Fasismin vastaista toimintaa Ranskassa

Ransakalaiset uusfasistit järjestivät Pariisissa tammikuun lopulla Raivon päivä -nimisen mielenosoituksen. Kulkueen osallistujat tekivät natsitervehdyksiä ja sen iskulauseet olivat avoimen antisemitistisiä. Mielenosoitukseen osallistui uusfasistisen Kansallinen rintama (ransk. Front National) -puolueen ehdokkaiden lisäksi edustajia useista ryhmistä: rojalisteja, fundamentalistikristittyjä, antisemitistejä ja homofoobikoita. Marssi yllätti paikalliset antifasistit, sillä sen todellisesta luonteesta ei tiedotettu etukäteen julkisesti.

Ympäri Eurooppaa entiset fasistit ja kansallissosialistit yrittävät pehmentää imagoaan niin, että raja niin sanottujen konservaativisten kansalaisten ja äärioikestolaisten välillä hämärtyisi. Uusi äärioikeisto pyrkii juuri tähän sumutukseen yrittäessään tehdä toiminnastaan helpommin lähestyttävää ja laajemmin hyväksyttyä. Suomessa Suomen Sisu on hyvä esimerkki uudesta fasismista, joka on yrittänyt muutta ulkoasuaan poistamalla nettisivuiltaan natsistisen symboliikan, linkit uusnatsien sivuistoille ja ”alan kirjallisuuden” lukulistan. Se on myös pyrkinyt hämärtämään yhteiskunnallista keskustelua keksimällä avoimelle rasismille sellaisia kiertoilamaisuja kuin ”maahanmuuttokritiikki”. Samaan aikaan se on kuitenkin säilyttänyt kovan fasistisen ytimensä.

Fasismia vastaan Ranskassa, fasismia vastaan kaikkialla

Tammikuun mielenosoituksen jälkeen uusfasistisen mielenosoituksen järjestäjät ilmoittivat kutsuvansa koolle uusia mielenosoituksia 5. huhtikuuta kaikissa Ranskan suurkaupungeissa. Ransakalaiset antifasistit kehottavat kaikkia järjestämään tuolloin vastamielenosoituksia ja estämään fasisteja levittämästä äärioikeistolaista propagandaansa.

Ranskan fasistiryhmät ovat aseistautuneita, järjestäytyneitä ja he ovat useasti osoittaneet kykenevänsä äärimmäiseen väkivaltaan. Viimeinen tunnettu esimerkki tästä on Clément Méricin murha kesäkuussa 2013. Clément ei valitettavasti ole ollut ainoa uhri.

Osittainen lista viime vuosina murhatuista tovereista:

Silvio Meier: marraskuu 1992, Saksa

Lin Newborn / Daniel Shersty: heinäkuu 1998, Yhdysvallat

Carlo Giuliani: heinäkuu 2001, Italia

Davide Cesare: maaliskuu 2003, Italia

Nikolai Girenko: kesäkuu 2004, Venäjä

Timur Katšarava: marraskuu 2005, Venäjä

Aleksandr Rjuhin: huhtikuu 2006, Venäjä

Ian Kucira: tammikuu 2007, Puola

Ilja Bondarenko: heinäkuu 2007, Venäjä

Carlos Palomino: marraskuu 2007, Espanja

Jan Kucera: tammikuu 2008, Tšekki

Aleksei Krylov: maaliskuu 2008, Venäjä

Fjodor Filatov: lokakuu 2008, Venäjä

Ivan Hutorskoi: marraskuu 2009, Venäjä

Ilja Džaparidže: kesäkuu 2009, Venäjä

Kostja Lunkin: toukokuu 2010, Venäjä

Clément Méric: kesäkuu 2013, Ranska

Pavlos Fyssas: syyskuu 2013, Kreikka

Meidän tulee muistaa Durrutin sanat:

“On kaksi tietä. Työväenluokan voitto, joka merkitsee Vapautta. Tai fasistien voitto, joka merkitsee Tyranniaa. Molemman puolen taistelijat tietävät, mitä häviäjälle on luvassa. Olemme valmiit lopettamaan fasismin lopullisesti, huolimatta Tasavaltalaisesta hallituksesta.”

Teuvo Laine

Katso myös:

France: Communiqué by GADI – Call for antifascist counter-protests on April 5th, 2014