#freejoel – Fasismin vastustaminen on aina itsepuolustusta!

 

karrtorpJoukko uusnatseja hyökkäsi 15. joulukuuta 2013 koko perheen rasisminvastaiseen mielenosoitukseen Kärrtorpin kaupunginosassa Tukholmassa. Mielenosoitus oli järjestetty uusnatsien alueella tekemien graffitien, pahoinpitelyiden ja tappeluharjoitusten takia. Paikalle oli kokoontunut sadoittain paikallisia, joiden joukossa lukuisia lapsiperheitä ja vanhuksia. Yhtäkkiä paikalle marssi kolmekymmentä naamioitunutta uusnatsia, jotka hyökkäsivät mielenosoitukseen aseistautuneina kilvillä, pulloilla, kepeillä, savupommeilla, soihduilla ja veitsillä. Paikalliset joutuivat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi omalla takapihallaan. Natsit heittelivät tavaraa ihmisten päälle ja huusivat kuorossa Sieg Heilia ja Adolf Hitleriä.

Vaikka Ruotsin turvallisuuspoliisilla oli tiedossa, että natsit ovat suunnitelleet hyökkäystä mielenosoitukseen, ei Tukholman poliisi lähettänyt paikalle kun kolme partiota. Paikanpäällä näytti siltä, että poliisi pikemminkin suojasi ympäri Ruotsia tulleita natseja kuin itseään puolustavia Tukholmalaisia.

kopisjoel1

Natsien hyökkäyksen alettua osa ihmisistä siirtyi turvaan, osa muodosti ketjuja ja valmistautui puolustautumaan, ja järjestäytyneet antifasistit hyökkäsivät voimalla natsien kimppuun. Vastahyökkäys tehtiin jotta lapsiperheet ja muut hyökkäyksen kohteeksi joutuneet pääsisivät turvaan, ja siksi että poliisi ei kyennyt hoitamaan työtänsä. Fyysisen yhteenoton jälkeen natsit pakotettiin pakenemaan kun koko Kärrtorp ajoi natseja takaa huutaen ”Inga nazister på våra gator” (suom. ”Ei natseja meidän kaduille”). Järjestäytyneiden antifasistien aloittamasta vastahyökkäyksestä oli kasvanut kaikkien Kärrtorpilaisten itsepuolustusrintama. Tässä vaiheessa poliisi hälytti paikalle runsaasti mellakkapoliiseja, jotka muodostivat suojamuurin natsien ympärille. Tästä huolimatta joutuivat natsit jatkamaan pakomatkaansa kun Kärrtorpin teinit, vanhemmat, vanhukset ja aktivistit jatkoivat vastahyökkäystään.

Vaikka kenellekään ei jäänyt epäselväksi että kyse oli itsepuolustuksesta, yksi antifasisti vangittiin viikko tapahtuman jälkeen. Vangitsemispäivänä yli 20 000 ihmistä kokoontui Kärrtorpiin osoittaakseen tukensa hyökkäyksen uhreiksi joutuneille, ja vastustaakseen rasismia ja fasismia.

Toverimme ja ystävämme Joel on tätä kirjoitettaessa ollut jo yli kuukauden vangittuna. Hän on joutunut viettämään joulun ja uudenvuoden tutkintavankeudessa ilman perhettään, kärsien siitä, että oli valmis puolustamaan Tukholmalaisia lapsia, vanhuksia ja muita rasismin vastustajia natsien hyökkäykseltä.

freejoel002545_nViranomaiset väittävät aina, että fasistien hyökkäykset ovat yksittäistapauksia. Kenellekään rasismin ja fasismin vastustajalle ei kuitenkaan tule yllätyksenä, että fasistit hyökkäävät kaikkia vihollisina pitämiään vastaan, kunhan kokevat että kykenevät siihen. He tarvitsevat myös ideologista tukea yhteiskunnallisesti ”hyväksytyiltä” rasisteilta ja uusfasisteilta, joiden ihmisvihamielisiä mielipiteitä media toistelee kritiikittömästi. Hyökkäyksen järjestänyt Ruotsin vastarintaliike on tunnettu natsiterrorismin ihailusta ja sen johtoasemassa on henkilöitä, jotka on tuomittu jopa ryöstöistä ja murhista. Ruotsin vastarintaliikkeen paikallinen järjestö Suomen vastarintaliike (SVL) on jatkanut samoilla linjoilla ja hyökännyt muun muassa HBTQ-ihmisiä vastaan, rasismin vastaisiin tilaisuuksiin, koko perheen kekrijuhliin, ja paikallisten kimppuun, jotka ovat sanoneet, että eivät halua nähdä uusnatsismia kaduillaan.

Kaikkien rasismin vastaisten tapahtumien järjestäjien tulisi tiedostaa järjestäytyneiden fasistien aiheuttama vaara. Meidän tulee kyetä puolustamaan omia tilaisuuksiamme, koska poliisi ei siihen kykene. Vain yhdessä, järjestäytyneinä ja valmistautuneina voimme voittaa faisistien väkivallan uhan. Taistelussa fasismia ja kapitalismia vastaa meidän tulee toimia tilanteen vaatimilla tavoilla. Joskus riittää keskustelu persujen talouspolitiikasta, joskus mielenosoitukset ja adressit, joskus taas vaaditaan itsepuolustusta väkivaltaisia hyökkäyksiä vastaan. Me tunnemme historiamme. Ainoa tapa vastustaa järjestäytyneitä fasisteja on viedä heidän toimintamahdollisuutensa kaikilla tasoilla samanaikaisesti.

Keräämme rahaa, jotta Joelin perhe voisi maksaa vuokran ja laskut, ja edes silloin tällöin vierailla hänen luonaan. Jos haluat lahjoittaa rahaa voit tehdä sen suoraan motkraftin pankkitilille Ruotsiin: IBAN: SE62 9500 0099 6034 0441 4686 BIC-kod (SWIFT-adress): NDEASESS. Laita viestiksi ”FANGGRUPPEN”. (suom. ”Vankiryhmä”). Postia Joelille voit lähettää osoitteeseen: Joel Almgren, Box 1274, 14121 Huddinge, Sverige.

Solidaarisuutta ja tukea Joelille!

Varis-verkosto

#freejoel at facebook

1 Trackback / Pingback

  1. Antifascism är inte ett brott! Solidaritet från Tammerfors! | Varis

Comments are closed.