Ferus Finnum -uusnatsikaupan omistaa Jyväskylän kirjastopuukotukseen osallistunut mies

sampsa muhonen ferus finnum
Sampsa Muhonen tyttöystävänsä kanssa

Kerroimme sivuillamme eilen, kuinka jyväskyläläinen uusnatsikauppa Ferus Finnum koitti käyttää olympiamitalisti Enni Rukajärveä mainonnassaan. Natsikaupan omistaa Sampsa Muhonen ja Esa-Pekka Mustonen. Yrityksen äänettömänä yhtiömiehenä toimii Henry Mustonen.

Saamiemme tietojen mukaan toinen omistajista, Sampsa Muhonen, on yksi kolmesta miehestä, jotka hyökkäsivät puukoilla, pulloilla ja suojavarusteilla aseistautuneina Jyväskylän kaupunginkirjastoon noin vuosi sitten.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa oli 30. tammikuuta 2013 käynnissä kaikille avoin keskustelutilaisuus, jossa esiteltiin Äärioikeisto Suomessa -kirjaa. Hyökkääjien tarkoituksena oli ilmesesti pahoinpidellä tilaisuuteen osallistuneita satunnaisesti, mutta järjestäjät onnistuivat pitämään aseistautuneet uusnatsit kirjaston käytävillä. Kun uusnatsit huomasivat jäävänsä alakynteen järjestyksenvalvojia vastaan, hyökkäsi oululainen Sebastian Lämsä puukolla järjestyksenvalvojien kimppuun. Lopulta yhtä järjestyksenvalvojaa puukotettiin tilanteessa.

Hyökkäykseen osallistui Lämsän lisäksi niin ikään Suomen vastarintaliikkeen jäsen, jyväskyläläinen Paavo ”henkilörekisteri” Laitinen sekä jyväskyläläinen Sampsa Muhonen. Poliisin mukaan kaikilla hyökkääjillä on vahvat siteet Suomen vastarintaliikkeesseen (SVL). Muhosen osallisuus hyökkäykseen ilmenee vangitsemisoikeudenkäynnin diaaritiedoista. Poliisi esitti Muhosta vangittavaksi, mutta käräjäoikeus vapautti hänet vain parin päivän pidätyksen jälkeen. Sebastian Lämsä pakoilee edelleen poliisia.

Sampsa Muhonen on ollut aktiivinen myös hommafoorumilla, joka on tunnettu ”maahanmuuttokritiikiksi” nimetyn uusfasismin nettiympäristönä. Muhonen on kirjoittanut Hommafoorumille satoja viestejä nimimerkeillä ”Sampsa Muhonen ” ja ”Ssampsa”. Viesteissään Muhonen on muun muassa ihaillut uusnatsismia ja kannustanut muita hommafoorumilaisia avoimempaan fasismiin.

Sampsa Muhonen hommafoorumilla
Sampsa Muhonen hommafoorumilla

Muhosen yhteydet hommafoorumille, Suomen vastarintaliikkeeseen, natsiskinien vaatekauppaan ja sitä tukeville nettisivustoille, osoittavat suomalaisen äärioikeiston verkostoituneen luonteen. Kansanedustajina toimivat uusfasistit ovat samaa äärikansallismielistä ympäristöä kirjastoon puukon kanssa hyökkäävien uusnatsien kanssa.

Perussuomalaisten puolueen vallanneet Suomen Sisulaiset puolustavat jatkuvasti uusnatseja julkisessa keskustelussa ja koittavat legitimoida rasismin ja rasistiset rikokset. Esimerkiksi kansanedustaja Juho Eerola totesi kirjastopuukotuksen jälkeen; ”Älkää seuraavan kerran näyttäkö “patriooteilta” – – vaan [menkää] muina miehinä muiden joukossa.”

1 Trackback / Pingback

  1. Vasikat, henkilörekisterit ja öiset pahoinpitelyt – Suomen vastarintaliike vuonna 2015 | Varis

Comments are closed.