Antifasismi on feministinen kysymys

ta natten tillbaka

Uusnatsit hyökkäsivät puukkojen kanssa kuuden feministin ja antifasistin kimppuun kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2014 Ruotsin Malmössa. Uhrit olivat ottaneet osaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustaneeseen Ta natten tillbaka -mielenosoitukseen. Hyökkääjät olivat fasistisen Svenskarnas Parti -puoleen jäseniä. Tämä ei ole yksittäistapaus, vaan heijastaa fasistien suhtautumista feminismiin ylipäätään.

Fasismi on hyvin patriarkaalista, eivätkä sen tarkkarajaiset ja hierarkkiset sukupuoliroolit palvele kenenkään etuja. Käsitys naisista ja miehistä perustavanlaatuisesti erilaisina ja äitiys ainoana oikeana tapana toteuttaa naiseutta, vaarantavat jo saavutetut voitot kamppailussa sukupuoleen perustuvaa syrjintää vastaan. Siksi fasismia on vastustettava osana seksismin vastaista kamppailua.

Antifasismia on usein kritisoitu sen toimintakulttuurin miehisyydestä. On totta, että antifasistinen kuvasto on perinteisesti ollut hyvin machoa, joitakin raikkaita poikkeuksia lukuunottamatta. Miehiset mielleyhtymät eivät kuitenkaan vastaa totuutta, ja leimaamalla antifasismi yksiselitteisen miehiseksi jää iso osa sen parissa toimivista täysin huomiotta. Antifasisteja on kaikensukupuolisia.

Valtamediassa antifasismi nousee esille usein jonkin väkivaltatilanteen takia. Väkivalta, myös itsepuolustuksena, nähdään olemukseltaan miehisenä ja näin myös väkivallan hyväksyvä liike nähdään miehisyyttä ylläpitävänä. Väkivallan käsittäminen perustavanlaatuisesti miehiseksi kuitenkin vain toisintaa valheellista stereotypiaa naiseudesta passiivisuutena.

Väkivallan hyväksymisen pelätään aiheuttavan paineita sen käyttöön. Fyysiset yhteenotot ovat kuitenkin häviävän pieni osa antifasistista toimintaa. Varis peräänkuuluttaa verkostona toimintatapojen monimuotoisuutta: on monia tapoja toimia fasismin vastaisessa rintamassa, eikä yksi metodi ole tärkeämpi kuin toinen.

Noustessaan fasismi romuttaisi kaikki pyrkimykset tasa-arvoiseen yhteiskuntaan. Siksi meidän on yhdistettävä voimamme ennakkoluuloista huolimatta, ja vedettävä fasismilta matto alta.

Aleksandra Oksanen

Katso myös:

Natsit hyökkäsivät naistenpäivänä feministien kimppuun Malmössä!

1 Trackback / Pingback

  1. Natsit hyökkäsivät naistenpäivänä feministien kimppuun Malmössä! | Varis

Comments are closed.