Antirasismi X: Antirasismi on yhdenvertaisuutta eikä ääritoimintaa

Antirasismi X -verkosto järjesti solidaarisuusmielenosoituksen tukholmalaisille antirasisteille 22.12.2014.

Rasisminvastainen ja feministinen verkosto Antirasismi X kutsuu sunnuntaina 22.12. Helsingissä klo 13 kokoon mielenosoituksen Havis Amandan patsaan edustalle. Mielenosoitus vaatii rasismista vapaata yhteiskuntaa ja osoittamaan tukensa Kärrtorpin asukkaille.

 

“Meitä yhdistää se, että haluamme antirasistisen yhteiskunnan. Helsingin mielenosoitukseen tulee ihmisiä, jotka joutuvat kohtaamaan rasismia ja ihmisiä, jotka haluavat yhteiskunnan, jossa kohtelu ei riipu ihonväristä, äidinkielestä tai kansalaisuudesta. Olemme saaneet tarpeeksi rasistien luomasta pelon ilmapiiristä”, sanoo Maryan Abdulkarim.

Antirasismi on yhteistyötä, syrjivien rakenteiden muuttamista ja siirtolaisten oikeuksien vahvistamista, sanovat mielenosoituksen järjestäjät. He korostavat, että rasismin vastustaminen on väkivallan vastaista työtä, ei ääriliikehdintää.

Tukholmassa 15. joulukuuta noin 30 uusnatsia hyökkäsi antirasistisen mielenosoituksen kimppuun aseistautuneena pampuin ja veitsin sekä heittelemällä paukkupommeja, pulloja ja kiviä muun muassa lastenvaunujen sekaan. Tukholmassa järjestetään uusi mielenosoitus samaan aikaan kuin Helsingissä, ja tukimielenosoituksia järjestetään yli 15 paikkakunnalla Ruotsissa.

Antirasistiseen mielenosoitukseen hyökänneet toimivat Svenska motståndsrörelsen -uusnatsiryhmässä. Sen sisarjärjestö Suomen vastarintaliike on vastuussa Helsinki Prideen kohdistuneesta hyökkäyksestä, jossa kaasutettiin pikkulapsia, Jyväskylän kirjastopuukotuksesta sekä useista pahoinpitelyistä. Ruotsissa uusnatsijärjestön puhemies on julistanut sodan antirasisteja vastaan ja uhonnut lisääntyvällä väkivallalla.

Helsingissä mielenosoittajat eivät suostu pelkäämään, vaan kokoontuvat rauhallisin mielin. He toivottavat kaikki tervetulleiksi mielenosoitukseen.

“Katuväkivaltaa isompi ongelma ovat kuitenkin yhteiskuntamme ulossulkevat rakenteet. Rakenteellinen rasismi tarkoittaa, että osalla yhteiskunnan jäsenistä ei ole mahdollisuutta taloudelliseen riipumattomuuteen, koulutukseen tai itseään koskevaan päätöksentekoon. Ihmisiä kiusataan kouluissa, riistetään työelämässä ja ahdistellaan maahanmuuttoviranomaisten toimesta. Tähän haemme yhdessä muutosta”, toteaa Atlas Saarikoski.

Kuva: Hilla Kurki