Natsit hyökkäsivät rasismin vastaiseen mielenosoitukseen Tukholmassa

Etelä-Tukholmassa Kärrtorpin kaupinginosassa järjestettiin sunnuntaina 15. joulukuuta mielenosoitus rasismia ja fasismia vastaan. Noin 30 aseistautunutta ja naamioitunutta Ruotsin vastarintaliikkeen (SMR) natsia hyökkäsi rasismin vastustajien kimppuun. Antirasistit puolustautuivat ja ajoivat natsit metsikköön.

Linje 17 -niminen kaupunginosayhdistysten ja paikallisaktivistien verkosto järjesti antirasistisen mielenosoituksen vastalauseen alueella esiintyneitä natsigraffiteja ja natsien tekemiä pahoinpitelyitä vastaan. Kärrtorpin torille kokoontui noin 500 mielenosoittajaa, lähinnä paikallisia asukkaita vauvasta vaariin. Kun mielenosoitus oli lähdössä liikkeelle hyökkäsi noin 30 SMR:n aktivistia puukoilla, pulloilla, ilotulitteilla, kepeillä ja kivillä rasismin vastustajia vastaan. Paikalla oli vain muutama poliisipartio, koska edes poliisi ei uskonut, että natsit olisivat niin tyhmiä, että hyökkäisivät laajaa paikallista tukea nauttivaan koko perheen mielenosoitukseen.

Rasismin vastustajat puolustautuivat nopeasti ja hyökkäsivät aseistautuneiden natsien kimppuun. Paikalla oli onneksi jonkin verran Tukholman AFA:n (Antifasistinen toiminta) ja RF:n (Vallankumouksellinen rintama) jäseniä, jotka osallistuivat natsien pois ajamiseen. Aluksi kaaoottinen ja erittäin vaarallinen tilanne saatiin hallintaan ainoastaan järjestäytyneiden antifasistien kokemuksella. Poliisi oli täysin varutumaton tilanteeseen, vaikka sillä oli omien sanojensa mukaan ennakkotietoa hyökkäyksestä suojelupoliisilta. Järjestäytyneiden antifasistien aloittamaa itsepuolustus muuttui nopeasti koko mielenosoituksen laajuiseksi hyökkäykseksi, jossa natsit ajettiin pois paikalta.

– Juoksin pois näiden kuuden itkevän lapsen kanssa, kertoo paikalta tavoitettu Anna Expressenille. Ihmiset pysyivät yhdessä ja työnsivät rasistit pois, Anna jatkaa. Paikalta tavoitettu Staffe puolestaan ketoi Aftonbladetille, “Pysyimme yhdessä ja työnsimme natsit pikku hiljaa metsää kohti. Se tuntui todella hyvältä!”.

Natsit ajettiin läheiseen metsikköön ”Inga nazister på våra gator” -huutojen saattelemana. Poliisin lisävahvistuksia saapui paikalle jatkuvasti ja poliisi pippurikaasutti ja kiinniotti ihmisiä. Myös muutama poliisi loukkaantui paikalla. Ilmeisesti jäätyään natsien ja antirasistien väliin. Yhteensä 28 ihmistä on kiinniotettuna, joista kaksi on pidätetty. SMR:n nettisivujen mukaan kaikki hyökkäykseen osallistuneet natsit on kiinniotettu lukuunottamatta toimittajan ja ensiapuhenkilöstön roolissa toimineita.

Ruotsin poliisi - natsien turva?

Kärrtorpin asukkaat ja muut rasismin vastustajat jatkoivat mielenosoitustaan suunnitellusti, kun natsit oli ajettu pois paikalta.

Tukholman esimerkki osoittaa jälleen kerran, että äärioikeistolaiset saattavat hyökätä kenen tahansa vihollisekseen katsomansa kimppuun. Äärioikeiston selvänä tavoitteena on pelotella ja uhkailla vastustajansa ja heidän tukijat hiljaiseksi. Suomessa Ruotsin vastarintaliikkeen alisteinen sisarjärjestö Suomen vastarintaliike on hyökännyt muun muassa Helsingin Priden osallistujien kimppuun vuonna 2010, vuonna 2011 Tampereella Pispalan nykytaiteen keskuksen koko perheen Kekrijuhlien osallistujia vastaan ja aiemmin tänä vuonna Jyväksylän kaupunginkirjastossa järjestettyä keskustelutilaisuutta vastaan.

Liberaalit tuomitsevat itsepuolustuksen natseja vastaan, mutta vielä jää nähtäväksi miten aseistetut natsit halataan pois viattomien sivullisten kimpusta.