meidän pitää tukea nationalisteja Ukrainassa

Ruotsin Turvallisuuspoliisi Säpo:n asiantuntija Ahn-Za Hagström väitti 8. maaliskuuta, että Säpo “ei näe mitään kasvua aikomuksessa tai kyvyssä toteuttaa poliittisesti motivoituneita rikoksia, kun he palaavat kotiin”. (Ruotsinradio, sr.se) Samana iltana natsit hyökkäsivät. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt sanoi vastikään, että Ruotsalaisten puolueen sisarpuolue Savaboda on joukko “eurooppalaisia demokraatteja, jotka työskentelevät meidän arvojemme puolesta”. Tällainen fasistien normalisointi ja vähättely on antanut Ruotsalaisten puolueelle ja heidän “Ukrainan vapaaehtoisilleen” kokemuksen siitä, että väkivaltaiset hyökkäykset ovat hyväksyttäviä. Tavallinen poliisi tai Turvallisuuspoliisi ei ota fasistien hyökkäyksiä vakavasti. Tämän murhayrityksen jälkeen he ovat mediassa toistelleet sanomaa “jengisodasta”, jossa “eri puolien vastustajat” “kähinöivät” keskenään. Tällaisia lausuntoja he antavat vain alle puoli vuotta sen jälkeen, kun 30 uusnatsia hyökkäsi rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Tukholmassa. Tällöin Turvallisuuspoliisilla oli ennakkotietoja natsien aikomuksista, mutta he tai tavallinen poliisi eivät tehneet asialle mitään.

On selvää ettei fasistien uhkaa Ruotsia ja Eurooppaa sekä yksilöitä ja yhteiskunnallisia liikkeitä kohtaan oteta vakavasti. Valtio, turvallisuuspalvelut tai poliisi eivät ole kyenneet esittämään mitään selkeää vastausta tähän ongelmaan. Fasistien väkivaltaa ei pitäisi koskaan yksinkertaistaa nuorisorikollisuudeksi tai “ekstremismiksi”, kuten tähän asti on tehty valtion korkeimmilla tasoilla. Silloin ei ymmärretä sitä voimakasta poliittista voimaa, joka Euroopan fasistisista puolueista on tullut. Fasististen puolueiden kasvu ympäri Eurooppaa antaa vetoapua myös Ruotsin äärioikeistolle. Ruotsalaiset äärikansallismieliset ovat osallistuneet viimeisen vuoden aikana ainakin Jobbikin toimintaan Unkarissa, Svabodan operaatioihin Ukrainassa ja Kultaisen aamunkoiton politiikkaan Kreikassa. He jakavat kokemuksia ja osallistuvat toistensa aseellisiin harjoituksiin, mielenosoituksiin, väkivaltaisiin hyökkäyksiin ja taktisiin palavereihin.

Tänään he käyttävät väkivaltaa kaduilla. Syyskuussa he ovat ehdolla eduskuntavaaleissa.

/ Allt åt Alla (suom. Kaikki kaikille)

——

Ympäri Ruotsia on järjestetty sunnuntain aikana kymmeniä tukimielenosoituksia, jotka ovat saaneet tuhannet ihmiset kaduille. Myös Suomessa on suunnitteilla tukimielenosoitus hyökkäyksen kohteeksi joutuneille feministeille. #Kämpa Showan!

 malmö-637x359

Malmö 9.3.2014

1014067_10201571076666776_691776694_n

Tukholmassa tuhatkunta ihmistä kokoontui La Mano -patsaalle 9.3.2014.

1549222_679484565423526_171633309_nUltras Malmö: Kämpa Showan!

Katso myös:

Antifasismi on feministinen kysymys

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Antifasismi on feministinen kysymys | Varis
  2. Tajukankaan kutoja » Blogin arkisto » Naistenpäiväraporttia
  3. Malmössä vastustettiin Ruotsalaisten puoluetta | Varis
  4. Tiedote 23. päivänä elokuuta järjestetyn #KämpaMalmö -mielenosoituksen tapahtumista | Varis

Comments are closed.