Lukuisia antifasisteja vangittu Ruotsissa

Ruotsin poliisi ja turvallisuuspoliisi Säpo suorittivat aamuyöstä tiistaina 19. marraskuuta suuroperaation Ruotsalaista Revolutionära Fronten (RF, suom. Vallankumouksellinen rintama) -järjestöä vastaan. Poliisi suoritti Operaatio Eskiliksi nimetyssä iskussa toistakymmentä kiinniottoa ja kotietsintää Tukholmassa, Eskilstunassa, Örebrossa, Västeråsissa ja Boråsissa.

Suurin osa kiinniotetuista on jo päästetty vapaaksi, mutta muutama henkilö on vangittu. Poliisi tutkii kahta erillistä tapahtumaa. Toinen tutkinta koskee epäiltyä törkeää pahoinpitelyä viime syyskuussa Tukholmassa, kun natsistinen Svenskarnas Parti (Ruotsalaisten puolue) piti mielenosoituksen Tukholman keskustassa. RF:n jäsenet pahoinpitelivät slovakkialaisen uusnatsin, jota natsit ja heidän imussaan valtamedia on nimittänyt ”viattomaksi sivulliseksi”, vaikka henkilöllä oli päällään natsimielenosoituksessa äärioikeistolaisen futisultraryhmän paita, jota koristi natsisaksan symbolit.


North Brigade on Slovakkialaisen MŠK Žilinan äärioikeistolainen ultraryhmä ja käyttää symbolinaan natsisaksan SS-Totenkopfin pääkallotunnusta.

Toisessa tapauksessa poliisi epäilee RF:n jäseniä törkeistä pahoinpitelyistä, vahingonteoista ja laittomasta uhkauksesta, jotka sattuivat RF:n hyökättyä Svenskarnas Partin ja FNU:n (Förbundet Nationell Ungdom) järjestämään tukikonserttiin 30.9.2012.

Poliisi kertoo löytäneensä kotietsinnöissä ”katutaisteluaseita ja palopommien valmistukseen käytettäviä välineitä”. Useimmat ihmiset tietävät kuinka poliisin käsissä keittiöveitset, tyhjät pullot ja bensakanisterit muuttuvat itsestään raskauttaviksi todisteiksi. Poliisi on myös tiedottanut löytäneensä ”jonkinlaisen aika pelottavan keihään”, ja näin estäneensä lukuisia rikoksia.

RF on ollut viimeisen vuoden aikana paljon ostikoissa Ruotsissa lähinnä Mälarinlaaksossa sattuneiden lukuisten yhteenottojen takia. Alkusyksystä kaksi RF:n jäsentä, jotka nyt ovat ilmeisesti vangittuna, olivat syytettyinä tapon yrityksestä kun joukko Ruotsin vastarintaliikkeen (SMR) aktivisteja hyökkäsi keskellä yötä näiden kotiin. RF:n jäsenet olivat puolustautuneet ja juosseet pelkät bokserit jalassa SMR:n rautaputkilla ja pippurikaasuilla aseistautuneiden natsien kimppuun. Yksi SMR:n hyökkääjistä oli saanut seuranneessa tappelussa puukosta. RF:n jäsenet kuitenkin vapautettiin raskaimmista syytteistä ja välttivät näin ehdottomat vankilatuomiot.

Uusin repressioaalto seuraa jo tutuksi käynyttä kaavaa ääriryhmädiskurssista. Kaikki valtamediat ja parlamentaariset puolueet ovat rintarinnan tuomitsemassa ”ääriryhmät” idealisoidun liberaalin ”riippumattoman ja objektiivisen” keskustan asemasta käsin. He eivät erota oikeistoa vasemmistosta, natsia antifasistista tai kanansmurhaa itsepuolustuksesta. Heille kaikki on äärimmäisen vaarallista ääriajattelua. Sama kaava toistui jo 30-luvun Saksassa, mutta valitettavasti historia ei aina opeta.


RF on mukana Kartellenin uusimmalla musiikkivideolla.

Eilisen ja tämän päivän mediassa on mässäilty Ruotsin vasemmistopuolueen ja sen nuorisojärjestö Nuoren vasemmiston tuomittua RF:n ”haitallisena vasemmistolle”. Nuoren vasemmiston paikallistason varavaltuutettu Markus Allard oli haastattelussa SVT:lle kommentoinut, että ”RF:n tykkääminen facebookissa ei ole sen pahempi asia kuin tykätä Poliisista. Jos RF ei olisi puolustanut ja suojellut sellaisia kuin minä, en olisi koskaan voinut olla poliittisesti aktiivinen. Kun natsit uhkailivat minua, ei poliisi suojellut minua, vaan RF.” Ei niin yllättäen, Vasemmistopuolue on vaatinut Alladia eroamaan puolueesta ja korostanut, että ”sillä ei ole mitään samankaltaista RF:n kanssa, eikä se tee mitään yhteistyötä”.

We have been doing what we do for over 10 years. About the police raids that went down during the tuesday, we want to say; This has happend before, it will happen again. We will never stop. Antifascism is always self defence. – Revolutionära Fronten

Julkaistu alunperin (21.11. 2013): http://takku.net/article.php/20131122002100933

Toimitus: Artikkelin kirjoittamisen jälkeen kaikki antifasistit yhtä lukuunottamatta on vapautettu. Ketään vastaan ei ole vielä nostettu syytteitä.